HYBRYDY

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
lagger
młodszy sokolnik

Post autor: lagger »

Na tym ostatnim zdjęciu wypadł jeszcze jako tako, ale to chyba kwestia ujęcia. Trzeba by go zobaczyć na żywo.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

No lapki niestety nie sa kolosalne, ale proporcjonajlnie wzgledem ciala samiec krogulca tez nie ma takich strasznych lap, a wkoncu to samiec. I nie zapominajcie, to malutki ptaszek lapy nie beda strasznie mocne, ale napewno starcza, zeby przytrzymac sroke, czy kuropatwe.
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

Sroki są pod ochroną... :wink:
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

A czy jaka kolwiek hybryda tego rodzaju jest w Polsce ? Juz nie popadaj w absurdy, piszac o ofiarach nie zawsze kazdy pisze o Polsce. Zreszta w Polsce taki ptak poprostu sie zmarnuje. W GB moga walic sroki chyba nawet przez okragly rok i to raczej bedzie pole popisu dla tego ptaszka.
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Ale pisząc na temat rodzaju zwierzyny nie każdy wie, że nie piszesz o Polsce. Wielu czyta informacje na forum wprost i może to opacznie zrozumieć. To co napisane na forum jest informacją publiczną i dalej żyje własnym życiem.
Opinie na temat hybryd są zróżnicowane i się zgadam z poniższym cytatem:

" Jak mówi moja babcia: "nie widzi mi się". Taka hybryda to dobry argument dla przeciwników hybryd. Nawet wśród sokolników."
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Nie widze nic nadzwyczajnie szokujacego w tej hybrydzie, nie mniej niz w kazdej innej. Poza tym, ze jest zadka hybryda nie ma w niej nic drastycznego, czytajac wasze posty odnosze wrazenie, ze na zdjeciach widzicie krowe z 4 glowami, wymionami zamiast siersc i stojacej na jednej nodze w kapeluszu.

Jest tak samo dobrym argumentem dla przeciwnikow hybryd co gyr/per czy jaka kolwiek inna hybryda, no ale tradycyjnie we wszystkim co nowe szuka sie diabla.
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Choć sam mam hybrydę, to ta o której piszemy jest dla mnie szkaradna. Nie widziałem jeszcze tak nieproporcjonalnego ptaka. Poza wrażeniami estetycznymi, mam obawy co do zdrowia tego ptaka w przyszłości. Taki korpus (o głowie nie wspomnę) na drobnych łapkach...Czasami ptak wygląda nieproporcjonalnie, gdy zdjęcie robi się z małej odległości(zwłaszcza obiektywem szerokokątnym) lub z żabiej perspektywy. Wspomnianego ptaka widzieliśmy już kilka zdjęć i na żadnym nie wygląda interesująco.
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Nisus pisze:Jest tak samo dobrym argumentem dla przeciwnikow hybryd co gyr/per czy jaka kolwiek inna hybryda,
I tu się zgadzam
Nisus pisze:no ale tradycyjnie we wszystkim co nowe szuka sie diabla.
jedni szukają diabła a inni atrakcji w tym co nowe
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

mnie ta hybryda też się nie podoba ale jak ktoś lubi...
ciekawią mnie tylko możliwości łowieckie tego ptaka z tak małymi łapkami po krogulcu, bo jeśli będą takie jak u krogulca to wszystko jest bez sensu :neutral:
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Przyznam sie, ze widzialem zdjecia tej samej hybrydy, ale od innego kolesia i wygladala duzo lepiej. Doslownie jak maly golebiarz w proporcjach tylko, ze w barwach krogulca i przepierzyl sie na niebiesko.

Przemo naprawde martwisz sie lapkami ? na pewno sa choc troche wieksze od samicy krogulca, a ona daje rade zarowno kuropatwie jak i sroce ktora jest ptakiem chronionym w Polsce i zaden polski sokolnik na nia nie poluje :razz:.
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

witam nisus co tam u was
antar1
początkujący

Post autor: antar1 »

haggard pisze:chciałbym zobaczyc jak tarpan lub koń Przewalskiego wygrywa Wielką Pardubicką... :)
ale jest zasadnicza różnica i tego by juz Darwin nie pochwalił. :) tarpan i folblut to jeden gatunek - tylko rasy są różne podobnie jak u psów. natomiast (wspomniana wczesniej)krzyżówka myszaka z gołębiarzem to różne (aczkolwiek spokrewnione) gatunki. skrzyżowany koń czystej krwi arabskiej i pełnej krwi angielskiej daja płodne potomstwo czyli angloaraby.
mozna by polemizować, że hybrydy też zdazają się plodne- ale wiemy że wykorzystuje się też różne gatunki ptaków.
zeby nie było, że taki madry jestem to mam pytanie - czy w przypadku hybryd dalej operuje sie nazwą łacińską ptaka?? jeśli tak to jaki jest mechanizm jej tworzenia??
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

polowy nazw zazwyczaj np gyrsaker to bialozor z rarogiem a perlin to drzemlik z sokołem wedrownym...
ZaP
antar1
początkujący

Post autor: antar1 »

ZaP pisze:polowy nazw zazwyczaj np gyrsaker to bialozor z rarogiem a perlin to drzemlik z sokołem wedrownym...
ZaP
w sumie calkiem to logiczne.
jedno tylko co mnie ciągle dziwi, to fakt, że w sumie uzyskanie w niewoli potomstwa od ptaków drapieznych nie jest łatwe - kazdy sie cieszy jak mu się coś wykluje- jeszcze bardziej jak uda sie odchować.
... więc dziwi mnie że ptaki się krzyzują pomiedzy gatunkami czy podgatunkami?!
Awatar użytkownika
jarek
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: jarek »

antar1 pisze:czy w przypadku hybryd dalej operuje sie nazwą łacińską ptaka??
Tak, choć nie zawsze. W CITES spotkasz np. nazwę "Falco peregrinus x Falco cherrug" (F. peregrinus x F. cherrug") która odnosi się do krzyżówek 50/50. Dla bardziej skomplikowanych krzyżówek może być tak: "Falco peregrinus x (Falco peregrinus x Falco cherrug)" [F. peregrinus x (F. peregrinus x F. cherrug)"] lub po prostu "Falco hybryd". Możliwy jest też taki opis: "Falco peregrinus x Falco hybryd".
ODPOWIEDZ