Poszukuję Mistrza Sokolnika ze śląska.

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
herbaciana
sympatyk

Poszukuję Mistrza Sokolnika ze śląska.

Post autor: herbaciana »

Witam! :)
Mam na imię Daria i od pewnego czasu fascynuję się sowami.
Nigdy jednak nie miałam z nimi ani z innymi drapieżnymi ptakami do czynienia w inny sposób, niż podziwiając pokazy sokolników lub oglądając rehabilitantów w różnych ośrodkach.

Zdaję sobie sprawę, że sowa nie jest wyborem na początek drogi, chociaż docelowo marzą mi się właśnie te najmniejsze odmiany: sóweczka, pójdźka czy włochatka, jednak to jak zakładam nie wcześniej, niż za kilka lat. Jeśli okaże się, że będę sobie umiała poradzić na tej drodze, chciałabym wybrać możliwie małego i nieagresywnego ptaka dla początkujących.

Myślałam o kursie sokolniczym, ale nie jestem pewna swoich możliwości (podziwianie czegoś a praktyka to przecież zupełnie co innego). Nie ukrywam również, że jestem drobną kobietką i nie wiem, czy poradziłabym sobie z utrzymaniem na ręce dużego ptaka.

Chciałabym zwrócić się do hodowców ze śląska lub okolic (do Wisły też dojadę, więc okolica może być szeroko rozumiana): czy ktoś z Was zechciałby mi poświęcić trochę czasu i pokazać, z czym to się tak naprawdę je?
Chciałabym przekonać się, czy dam sobie radę zarówno fizycznie, psychicznie jak i finansowo, czy będę się dobrze czuła w towarzystwie tych ptaków.

Uprzedzając pytania, nie zależy mi na hodowli na zasadzie "halo, halo, ja mam sowę!" Chciałabym je obserwować, poznawać, może pomóc takiej, która nie byłaby w stanie przeżyć sama na wolności.
Z wykształcenia jestem antropologiem, zajmuję się między innymi folklorystyką i uważam, że poznanie sowy pozwoli mi także przyjrzeć się jej kulturowemu obrazowi w mitach, podaniach czy mądrości ludowej.

W chwili obecnej staram się czytać możliwie dużo na ten temat, jednak to, co wygląda na ekranie możliwie przyswajalnie, często okazuje się "niemożliwym".

Gdyby ktoś miał czas, cierpliwość i zapędy pedagogicznie, będę ogromnie zobowiązana!
Pozdrawiam!
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

mam 11 gatunków sów. Północne mazowsze. ZaPraszam.
Awatar użytkownika
Wilq
stażysta

Post autor: Wilq »

ZaP pisze:mam 11 gatunków sów. Północne mazowsze. ZaPraszam.
Ja mam 1 co mnie terroryzuje co noc i nie daje spać :twisted:
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Wilq pisze:Ja mam 1 co mnie terroryzuje co noc i nie daje spać :twisted:
Marcin - jak się ,,Ona '' dowie ,że się skarżysz to kolacji nie dostaniesz ........ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ODPOWIEDZ