Zagadka z Białozorem w tle.

Tematy ogólne związane z ptakami drapieżnymi
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

JoHn DuMbaR pisze:Trudno spotkac bialozora w nietypowym upierzeniu, kazde jest typowe. Bo to ptaki nabardziej zroznicowane. Na Czantorii maja dosc nietypowa samice, jest w odcieniu niebieskawy, bardzo ciemna, niezbyt duza, wyglada jakby miala w sobie odrobine wedrusa. Generalnie islandzkie ptaki sa nietypowe. Wiele osob bierze je za hybrydy. Kazdy czystoczarny bialozor jest nietypowy bo w naturze praktycznie nie wystepuje. Czysto biale tez a sporadycznym zjawiskiem. Najczystsze bialozory to ptaki z nieco kremowo brazowymi koncowkami sterowek i lotek 1 rzedu. O wiele wiecej nietypowo ubarwionych ptakow mozna spotkac wsrod sakerow.
prawda jest taka ze z hodowli czystego bialozora nie uswiadczysz - w zasadzie wiekszosc ma jakas domieszke czegos (chocby nawet 1/27)
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Wiem Adam ale to sie zmieni, za 5 lat sprowadzam z Rosji i nie tylko duzy sort swiezej krwii do wlasnego projektu. Bedzie tam 5 podgatunkow sakera, lugger obu typow, RNS z Afganistanu (ten prawdziwe z cala czerwona glowa jak ktos chce zobaczyc mam foty;p) -po tym jak imperialisci przegaja swoja wojne ;). Altajskie sokoly, wszystkie formy bialozora, BLSH z Indii...no i wszystkie 3 podgatunki jastrzebi (coby Nisus mogl nam powiedziec ktory jest the best ;) ). Aha no i calidus... jakze bym mogl zapomniec.
Pzdr ;)
Ps to moj jubileuszowy post, wybaczcie mi.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

JoHn DuMbaR pisze:Wiem Adam ale to sie zmieni, za 5 lat sprowadzam z Rosji i nie tylko duzy sort swiezej krwii do wlasnego projektu.
nawet wiem dlaczego dopiero za 5 lat - tyle zajmie załatwienie wszystkich papierów z naszej strony) bo u ruskich to pewnie juz są gotowe :P
Aha i żeby nie było - mi ta domieszka nawet w postaci 1/27 nie przeszkadza...
JoHn DuMbaR
sokolnik

Zastanawia mnie tylko jak zrobic by mial 1/27. 1/16 ok 1/32 tez ale 1/27...tu juz trzeba kombinowac ;)
lagger
młodszy sokolnik

Post autor: lagger »

Ktoś już gdzieś kiedyś zastanawiał się nad tym podgatunkiem:
http://www.fotoprzyroda.pl/bialozor-fal ... vt1006.htm
A co do brania ich za hybrydy, to...ZaPraszam do poczytania.(bez urazy)
JoHn DuMbaR
sokolnik

Znam ten artykul, miedzy innymi po to to zamiescilem, wiekszosc stalych bywalcow forum odroznia bialozora, Haggard np. swetnie zna podgatunki.
lagger
młodszy sokolnik

Post autor: lagger »

Ok. Wg mnie, to jak najwięcej takich zagadek. Można dowiedzieć się czegoś nowego. Co do wiedzy haggarda, to tylko pozazdrościć. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

JoHn DuMbaR pisze:Wiem Adam ale to sie zmieni, za 5 lat sprowadzam z Rosji i nie tylko duzy sort swiezej krwii do wlasnego projektu. Bedzie tam 5 podgatunkow sakera, lugger obu typow, RNS z Afganistanu (ten prawdziwe z cala czerwona glowa jak ktos chce zobaczyc mam foty;p) -po tym jak imperialisci przegaja swoja wojne . Altajskie sokoly, wszystkie formy bialozora, BLSH z Indii...no i wszystkie 3 podgatunki jastrzebi (coby Nisus mogl nam powiedziec ktory jest the best ). Aha no i calidus... jakze bym mogl zapomniec.
O kurcze, jakiś ładny spadek się szykuje, a może tyle czasu trwa zrobienie podkopu? :mrgreen:
JoHn DuMbaR
sokolnik

