III Międzynarodowy Festiwal Sokolnictwa

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

o ile wiem sytuacja jest dokladnie taka jak napisal kowalkem. na papierze rarog a w rzeczywistości hybryd
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Fakty sa takie, ze saker tak na prawde to Arabia Saudyjska, jesli chodzi o reszte panstw to wyzej stoi w tej chwili wedrowny i hybrydy, rarog jest dodatkiem i sa to glownie ptaki trzymane w kolekcjach od wielu juz lat. Mam na kompie dziesiatki zdjec ptakow, ktore wysylali mi ludzie z krajow arabskich, z kilkoma bylem w kontakcie przez dlugi czas. Zasady sa proste zwierzyna nr 1 houbara nr 2 kulon nr 3 zajac przyladkowy. Na te pierwsze uzywa sie gyr pere gyr saker wedrowne, na te drugie malych hybryd i samcow wedrownych, dopiero przy zajacach czesciej stosuje sie rarogi- zeby mialy co robic.
Jak sie ma wiedze to kolegow o pomoc prosic nie trzeba.
Co sie zas tyczy bzdurnych punktow widzenia to tyle razy juz cie na lopatki rozkladalem ze az mi sie zal ciebie robi kochany kochelecie :)
Ostatnio zmieniony ndz mar 06, 2011 7:49 pm przez JoHn DuMbaR, łącznie zmieniany 1 raz.
adam zielinski
stażysta

Post autor: adam zielinski »

No tak widzę, że kształtuje nam się już delegacja na wyjazd :-). A w tej ożywionej dyskusji sporo można się dowiedzieć. Co jeszcze warto wiedzieć o arabskim sokolnictwie ?
kowalkem
początkujący

Post autor: kowalkem »

No cóż. To już znam tylko z opowieści innych osób, ale ponoć mają w sobie "coś" :) Jakiś taki sposób obchodzenia się z ptakami, który im (ptakom) odpowiada. Słyszałem o arabie, który oglądając kilka świeżo złapanych po oblocie sokołów zdejmował im karnale, oglądał ze wszystkich stron i żaden z ok. dziesięciu ptaków się nie zerwał.
haggard
sokolnik

Mateusz a ty mieszkasz całkiem niedaleko to w sumie wypadałoby sie w sierpniu na kaczki umówić :)
JoHn DuMbaR
sokolnik

Nie zapomnij o specyficznych metodach ukladania, kiedys na iff wielu ludzi pisalo ciekawie o tym, bo podejscie maja zupelnie inne, szkoda, ze tego nie zebralem do kupy i nie zarchiwizowalem.
haggard
sokolnik

jak sie mieszka na złożach ropy to sie ma budżet. był kiedyś filmik jak samicy białozora podpuszczają kaczkę z zdalnie sterowanego śmigłowca.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Zgadnij kto go zamiescil :)
haggard
sokolnik

no wiem wiem :wink: tam układa sie ptaki z nastawieniem na wytrzymałość i długi pościg. taki trening kardio to nic innego jak pikowania do wabidła. układanie niewiele różni sie od układania sokoła na mewy,gawrony czy czaple. różnice są raczej w sposobach trzymania ptakow. klimatyzowane pomieszczenia itp
adam zielinski
stażysta

No i Araba żona nie opierdzieli, że to sokolnictwo za dużo czasu pohłania :-).
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

adam zielinski pisze:No i Araba żona nie opierdzieli, że to sokolnictwo za dużo czasu pohłania :-).
zależy ile ma żon...
adam zielinski
stażysta

myślę, czym więcej ma żon, tym więcej ma ptaków a te żony są tym bardziej wyrozumiałe.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

święta prawda lepsze 10 wyrozumiałych żon niż jedna niewyrozumiała :P
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Post autor: kuba08111994 »

ciekawy jaki jest przelicznik w przypadku np zamiany kobiety na ptaka hmm obstawiam 3 żony za samice białozora :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
garbus2
Site Admin
Kontakt:

to zależy od tego jakie papiery i kondycje łowczą mają żony
ODPOWIEDZ