Powitalnia

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
Awatar użytkownika
Czosnek
pisklę

Powitalnia

Post autor: Czosnek »

Witam - wertując kilkukrotnie całe forum nie znalazłem miejsca w którym należało by się przywitać i przedstawić dlatego zakładam ten temat.

Rejestruję się na tym forum w celu uzyskania kilku odpowiedzi praktycznych - cała moja wiedza nt sokolnictwa pochodzi jedynie z teorii i jest niewielka. Niestety w rejonach Opolszczyzny nie znajduję żadnego kolegi , który mógłby pomóc mi praktycznie.
Jestem członkiem PZŁ = myśliwym jak kto woli , w łowach pomaga mi Tokaj = wyżeł , wolierę a właściwie 2 już posiadam jedna kilkadziesiąt m2 druga kilka m2 jednak od kilku lat nie mogę namówić Kakadu żeby rzuciła się na bażanta :mrgreen: ...dobra przepraszam to był żart....
Teraz poważniej - z tego co wyczytałem muszę wybudować kolejną wolierę , i uzyskać kilka pozwoleń a przede wszystkim ukończyć kurs. Miło by było gdyby jednak jakiś Sokolnik się ujawnił w promieniu 100km.
Dziękuję i pozdrawiam wszystkich miłośników
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.p ... sc&start=0

Witam na forum, z tego co sie orientuje jest jeden sokolnik w okolicach Opola, nawet na forum pisal niedawno jesli dobrze kojarze. Jesli chodzi o serie pytan jakie kazdy zadaje na poczatku to wszystko jest na forum, w sumie to chyba z 30 razy powtarzane, na pewno nie przeoczysz.
Powodzenia.
Awatar użytkownika
Czosnek
pisklę

Tak znalazłem ten temacik jednak ostatnie kila stron to straszny offtop
Jako świeżutki nie chciałbym się.... hmmm że tak powiem .... szarogęsić.. ale Admin czy Mod mógłby zrobić małe pucu pucu żeby pozostałe same posty powitalne , jednak jeżeli ma być anarchia i rozprężenie przyjmuję taki stan bez mrugnięcia migotki
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Oftopiki to caly urok tego forum, zawsze cos wychodzi przy okazji i zwykle powstaje dyskusja.
Zreszta kazde sokolnicze forum tak wyglada, a im blizej sokolnik sercem do jastrzebia tym bardziej ostre dyskusje. Smieszne ale tak jest na wszystkich europejskich forach, mozna by jakis profil psychologiczny z tego rozpisac :)

Swoja droga anarchia ma zupelnie inne znaczenie niz to ktorym futruja nas masmedia, w sredniowieczu pojecie anarchii obejmowalo rowniez demokracje. Jak to ludzie maja decydowac ? przecierz to bedzie chaos, bez KROLA !! ?? Samo pojecie oznacza "bez wladzy" a nie syf i burdel i miejmy nadzieje ze, kiedys ludzie dorosna do tego typu wolnosci.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Czosnek pisze:
Tak znalazłem ten temacik jednak ostatnie kila stron to straszny offtop
Jako świeżutki nie chciałbym się.... hmmm że tak powiem .... szarogęsić.. ale Admin czy Mod mógłby zrobić małe pucu pucu żeby pozostałe same posty powitalne , jednak jeżeli ma być anarchia i rozprężenie przyjmuję taki stan bez mrugnięcia migotki

anarchia bym tego nie nazwal ale rozprezeniem czemu nie. Jest tu kilka zasad ktorych pilnuje, ale postow przenosic nie bede miedzy innymi z braku czasu. Co do moderatora moze i czas - czekam na zgłoszenia chetnych. Niemniej rowniez uwazam ze offtopy czasami zamieniaja sie w ciekawe dyskusje a ich przenoszenie i wydzielanie zaburzy te tematy.
Awatar użytkownika
Czosnek
pisklę

