Łowy z Sokołami 2008

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
bogdan67
stażysta

Post autor: bogdan67 »

ZaP pisze:Bogdan - jesteś zbyt łatwowierny - jeśli chodzi o te zdjęcia - na jednym z nich jest moja samica
Troche nierozumiem która skradziona czy ta nowa
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

bogdan67 pisze:Witam fotki wrzucam do swojej kolekcji ,wyrazy uznania dla wiedzy i nie tylko na tematy sokolnicze robi wrażenie :smile:
Moja wiedza jest dosyć ograniczona, oparta głównie na tym co piszą inni a speców od drapoli jest na świecie od groma. Z pasją już tak jest że chcesz wiedzieć wszystko...zero kompromisów. To co na temat pealsa jako podgatunku sokoła wędrownego wiem to przekazuję. Liczę na rewanż z sokolnicznego punktu widzenia.
Pozdrawiam.
bogdan67
stażysta

Mam troche praktyki z jastrzębiamy zapraszam na gg jestem zwolennikem starych łowów gdzie polowało się ptakami......Ale pewno te czasy się nie wrócą a szkoda
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

ZaP pisze:
Ps - jeśli chodzi o Calidusy - to niezapeszajac powinny sie niebawem pojawić, narazie czekamy z kolegą na drzemliki...
Jeśli to nie tajemnica możesz zdradzć z jakiego kraju pochodzą te ptaki?
Słowacja, Słowenia...któryś z nadbałtyckich?
Pzdr.
Awatar użytkownika
valdi99
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: valdi99 »

ZaP pisze:co do czapli białej to na terytorium Rzeczpospolitej występowała już ponad 200 lat temu. ZaP
Ale i granice RP były inne...
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

czapla biała pojawiła sie u nas droga naturalnej sukcesji a nie została zawleczona przez człowieka. to naturalny proces więc nie rozumiem o czym tu mowa. to akurat kompletnie nie trafiony przykład...poza tym Bogdanie jesli negujesz HH to czemu sam masz pealei a nie naszego peregrinusa? od zawsze odkad istnieje handel i wymiana sokolnicy sprowadzali ptaki z innych regionów swiata. nasi władcy latali z białozorami na czaple i gęsi. ja osobiście równiez bardziej lubie naszego jastrzębia niz harrisa ale to raczej kwestia estetyki i sentymentu. wiem jak ciekawe moze byc polowanie z HH i nie wykluczam że sam nie spróbuję.wbrew temu co sie powszechnie mówi harris to wcale nie łatwy ptak i wymaga kompletnie innego podejścia
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

bogdam ma pealei.. na obrazku :mrgreen: tylko :mrgreen:
haggard
sokolnik

aaaa... takie buty... :)
bogdan67
stażysta

haggard pisze:to czemu sam masz pealei a nie naszego peregrinusa
niepisałem że mam pisałem ze niemoge doczekać się ich legów mam gdzie to załatwić niema sie czym chwalić to wyzwanie para pilsów zapik tak sie nieżczerz twoja przygoda z sokolnictwem to tylko dzęki mi.
bogdan67
stażysta

Posiadanie ptaka i pojęcie otym co się posiada to jest sztuka
bogdan67
stażysta

Peregryniusa naszego uważam za najlepszego na świecie panie kolego haggard.Pilsa traktuje jako inwestycje w najbliższym czasie tylko tyle.
haggard
sokolnik

latałem i latam wedrownymi i na razie wyłacznie z F.peregrinus peregrinus (był jeden wyjatek). to nie znaczy jednak że nasz wedrowny jest jedyna słuszna opcją. wiadomo że barbary lub red naped sa znacznie agresywniejszymi i łownymi ptakami. piszac o harrisach powielasz opinie zatwardziałych zwolenników jastrzebia choć nigdy nie miałeś z harrisami do czynienia w praktyce.uwaga Nisusa była słuszna. on latał zarówno z jastrzębiami jak i z harrisami i z tego co wiem z bardzo dobrymi wynikami i ma porównanie. to poprostu dwie różne dziedziny sokolnictwa. dyskusja w stylu moja racja jest mojsza niż twojsza jest bez sensu i nic nie wnosi do tematu. harris ma swoje niezaprzeczalne zalety również przy płoszeniu. spróbuj płoszyc ptactwo w zurbanizowanym terenie z gołębiarzem.dla ptaka to trauma i stres i dla sokolnika również bo poszukiwania zgubionego ptaka sa niemal pewne. harris w takiej sytuacji jest zupełnie wyluzowany i robi swoje. nie sądze zeby harrisy kiedykolwiek wyparły jastrzebia z polskiego sokolnictwa. ten ptak jest ikoną i symbolem sokolnictwa w naszym kraju. może i lepiej jeśli liczba ludzi latających i polujacych z jastrzębiami zawęzi sie do tych którzy naprawdę dobrze znają i rozumieją te ptaki bo nie są one dla każdego. problem w tym że byly niegdys łatwo dostepne i trafiały czesto w rece ludzi którzy nic nie wiedzieli o ich trudnej, delikatnej psychice i próbowali wymusic współprace niska kondycją. efekt był taki ze wiele osób przyjeżdzało na łowy co roku z innym rudzielcem.jastrzab to ptak dla sokolnika znajacego zagadnienie a nie dla kogoś oczekującego szybkich efektów przy minimum wkładu własnego. mysle że trudniejszy dostęp będzie z korzyścia dla jastrzebi.
Kuba1997
młodszy sokolnik

Post autor: Kuba1997 »

czemu mówi się "płoszenie ptactwa", a nie "chwytanie ptactwa" ??
bogdan67
stażysta

Zgadzam sie nietwierdze że mam zawsze racje fakt jastem zatwardziałym jastrzebnikem gołebjarz wbrew pozorom jest świetnym ptakiem przy letko zawyżonej kondycji niska to wpoczątkach, szybki trening napewno niejest to ptak do eksperymentów on słuzy do jednego i sam wjesz doskonale do czego parki zgadzam sie trudny ptak do tych celów zadnego ptaka nie oddałbym osobje ktura mysli że to zabawa nigdy niebyła i niebedzie a co do niususa zapomjałem i jest okej dyskusja
haggard
sokolnik

o matko...
ODPOWIEDZ