Mialo nie byc o pieniadzach ale powiem to tak...w Rosji mozna dostac wszytko przystepnie. Sa konkurencyjni bo maja duze zasoby, jest jednak klauzula, chcesz polowac ok, dostaniesz ptaka za niewygorowana cene. Schody zaczynaja sie gdy chcialbys go rozmnazac.
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Czy ma ktos, a moze rozmnaza w Polsce Altay? nie chce wiedziec kto tylko odpowiedz tak! albo nie zeby post nie by usuniety :]
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

jeszcze nie ale są 2 młode pary z udokumentowanym pochodzeniem dzaidkowie Kazachstan i Kanada, rodzice z CZech.
ZaP
JoHn DuMbaR
sokolnik

Raven_Corvus pisze:Czy ma ktos, a moze rozmnaza w Polsce Altay? nie chce wiedziec kto tylko odpowiedz tak! albo nie zeby post nie by usuniety :]
Zaufaj mi Przemek nie ma nikt w Polsce Altay. ZaP nawet jak masz ptaki od tego storytellera Carla (?) to nie sa czyste Altaye. Nawet jesli sa to milvipes to na pewno nie z tego regionu. Twoje mlode nie byly ciemno-brunatne a tylko takie w zasadzie sa altay.
Pisales mi kiedys, ze w papierach jest, ze sa to czyste Coatsi czyli tak zwany red/golden saker. Jak bedziesz mial fotki po przepierzeniu chetnie te ptaki poogladam. Coatsi nie jest jednak ani jakos wyjatkowo okazaly jak na ptaki azjatyckie ani ciemno upierzony. Duza czesc ptakow ma charakterystyczna czysta kremowozolta piers. Generalnie te sakery dosyc mocno przypominaja jasne lannery polnocnoafrykanskie (nie pamietam w tej chwili, ktory podgatunek [erlangeri?] a nie chce strzelic gafy) w upierzeniu. W sumie twoje lannery sa dosyc podobne z tego co pamietam. Jest jeszcze trzecia kwestia. Obszar wystepowania czerwonego sakera pokrywa sie z obszarem wystepowania czerwonego peregrina. Turkmenistan i Tadżykistan to wlasciwy obszar, niestety zupelnie nie pokrywajacy sie z pasmem gor Altayu, po drodze masz caly Kazachstan, ktorego stepy zasiedla nominalny f.ch.ch. Coatsi to bardzo rzadki ptak i nawet jesli jakis hodowca zachodni zdobyl je kiedys od Sheikhow to mala szansa ze wlasciwie je sparowal.
Przemek Altay to tylko chwyt maketingowy, okreslenie i slogan. Altay brzmi ladnie, a chodzi zwyczajnie o duze rarogi, najlepiej z azjatyckimi korzeniami.
Ps. Na IFF w ciagu kilku miesiecy pojawi sie artykul dotyczacy tego podgatunku, zachecam do lektury.
Ps2. Panie Piotrze, to nie jest atak, nic nie mam do tego ze ktos trzyma duze rarogi, robta co chceta, na slowo altay jestem jednak uczulony, to okreslenie jest falszywe i wprowadza w blad. Winni sa komercyjni zachodni hodowcy i kupujacy w ciemno sokolnicy.
JoHn DuMbaR
sokolnik

rarog1 pisze: pytanie pewnie głupie, ale czy spotkałeś białozora w nietypowym upierzeniu?, które Cię zaskoczyło :?:
Co to za ptak waszym zdaniem? Jak widac w 1 piorze byl brunatno-brazowy. W 2gim wegiel.
Załączniki
samica na gniezdzie
samica na gniezdzie
Sinjari w 2 piorze
Sinjari w 2 piorze
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

wlasnie sprawdzilem - babcia moich F.ch.milivipes - kanada, dziadek kazachstan.
Ptaki mam od hodowcow z czech i znam ich rodzicow. Nikogo nie musze o nich przekonywac - wystarczy, że ja jestem z nich zadowolony i chyba o to chodzi...
ZaP
PS poproszę dzisiaj hodowcow od ktorych mam te ptaki o zdjęcia rodziców.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Ok czekam na zdjecia :cool:
ODPOWIEDZ