garbus2 pisze:anarchia bym tego nie nazwal ale rozprezeniem czemu nie
W takim razie dostosowuję się do atmosfery lekkiego rozprężenia ---

ps

Jednak proszę wysłuchajcie świeżego forowicza
- poszukuję kilku interesujących mnie tematów powiedzmy jak powinna wyglądać woliera :arrow: znajduję interesujący mnie post :arrow: czytam kilka opinii userów , a tu nagle :arrow: ( tu podam przykład z głowy) wyskakuje dziecko neostrady z pytaniem .. ile kosztuje ten jaszczomp... po czym kilka następnych postów dotyczy ww dziecka NEO , a kilka następnych to polemiki wynikające z odpowiedzi na jego post itd.
A więc grzebie dalej - okazuję się że kilka miesięcy wcześniej jest również post o budowie woliery.
No to się wygadałem - proszę tylko aby starzy sokolnicy zrozumieli trudności piskalków jakie ci ostatni przeżywają w połykaniu i znajdowaniu wiedzy czerpiąc ją z tegoż forum.

Teraz już rozprężony grzebie dalej w postach i coraz bardziej się zaciągam :wink:
kapral
stażysta

Post autor: kapral »

prosze o usunięcie postu
Ostatnio zmieniony czw cze 04, 2009 6:34 pm przez kapral, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Czosnek
pisklę

Dziękuję kolego za namiary będę dzwonił w tygodniu
kazach
stażysta

Post autor: kazach »

[center]Kolego Kapral a do kogo ten nr telllllla ???
  • pozdrawiam
[/center][/hide]
kapral
stażysta

Post autor: kapral »

to nr do sokolnika z opola który zadeklarował pomoc koledze
zajax666
pisklę

Post autor: zajax666 »

Na wstepie pozdrawiam fascynuje mnie od dawna sokolnictwo ale jestem zielony w tych sprawach.Omaly wlos nie kupilem sokola Bialozora wiedzac ze moglbym ptaka skrzywdzic .Czt sa chtni ludzie ktorzy czy przez sklype czy przez gg nawet i telefon pomoga zapoznac sie oraz dac mi lekcje jak postepowac z ptakiem bede bardzo wdzieczny .
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Post autor: Mamut »

Białozora? Ehhh Stany, kraj wielkich możliwości...
zajax666
pisklę

Post autor: zajax666 »

witam tu jest strona hodowcy wstanach gdzie ma duzy wybor .Ptaki nie sa takie tanie oraz wysylka :) www.americangyrs.com
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Tia Mark Moglich facet co sie tylko potrafi przechwalac swoim super bialym samcem...
Tez mi cos, wsobny chów robi swoje, ohyda!!!
Na stronie pisze o f2 i unrelated genetics...ale z tego co czytalem to ptaki sa blisko spokrwnione, jak w wiekszosci hodowli. Nie zman sie na tym ale z tego co na forach sie przwija to rozmnazanie na poziomie kuzyn kuzynka jest bardzo czeste dla utrzymania wlasciwego fenotypu. Niestety w wypadku bialozora prowadzi to najczesciej do karlowacenia ptakow a cala sprawa rozchodzi sie o to by biale bylo bielsze a czarne czarniejsze...
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

zajax666 pisze:witam tu jest strona hodowcy wstanach gdzie ma duzy wybor .Ptaki nie sa takie tanie oraz wysylka :) www.americangyrs.com
lepiej zacznij od jakiejs strony z literatura dla poczatkujacych w sokolnictwie zamiast szukac stron hodowcow:) jak juz bedziesz wiedzial jak sie ptakiem zajac, bedziesz mial woliere i swiadomosc z czym sie to wiaze to wowczas poszukaj hodowli albo postaraj sie na zezwolenie na odłow z natury bo w stanach z tego co pamietam to calkiem mozliwe
A pomijajac kwestie to jak juz ci pisalem to bialozor nie jest ptakiem dla poczatkujacych
ODPOWIEDZ