nowinki techniczne

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Birkut06 pisze:
K. Knitter pisze:http://www.allegro.pl/item414703073_bat ... _2583.html
ja uzywam bateri firmy Duracel
I to jest konkret. Dzięki.
dokładnie takich też zaleca używać marshall
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

I czy cen ta będzie w tych granicach(lub blisko) Jeśli zamówię tylko 1?
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Birkut06 pisze:I czy cen ta będzie w tych granicach(lub blisko) Jeśli zamówię tylko 1?
raczej blisko. Przy obecnym kursie funta cena RT+ dla pojedynczej osoby bedzie wieksza z powodu wysyłki i tak: nadajnik 110GBP, wysyłka 35GBP to daje razem okolo 650pln
casper
pisklę

Zestaw telemertyczny -Projekt

Post autor: casper »

Witam...

Z ciekawością zarejestrowałem się na tym forum i sobie poczytuję. Zaintrygowała mnie sprawa telemetrii. Myślę że można by się pokusić o wykonanie sprzetu telemetrycznego do 500zł a może i mniej. Te układy są banalnie proste a zasięg to kwestia nie wagi , mocy ale ponad wszystko anteny. Ja na mocy 0,001Wata robię połączenia po całej Europie bez najmniejszego problemu.

Zainteresowanych proszę o kontakt na PW z chęcią pomogę w zaprojektowaniu takiego zestawu. Macie Pięknę hobby Zazdroszczę Wam Pięknej Pasji.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

casper pisze: Myślę że można by się pokusić o wykonanie sprzetu telemetrycznego do 500zł a może i mniej.
Masz na myśli całość sprzętu, czy co? Bo podawane tutaj ceny tyczą się tylko nadajnika, z tego, co się zorientowałem.
casper pisze:Te układy są banalnie proste a zasięg to kwestia nie wagi , mocy ale ponad wszystko anteny.
Mógłbyś to nieco rozwinąć? Weź pod uwagę, że nie załadujesz ptakowi na plecy anteny jak do radia CB. Potrzebne jest maleństwo o wadze kilkunastu gram i niewielkich rozmiarach, aby nie utrudniać ptakowi ruchów.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

jak kilkunastu - RT+ wazy 8,5g i to już jest duzo.
POza tym Scout wazy 9G i kosztuje 120 $ - zrobisz w tej cenie ?? nie sadze, zebyś taką obudowę za tyle w Polsce zrobil...
ZaP
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

ZaP pisze:jak kilkunastu - RT+ wazy 8,5g i to już jest duzo
No dobra, niech Ci będzie, że KILKU gram. Lepiej?
Awatar użytkownika
jarek
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: jarek »

casper pisze:Te układy są banalnie proste a zasięg to kwestia nie wagi , mocy ale ponad wszystko anteny. Ja na mocy 0,001Wata robię połączenia po całej Europie bez najmniejszego problemu.
A okazuje się, że problemem jest często antena, bo zależy nam przecież żeby była jak najkrótsza i lekka.
Stachu pisze:Weź pod uwagę, że nie załadujesz ptakowi na plecy anteny jak do radia CB.
:mrgreen: Właśnie :mrgreen:
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Re: Zestaw telemertyczny -Projekt

casper pisze:Witam...

Z ciekawością zarejestrowałem się na tym forum i sobie poczytuję. Zaintrygowała mnie sprawa telemetrii. Myślę że można by się pokusić o wykonanie sprzetu telemetrycznego do 500zł a może i mniej. Te układy są banalnie proste a zasięg to kwestia nie wagi , mocy ale ponad wszystko anteny. Ja na mocy 0,001Wata robię połączenia po całej Europie bez najmniejszego problemu.

Zainteresowanych proszę o kontakt na PW z chęcią pomogę w zaprojektowaniu takiego zestawu. Macie Pięknę hobby Zazdroszczę Wam Pięknej Pasji.

