Bielik vs, dziecko

Tematy ogólne związane z ptakami drapieżnymi
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Bielik vs, dziecko

Post autor: Mamut »

Artukuł polecam przeczytać

Co o tym wogóle sądzicie??
Margon
stażysta

Post autor: Margon »

Hmm troche dziwne żeby dorosły bielik porwał 9-10 likogramowe dziecko które moło dorównywac jego długości ciała.... lot z takim dzieckiem w szponach nie należał by do najwygodniejszych. NIe wierze w to że dziecko nie odniosło żadnych obrażeń i tylko miało podartą bluzke... I dla czego zemdlało widząc nadlatującego bielika?? NIe uciekało?? A podczas ucieczki nie wierze ze nie odniosło byżadnych obrażen... MOim zdaniem to ładnie napisana Bajka.
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Nie wygląda to wiarygodnie. 19 funtów to równo 8,61 kg... Może bym uwierzył gdyby była mowa o orle przednim, ale jakoś bielik mnie nie przekonuje. Naoglądałem się bielików na Wiśle, to mało prawdopodobne o ile wogóle możliwe.
No i do tego żadnych śladów szponów?? Wszyscy wiemy jak ptaki wczepiają się w mięso.
Margon
stażysta

KIedyś ojciec mi opowiadał że gdzieś w górach zadżały sie porwania owiec przez orła przedniego a owce do lekkich nie należa. Kiedyś tez słyszałem ze przez sępy ale jakoś nie moge w to uwierzyć. MOim zdaniem można porównać to z bajką o Nesse w Loch Nes alboz Yetym... Ostatnio gdzieś na forum kryptozoologicznym czytałem o porwaniu dziecka przez Orła Haast'a(bydlak był z niego jednak już od dawna wyginał) niby widzianego w ogolicach nowej zelani... Jakoś nie chce mi się wierzyć takie rzeczy czasami brzmią jak bezpośredni atak na te piękne stworzenia.\
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

A slyszeliscie o thunderbirds? W Orla Haasta robiacego takie rzeczy bym uwierzyl.
Moim zdaniem nie ma opcji by byla to prawda. Nie sadze by orly mogly wzniesc sie w gore w skali poziomow 250 metrow przy najlepszym wietrze to wciaz 250 metrow. W niemowle bym uwierzyl, w 3 letnie dziecko nie. Predzej by ja zabil. Sama poszkodowana rowniez nie wydaje sie wiarygodna, miala 3 lata i zemdlala widzac cien ptaka... no smieszne ;).
W przedniego tez nie uwierze, atakujac koty, lisy czy mlode kozice najczesciej pozywiaja sie najpierw na ziemii a potem reszte przenosza do gniazda (oprocz kotow;p) lotem slizgowym potrafia leciec z kilkukilogramowa ofiara ale jedynie w dol zbocza. na YT sa filmiki.
Mysle ze orzel jest w stanie leciec jakis odcine z ofiara nie przekraczajaca jego masy ciala czyli 5-6 kilogramow, w wieksza zdobycz przenoszona nie wierze. Zamiescilem kiedys film z bialozorami na forum. Samica po upolowaniu zajaca tez najpierw go porcjuje a potem przenosi na klif w kawalkach nie przekraczajacych jej masy ciala a i to z wielkim wysilkiem. Te bieliki musialyby dzialac w tandemie (moze je ktos do tego ulozyl...kolejne wcielenie bestii Gévaudan tym razem w wersji z lotkami... :wink: )
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Przedni
W przedniego jeszcze bym uwierzył, ale podobnie jak na filmie gdyby chodziło o lot ślizgowy w dół. Zastanawiający jest brak obrażeń u dziecka...
JoHn DuMbaR
sokolnik

Doszlismy wiec do konsensusu - bzdur:)
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

:mrgreen: Chyba od początku wszyscy tak o tym myśleliśmy. Niemniej jednak sytuacja teoretycznie możliwa, chociaż pare czynników musiałoby ulec zmianie...
Aż się dziwię, że to nie jest informacja z 1 kwietnia :wink:
Margon
stażysta

JoHn DuMbaR pisze:A slyszeliscie o thunderbirds?
NO pewnie. Kiedyś jak byłem młodszy troche interesowałem sie kryptoloologią a jak wiadomo "Ptak gromu" podstawowym tematem w kryptozoologi.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

JA osobiście nie wykluczam istnienia tzw Thunderbird-a i to że ten ptasior lata gdzieś nad naszymi9 głowami. Jednak te zdjęcia gdzie znajduje sie osławiony ptak wydają mi sie feakiem.

Obrazek
JoHn DuMbaR
sokolnik

Ja biore pod rozwage wszystko co jest zwiazane z kultura dawnych plemion zamieszkujacych kontynenty, obojetne czy to yeti czy sasquatch czy ptaszyska. Pytanie tylko czy to co mogl istniec przed wiekami dotrwalo do teraz... A kryptozoologia jest czyms niesamowitym :wink:
ODPOWIEDZ