Alarm na woliere

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
bogdan67
stażysta

Post autor: bogdan67 »

Wszystkie ogłoszenia że ktoś z przedaje ptaki ułożone to banialuki i naciągacze ,ułożyć ptaka i go sprzedać nigdy to sie nieuda jeśli nawet to trafimy na młodego, który popsuje szybciej ułożonego jak swieżego tyle ptaszków tyle szkół każdy jest inny kto sprzedaje ptaki dobrze ułożone zastanawiał bym się nad żon........
bogdan67
stażysta

bogdan wyrastasz na 2giego Kube swoimi postami w każdym temacie - niedługo otworze lodówke i zobacze co napisałeś na temat mojej kiełbasy - może odrobina powściągliwości ??
ZaP No to mie kolega zaskoczył bo myślałem ze kolega jarosz
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

ZaP pisze:bogdan wyrastasz na 2giego Kube swoimi postami w każdym temacie - niedługo otworze lodówke i zobacze co napisałeś na temat mojej kiełbasy - może odrobina powściągliwości ??
ZaP
Zap może tak zacząłbyś pilnować własnego nosa, co? Nie powiem kto kilkukrotnie kompromitował się na tym forum obrzucając błotem na lewo i prawo innych jego użytkowników, w tym również Kubę, a jakże. Teraz znalazłeś sobie innego kozła ofiarnego?
Nie widzę by Bogdan pisał od rzeczy, co więc Cie tak w nim irytuje, że już któryś raz go atakujesz?
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

John, przypuszczam ze, znasz sie z Bogdanem lepiej, ale coz na mnie wrazenie zrobil tragiczne i odrazu wylecial na mnie z morda. Jego wypowiedzi nie maja ani formy ani tresci, DZIZAS ten koles pisze jak 5 letnie dziecko, 90% tekstow ktore on pisze nie da sie odszyfrowac w calosci, a plecie 3 po 3 az sie nie chce czytac. Na kazdy temat ma zdanie mimo ze, bezwartosciowe i dowcipy ciezkie jak NRDowska zapasniczka. Nie oczekuj ze, bede go szanowal za jego zachowanie wzgledem mnie i szopke jaka odstawia, poprostu rece opadaja jak koles po 40stce moze pisac śe zamiast się i pouczac mnie o dokladnosci jezyka polskiego. To jakas masakra.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

@john - daruj sobie - kuba był najlepszy mas zracje i szkoda, ze juz nie pisze o 7 wędrownych przy bloku...
ad Bogdana to znam go dobrze i długo nie tylko z forum ale i osobiscie wiec nie sadze, zeby był mu potrzebny adwokat, a to że gość ma net od 2 miesiecy to sie cieszy i może netykieta dla niego jest obcą sprawą i czas mu wyjaśnić conieco !!
bogdan67
stażysta

Mi tu nic wyjasniac nietrzeba kolega Nisus niech tak nie warczy i, napewno nie z mordą bo aż taki niejestem aże kolega nie może zrozumiec to ja za kolegi inteligencję nie odpowiadam, a posta kolegi też nierozumiem ale pewno kiedyś sie spotkamy może całkiem będzie fajnie
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Jesli mowisz tak samo jak piszesz to napewno bede poskladany ze smiechu. Moze zaimplementujemy jakis dekoder na fourum, zeby automatycznie skladal posty Bogdana w zrozumiala calosc? Bo odnosze wrazenie, jakby dwie osoby na raz pisaly na jednej klawiaturze obiema rekoma.
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Po co ta wrogosc? dajcie spokoj Panowie, znowu na Matke Terese wychodze, ale nie ma co sie tu pieklic, kazdy pisze tak jak umie i to co uwarza, mozna tylko kogos poprawic, i jechac dalej, tak jak juz pisalem liczy sie tresc a nie przekaz, co do alarmu mysle, ze to nie jest zla rzecz, ja jednak jestem za owczarkami azjatyckimi Michciaka, mialem tego psa i Bog mi swiadkiem nikogo nie wpusicl na podworko, no chyba, ze ja bylem, a zeby cos od kogos wziasc to nie bylo ktaiej opcji, to pierwotna rasa i u niej jest albo A albo B nie ma polsrodkow. Konczac nawoluje "PAX" bo wiecie, ze jak sie klucimy to nic dobrego z tego nie wychodzi.
ps. Zap jak z ta sprawa skradzionego ptaka? cos wiadomo?
bogdan67
stażysta

Nisus pisze:Jesli mowisz tak samo jak piszesz to napewno bede poskladany ze smiechu. Moze zaimplementujemy jakis dekoder na fourum, zeby automatycznie skladal posty Bogdana w zrozumiala calosc? Bo odnosze wrazenie, jakby dwie osoby na raz pisaly na jednej klawiaturze obiema rekoma.
No i ja sie ciesze że dzięki mi kolega wpad wdobry chumor a teraz PAX starczy tego
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