Pozdrawiam.
moge sie zgodzić ze stwierdzeniem ze koszt podstawowego nadajnika (jaki np luksander robi) to okolice 300pln ale brakuje w nim kilku zaawansowanych funkcji i dodatkow jak krotsza antena, wlacznik magnetyczny itd itp wiec na samym nadajniku za wiele sie nie oszczedzi. Odbiornik to inna kwestia - mysle ze jest tu spore pole do popisu...
casper
pisklę

W Radioamatorstwie jest taka dyscyplina jak radiopelengacja czy inaczej tzw. łowy na lisa. To nic innego jak proste nadajniki umieszczane w terenie z regóły w lesie. Nadajnik takowy nadaje alfabetem morsa swoj identyfikator . A mały prosty odbiornik + antena jako radio namiernik. To są bardzo proste konstrukcje. W dobie współczesnej technologi wykonanie miniaturowego nadajnika i super odbioornika to pikuś. Jeśli podeślecie mi jakieś dane mogę się sprawą zainteresować bliżej. Zaczeło by się od np. Anten dodatkowych zwiększających zasięgi o 50%. Potrzebne mi są specyfikacje Waszych odbiorników. Częstotliwości pracy,moc nadajnika , jego waga itd.

Pozdrawiam Casper
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Mysle, ze nie jest to takie niemozliwe Panowie.

Przeszperajcie na IFF, pamietam, ze czytalem tam kiedys temat jak chlopaki robili wlasne odbiorniki. Nawet sa jakies zdjecia, piekne nie sa, ale podobno lapaly sygnal jak malo ktore.
Casper moze miec naprawde racje.
lagger
młodszy sokolnik

Post autor: lagger »

Kiedyś rozmawiałem z zaprzyjaźnionym absolwentem fizyki a zarazem elektroniki i to co mówił potwierdza się z tym co pisze tu Casper. To jest jak najbardziej realne. Ja na dzień dzisiejszy nie potrzebuje takich wynalazków, ale jak będę przed kupnem kolejnego zestawu, to kto wie może skuszę się na rękodzieło.
casper
pisklę

Zerknijcie tutaj :-)

http://www.elportal.pl/pdf/k15/21_15f.pdf

To tylko przykład a mogę ich wynaleźć więcej. Oczywiście wykonanie w smd zminiaturyzowało by to 10-cio krotnie. Koszty żadne:-) Nadajnik 30zl koszt podzespołów!!!! Odbiornik no powiedzmy 100zl. Płacicie za markę i za specyfike towaru a nie za jego wartość.

Anteny CB? HEHE.... Panowie długość anteny zależy od częstotliwości i typu anteny w radionamiernictwie stosuje się anteny kierunkowe lub ramowe a one nie są wielkie!
garbus2
Site Admin
Kontakt:

casper pisze:Zerknijcie tutaj :-)

http://www.elportal.pl/pdf/k15/21_15f.pdf

To tylko przykład a mogę ich wynaleźć więcej. Oczywiście wykonanie w smd zminiaturyzowało by to 10-cio krotnie. Koszty żadne:-) Nadajnik 30zl koszt podzespołów!!!! Odbiornik no powiedzmy 100zl. Płacicie za markę i za specyfike towaru a nie za jego wartość.

Anteny CB? HEHE.... Panowie długość anteny zależy od częstotliwości i typu anteny w radionamiernictwie stosuje się anteny kierunkowe lub ramowe a one nie są wielkie!
to zrob takie cos. Nadajnik w wadze do 10g, odbiornik zeby byl poręczny i szybko rozkladajacy. Czestotliwosc dowolna, znane mi odbiorniki pracuja na 173, 216 lub 433 Mhz. A potem sprzedawaj po kilkaset PLN. Jesli wczesniej udowodnisz ze to dziala bede pierwszym klientem (chodzi o niezawodnosc, ochrone przed porazeniem, prace w temp -20 do +30 i kilka innych podstaw, dodaj tam wlacznik magnetyczny ktory jest przydatny, mozliwosc wymiany anteny, niech to pracuje przez ponad tydzien ciaglego nadawania). Wszystko mozesz sobie poczytac nawet natym forum - przetlumaczylem na polski dwie instrukcje i masz tam wszystko opisa. Po prostu skopiuj marshalla i wtedy umiesc ogloszenie. Tylko nie zacznij sie wycofywac jak sie okaze ze placimy nie tylko za marke....
casper
pisklę

Technologia Apollo 13 !!!! :lol: Spoko mogę się podjąć wykonania testowego prototypu. Potrzebny mi będzie namiar na kogoś z Warszawy lub okolic kto dysponuje czymś fabrycznym abym mógł zobaczyć na co się porywam :-) Poza tym aby omówić konkretne założenia jakich się przy projekcie bedę trzymał.
Jeszcze jedno... W jakim praktycznym zasięgu go używacie? Można pomyśleć o zbudowaniu radionamierników na terenie kraju po kilka w promieniu 200km i wtedy można lokalizować każdy nadajnik z dużą dokładnością.
ODPOWIEDZ