Szczury

Koniec z OffTopami - tu moderator bezlitośnie skasuje każdy post nie w temacie

Moderator: JoHn DuMbaR

Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Szczury

Post autor: Jastrząb »

Czesc
pytanie odnośnie szczurów hodowlanych- karmił ktos nimi swoje pociechy chodzi mi głownie o jastrzebie i sokoły,są jakies wady/zalety ?

Pozdr.
Arek
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Adriana pytales?
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

pytałem ;) ale wole usłyszec co sądzą o tym tez inni
Nina
stażysta

Post autor: Nina »

Ja karmiłam ptaki hodowlane (sokoły wędrowne) naprzemiennie z kurczakami i gołębiem. Szczury pochodziły z amatorskiej hodowli, były czyste. Karmiło się głównie mlodszymi (nie wiem ile miały tygodni, ale 3/4 wielkości dorosłego. Dużą zaletą tej karmy jest naturalne profilowanie krajców dzioba, szczególnie wskazane gdy ptak ma problem z przerostem. Oczywiście tylko jeśli podaje się je razem ze skórą. Kolega wojtekn powinien udzielić bardziej wyczerpujących informacji (jeśli będzie chciał :wink: ).
Pozdrawiam!
Ta hodowla sokołów wędrownych to oczywiście nie moja, tylko tam pracowałam... :sad:
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

Och Ninka! Karma ze szczurów to chyba najlepsza potrawa dla młodych i nie tylko.Jako ssak,jako materiał na wyplówke i ptaki bardzo lubią drzeć sierść co robią z radością. Szcxzury podajemy ze sprawdzonego żródła patroszymy i podajemy odpowiednio do wielkości ptaka,lub stanu kondycji, co chcemy jutro od naszego pupila wyciągnąć. Ptaki najlepiej lubią ogony:) a jak ze szczura zrobić karme to pozostawiam waszej inwencji :)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

wojtektkn pisze:. Ptaki najlepiej lubią ogony:)
wsumie to dziwne bo jak pracowalem u niemca to ogon nalkezalo kategorycznie wyrzucac - tlumaczenie bylo takie ze to wlasnie z ogonem zwiazane sa jakies historie chorobotworcze
wojtektkn
młodszy sokolnik

Adamie, dziwne że wiesz to od Niemców,bo jest to stary polski zabobon wynikający z tzw.mazurzenia :) Trychniny(włośnica)-strychnina(trucizna).Szczury jako mięsożercy mogą być nosicielami trychin,lecz to w mięśniach i przeponie a nie w ogonie.Szczury hodowlane karmione granulatem trichin mieć nie mogą.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

wojtektkn pisze:Adamie, dziwne że wiesz to od Niemców,bo jest to stary polski zabobon wynikający z tzw.mazurzenia :) Trychniny(włośnica)-strychnina(trucizna).Szczury jako mięsożercy mogą być nosicielami trychin,lecz to w mięśniach i przeponie a nie w ogonie.Szczury hodowlane karmione granulatem trichin mieć nie mogą.
nie mowie ze niemiec sie mylic nie mogl a szczury ktorymi karmilismy to byly laboratoryjne (bez jakis antycial zdaje sie) - takie ktore byly hodowane specjalnie pod katem testowania lekow/kosmetykow. Generalnie ciekawie to bylo zorganizowane - przyjezdzaly w kartonach wylozonych metalowa siateczka, z granulatem na droge i kostka zelu majacego sluzyc jako woda...
garbus2
Site Admin
Kontakt:

mirek pisze:witam
a co myślicię o skarmianiu ptaków łepkami kurzymi są łatwo dostępne i mogą być ciekawym dodatkiem
to jest nie na temat ktory jest o szczurach i napisalem w uzasadnieniu usuniecia ze post jest nie na temat - prosze zaczac nowy temat o urozmaicaniu diety albo pisac cos tu o karmieniu szczurami
wojtektkn
młodszy sokolnik

Wracając do tematu szczurów to polecam założenie własnej hodowli,utrzymanie i obsluga bardzo prosta,sam widziałem. Przetrzymujemy je nawet kilkanaście dni wystarcz klatka,woda i karma+cieple pomieszczenie, obsługa prosta a pożytek z nich jako karma ogromny i bezpieczny. Polecam.
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

z myslą o tym własnie załozyłem ten temat :)
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Przy okazji mam pytanie. Ponieważ sokoły wędrowne są ornitofagami to czy dieta złożona z mięsa ssaków nie odbiega za bardzo od naturalnej? To takie "aptekarskie" pytanie, ale jest jednak różnica w budowie, proporcjach składników ciała ssaków i ptaków.
wojtektkn
młodszy sokolnik

Wieloletnia praktyka,i sumienna obserwacja mówi sama za siebie-to jest dobre.
TB
młodszy sokolnik

Post autor: TB »

Kolego, a mozesz rozwinac temat - jak hodowac szczury? ;)
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

TB na ten temat masz dziesiatki pozycji...wystarczy poklikac.
ODPOWIEDZ