Szczury

Koniec z OffTopami - tu moderator bezlitośnie skasuje każdy post nie w temacie

Moderator: JoHn DuMbaR

wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

Dzieki_Tanczacy z wilkami,w internecie jest prawie wszystko,a ja moge dodac ze szczury bardzo latwo sie hoduje.Nie wiem co pisza w sieci,ale one same o siebie dbaja,nawet gdy prez przypadek dostalem samiczke w powaznym stanie,to mlode wzprowadzila bez problemu. Mysle ze wystarczy zapewnic zwykla opieke.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Choc 1 osoba wie kim byl lieutenant John J. Dunbar.
Wojtek zasadniczo pisza o monogamii. W wypadku szczurow mowi sie ze efektywnosc chowu wzrasta gdy na jednego samca przypada harem samic :). Trzeba uwazac na zachowania terytorialne i agresje gdy samce sa razem. To chyba podstawy.
Jakies twoje / wasze przemyslenia w tym temacie?
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

wcale nie jedna kolego Michale :) ja tylko mam nadzieję że niedługo będą Cię nazywać tańczący z rarogami
JoHn DuMbaR
sokolnik

hehe ;) dzieki Gyr Dave :)
wojtektkn
młodszy sokolnik

Samce trzymane razem czasem sie biją,wystarczy wyeliminować tego co sie czepia i sopkój.Ale samiczki które mają mieć młode muszą być trzymane osobno dla bezpieczeństwa młodych i naszego pożytku. Widziałem miot w którym było 14 młodych.... i po 3 tyg. przeżyło 12.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Czyli wlasciwie wszystko zgodnie ze sztuka :) choc niektorzy twierdza ze to zalezy od osobnikow, a konkretnie od przestrzeni jaka maja do dyspozycji.
wojtektkn
młodszy sokolnik

Pisze tylko to co sam widzialem,ale jak można trzymać male oseski i dorosle np.samce? Wynik z góry wiadomy. A klatka dla szczurów ma wymiary ok.22x50x80cm (wys.xszer.xdl)
ODPOWIEDZ