Witam ale sie tu porobilo,niedlugo mikolaj a co niekturzy sobie dowalaja,dajta spokoj i bedzie ok.Lepiej niech ktos ponagrywa jakes sensowne filmy z wyjsc z ptakami,zgrac w jeden i delegacja festiwalowa by miala .Co wy na to ?
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

@Raven - tak wyjaśniło się...
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

bogdan67 pisze:No i ja sie ciesze że dzięki mi kolega wpad wdobry chumor a teraz PAX starczy tego
Czasami faceci musza dac sobie po gebie, z mojej strony sprawa zakonczona, pokój.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

antar1 pisze:żeby nie było - jak już napisał sam założyciel tematu nie ma co sie tu rozpisywać - alarm na pewno pozwoli spać spokojnie. Ja sobie pierwotnie wymysliłem, że skorzystam z woliery 8x8 wysokości około3 m (po dostosowaniu) która znajduje sie na ośrodku jeździeckim 200 m od domu. Super warunki przy lesie... byłoby co z obornikiem robić. Pod okiem kamery, ale jednak to nie to samo jak nie można samemu mieć baczenie. Alarm to zdecydowanie fajna sprawa, ale sprawdza się gdy jest sie w zasięgu. Czyli jednak woliera pozostanie pusta ;/
A ja poczekam aż dorobie sie domku na wsi. Wizja mnie jako sokolnika sie oddala. Własnie ze wzgledu na obawę, że mozna stracic ptaszydło.
zaniepokoiły mnie ogłoszenia o tym, że ktos sprzedaje ułozonego ptaka???
dziwi mnie to myslałem, że to zwiazek do grobowej deski. Ja sobie tego tak nie wyobrazam, więc jak bedę mieć kiedys latającego mysliwego to już wiem jaki to bedzie ptak
nie będzie jakis łatwiejszy do nauki na poczatek potem inny - potem jeszcze inny.
Do tego to ja sie nie nadaję.
a takie zachowanie, że ktoś próbuje polować z ptakiem, który wg Was jest dla niego za trudny (i pewnie macie rację) sami częściowo prowokujecie rozpisując sie nad wyższością jednego ptaka (gatunku) nad drugim. Potem ktoś podnosi swoje morale zmieniając podopiecznych na "lepszych".
poza lepszymi i gorszymi (choc moim zdaniem każdy gatunek ma jakieś walory które go wyróżniaja) jest jeszcze skala trudności. nikt nie powinien zaczynac od białozora bo wczesniej miał harrisa. hybrydy sa ptakami trudnymi i o silnym instynkcie łowieckim. po co komuś kto ma tak daleko do zrobienie uprawnień do polowania taki ptak? pomijając to jak znam życie poprzednie ptaszki już poszły w odstawkę bo tatuś kupił mi lepszego. za rok kupi mu przedniego albo harpię. pewne ptaki wymagaja długoletniego doświadczenia. inaczej zostana zwyczajnie zmarnowane. ale co tam. za swoje ptaka zmarnuję... no comment. szkoda że pieniądze otwieraja wszystkie drzwi. i tak zawsze bardziej bedę szanował kogoś z dobrym lannerem lub nawet dobra pustułką niż beznadziejnym białozorem lub hybrydem. o to w tym chodzi.ptak to nie zabawka którą można od tak odstawic na półkę i kupić lepszą.
antar1
początkujący

Post autor: antar1 »

to chyba nie komentarz do mojej wypowiedzi :?: albo zupełnie inaczej ja odebrałes niż ja miałem w zamyśle
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

wybacz Antar wprawdzie zacytowałem Twój post bo chciałem nawiązac do tego co napisales, że sami zachęcamy kogoś do nabycia dajmy na to hybryda lub np. krogulca bo świetnie polują lub cytujac Ciebie "są lepsze".to że ktoś zrobił kurs na szybowiec nie znaczy że da sobie radę z Migiem 29 lub promem kosmicznym.to wymaga czasu i wiedzy.inaczej skończy sie kleską, frustracją lub co gorsza śmiercia ptaka. cała reszta mojego posta dotyczy zupełnie innego forumowicza a nie Ciebie tak więc jesli poczułeś sie urażony przepraszam. jesli zamierzasz trzymac ptaka przy stadninie postaraj się żeby woliera stała jak najdalej od wszelkiej słomy, siana i kompstowników żeby nie narażać ptaka na kontakt z zarodnikami grzybów powodujacych aspergilosis.
ODPOWIEDZ