choroby!!!
Witam, jest to temat związany z chorobami ptaków drapieżnych, więc pomyślałem że jeśli nie ma tematu na temat profilaktyki ( nie znalazłem takiego na forum), bardzo pomocnym by było napisanie co może spowodować jaką chorobę. Wiem że choroba jest jak grom z jasnego nieba
ale myślę że chociaż podstawowe postępowanie, czego nie należy robić i w jaki sposób żeby się dramatu nie dorobić. Przyznam że szukałem na ten temat informacji, znalazłem co nie co ale przecież nic się nie stanie jeśli ktoś dla kogo podstawowa profilaktyka jest czymś prostym i oczywistym napisze co nie co. Przyznam że kto jak kto ale nie tylko ja będę spokojniejszy i kiedyś może to oszczędzić kłopotów i problemów jakich nie życzę, ani sobie ani nikomu innemu.
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Gołębie przed podaniem mrozić - podawać wypatroszone ....można zostawić tylko serce .Niestety są nosicielami wielu chorób .Nie podawać wątroby która nie jest jeszcze ,,ciepła '' np; z królika czy bażanta - taka ,,przeleżana'' - jako ,że jest ,,śmietnikiem organizmu '' po kilku godzinach jest tak pełna bakterii ,że działa niczym zjadliwa trucizna .To ,że ktoś raz czy dwa podał i nic się nie stało nie zmienia tego faktu !
Odrobaczać ptaka ,,co jakiś czas '' , nie trzymać go na twardych ,,wyślizganych '' siedziskach - gdyż może się nabawić odcisków na spodniej stronie nóg ,a co za tym idzie wdaje się zakażenie które niesamowicie ciężko wyleczyć .Ptaki trzymać luzem w wolierze tylko wtedy gdy są spokojne i się nie ,,rozbijają '' - nie będzie wtedy złamanych piór ,rozbitej woskówki ani innych kontuzji .Ptak z kolei przywiązany na krótko , powinien mieć siedzisko wyłożone czymś miękkim / odciski / i jeżeli jest przypinany w wolierze to w takiej odległości by nie sięgną do ścian ani siatki z której ta woliera jest zbudowana.Nie przetrzymywać zbyt długo ptaków przewiązanych na ,,krótko'' na mrozie w przeciągu - może się to skończyć odmrożeniami ....To taki ,,elementarz '' może będzie się chciało jeszcze komuś coś dorzucić .Ale niech każdy ma świadomość ,że jak ma coś ,,pójść nie tak'' to ,,pójdzie ''.....Zycie jest okrutne i nikt Wam nie obieca ,że będzie zawsze po Waszej myśli ....
Odrobaczać ptaka ,,co jakiś czas '' , nie trzymać go na twardych ,,wyślizganych '' siedziskach - gdyż może się nabawić odcisków na spodniej stronie nóg ,a co za tym idzie wdaje się zakażenie które niesamowicie ciężko wyleczyć .Ptaki trzymać luzem w wolierze tylko wtedy gdy są spokojne i się nie ,,rozbijają '' - nie będzie wtedy złamanych piór ,rozbitej woskówki ani innych kontuzji .Ptak z kolei przywiązany na krótko , powinien mieć siedzisko wyłożone czymś miękkim / odciski / i jeżeli jest przypinany w wolierze to w takiej odległości by nie sięgną do ścian ani siatki z której ta woliera jest zbudowana.Nie przetrzymywać zbyt długo ptaków przewiązanych na ,,krótko'' na mrozie w przeciągu - może się to skończyć odmrożeniami ....To taki ,,elementarz '' może będzie się chciało jeszcze komuś coś dorzucić .Ale niech każdy ma świadomość ,że jak ma coś ,,pójść nie tak'' to ,,pójdzie ''.....Zycie jest okrutne i nikt Wam nie obieca ,że będzie zawsze po Waszej myśli ....