polowanie w tandemie z sokołami

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
haggard
sokolnik

polowanie w tandemie z sokołami

Post autor: haggard »

Czy ktos ma jakies opracowania lub własne doświadczenia na temat polowania z sokołami w tandemie i układania takich ptaków. Moze ktos kto był w Kanadzie zetknął sie z ta formą polowania? byłbym wdzieczny za wszelkie materiały i informacje (mogą byc w jezyku angielskim)
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Byłem, ale nie widziałem ani nie słyszałem. Jedyne co obiło mi się o uszy to polowanie z harrisami w grupie, ale to w Meksyku.
haggard
sokolnik

niestety chodzi mi o sokoły. widziałem to na kilku filmach w wykonaniu min. de la Fuente i kiedys na łowach Trommer puszczał wędrowne w tandemie na kuropatwy. Fajna sprawa i podobno niesamowite widowisko. Widzieliście w Tucholi akcje na fimie wykonaniu dwóch gyr-peregrinów... nie wymaga komentarza.
lagger
młodszy sokolnik

Post autor: lagger »

To fakt, to co dało się zobaczyć na filmie, to coś niesamowitego. Ja niestety nic na ten temat nie posiadam, ale zacznę szperać po internecie i może coś się znajdzie.
K. Knitter
początkujący

Post autor: K. Knitter »

Film naprawde dobry niedawno obejrzałem go w zaciszu domowego gniazda... ale to tylko film wiecej wrazen przezywamy codziennie puszczajac swoje ptaki....
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

http://americanfalconry.com/castarticle.html

Poszperaj na miedzynarodowych grupach dyskusyjnych i forach, jest tam tego troche.
haggard
sokolnik

K. Knitter pisze:Film naprawde dobry niedawno obejrzałem go w zaciszu domowego gniazda... ale to tylko film wiecej wrazen przezywamy codziennie puszczajac swoje ptaki....
jasne że tak. ale apetyt rośnie w miare jedzenia.chciałbym kiedyś spróbowac z wędrownymi w tandemie.oczywiście w dalekiej przyszłości bo na ten sezon bedę miał masę roboty z tegorocznymi nabytkami. wystarczy obejżec filmy dokumentalne na których w sezonie lęgowym wędrowne poluja w parach. piękna współpraca,taktyka i niesamowite widowisko.Ze o skuteczności nie wspomnę...
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Sokoly na tych filmach wygladaj faktycznie niesamowicie, harrisy w naturze tez ok.
Nie podoba mi sie natomiast puszczanie 3 a czasem nawet 4 harrisow na zajaca przez sokolnikow. Co innego pustynia Arizony gdzie zwierze ma sie gdzie skryc, a co innego otwarta przestrzen, pies i kilka ptakow... Taka tam dygresja po obejrzeniu paru ''zachwycajacych'' fotek na IFF.
Pzdr.
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

jeśli chodzi o tandem to ja też już sie dowiadwałem bo już od dawna tym sie interesuje... z tego co dowiedziałem sie od sokolnika ze stanów, ktory tak poluje to ptaki uklada sie osobno tak jak do zwyklego polowania z kązenia, ale na sezon legowy, czyt. pierzenie nalezy prowadzic razem aby ptaki sie poznały. Znajace sie ptaki podobno wspolpracuja razem doskonale bo czuja sie jak para a wspolne polowanie maja w intynkcie... tyle wiem
sokolnik99
pisklę

Post autor: sokolnik99 »

Mialem juz dwa takie tandemy. Sokoly sobie pomagaja , ale niestety jeden z nich przejmuje zazwyczaj role przodownika. Polowanie jest niesamowite, przygotowanie ptakow nie tak skomplikowane i dosc szybkie. Problematyczne troche to robienie tego w pojedynke. Noszenie dwuch ptakow skomplikowane, dlatego w tandemie najlepiej polowac z kumplem sokolnikiem. Cwiczeie nalotow na wabidlo dwuch naraz skolow jest niesamowite. Ptaki nalatuja z kazdej strony. Podstawa wszystkiego zeby obydwa ptaki byly dobrze ulozone przed tym zanim zaczynaja latac razem.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Dwa ataki tych samych ptakow ktore ogladaliscie na amerykanskim filmie.
http://www.youtube.com/watch?v=IQ_VuDzqH1k
http://www.youtube.com/watch?v=yRpgxszcWTU
Awatar użytkownika
kris_stg
stażysta

Post autor: kris_stg »

Wygląda naprawde imponująco zwłaszcza ten drugi filmik gdzie jeden ptak zbija a drugi łapie :lol: Nic tylko pozazdrościć!
Temat warty uwagi.
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Witam wszystkich ja bede prubo3wal tandemu z lannerami na kuropatwy, moze jakies kury bazancie, co tam slychac Dawid? Korneliusz napewno slyszales o Babich Dolach przykra sprawa... Co tam u Gosi? nie spalila sie w tej Afryce? wedlug mnie metody sokolnicze przy tandemie to drugorzedna rzecz, nalezy sprawdzic w jakich okolicznosciach dzieje sie to w naturze i sprubowac doprowadzic do takich sytuacji, co np ogiczne sie wydaje laczenie w pare przy pierzeniu ptakow, ktoree wczesniej byly ukladane odzielnie co do puszczania do jednego wabidla nie wiem czy to nie skonczy sie uderzeniem jednego z ptakow prosto w lepetyne... mysle ze jeden z ptakow najczesciej samiec powinien wystepowac w roli ploszyciela ewentualnie naganiacza a samica w roli egzekutaora, przynajmniej tak mi sie wydaje... polowanie rzeczywiscie jest piekne no mam nadzieje, ze komous z Polskich sokolnikow sie uda... Pozdrawiam wszystkich Przemek
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Nisus pisze:Dwa ataki tych samych ptakow ktore ogladaliscie na amerykanskim filmie.
http://www.youtube.com/watch?v=IQ_VuDzqH1k
http://www.youtube.com/watch?v=yRpgxszcWTU
Nie no naczelny krytyk filmowy a pokazuje sciemy z podpuchami :mrgreen: . Zwlaszcza ten swiezo wrzucony fimik nr 3 :) poczytajcie komentarze, sharpie ladnie siedza na drzewach a gyr/pere zbijaja podpuszcona kure :) wielki lol. Niemniej te ptaki potrafia polowac no i rozmiary hybrydow z pealsem imponujace, niektore nawet ponad 900g.
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Jak to powiedzial Kilian dlaczego te pilsy sa takie duze? bo musza zabic mala zdobycz i doniesc ja do londu... i dlaczego kupil samice z duza domieszka shaheena bo jest mala.. czyz to nie zastanawiajace?
ODPOWIEDZ