Duck Hawk

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Duck Hawk

Post autor: JoHn DuMbaR »

Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Post autor: Mamut »

Mimo ogromnej sympatii do tych orłów film mi osobiście się nie podoba. Przypomina to strzelanie breneką do bażantów- jest (niby) zabawnie ale co poza tym? Jaki jest sens polowania z przednim na kaczki?
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

O czym ty Mamut mowisz, wiesz jaka motywacje musi miec ptak zeby wykonac tak dlugi posci bez odpuszczania? Chyba nie polowales za wiele. Jesli to jest ptak sokolniczy a na to wyglada to jest to mistrzostow swiata. Watpie zeby ten orzel byl ustawiony glownie na kaczki, przypuszczalnie poluja z nim regularnie na gesi i przy okazji wypracowal sobie technike na kaczki. W ogole zrobic przedniego zeby wyczekiwal na takim pulapie to juz najwyzsza pulka. Piekny atak i rewelacjny ptak.

Jest to dobry dowod na to ze, ptaki o ponad przecietnej inteligencji sa w stanie przystosowac sie do szerokiego spektrum zdobycz.
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Mówię o tym, że nie widzę w tym sensu. Dlaczego nie użyć wędrownego lub hybrydy gyr/pere ??
Nie neguję umiejętności sokolnika ani ptaka. Po prostu szukam sensu polowania z przednim na kaczki.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Chociaz by z tego powodu zeby udowodnic ze sie da, gdyby wszyscy robili wszystko od linijki to sokolnictwo nie rozwijalo by sie w ogole. Kto wie, moze przedni okarze sie calkiem niezly na ptactwo z krazenia i tym samym chlopaki zapoczatkuja nowy trend w sokolnictwie i otworza droge mozliwosci dla ludzi pragnacych polowac z orlem ale nie posiadajacych duzej ilosci zajecy w obwodzie.

Wbrew pozorom przedni to bardzo zwinny ptak jak na swoja wielkosc, a jego masa przy pikowaniu daje mu dodatkowy atut predkosci, wkoncu nie ma glowy w ksztalcie szafy zeby mowic o brakach w aerodymanice a sami wiece ze ciezsze spada szybciej. Osobiscie widzialem co potrafi zrobic w powierztu bielik gdy atakuje wylatanego sokola i malo brakowalo a sokol skonczyl by jako karma dla mlodych.

Nie wszyscy wiedza ze, z przednim mozna polowac w bardzo zalesionym terenie, nawet w dosyc gestych zadrzewieniach, doskonale towarzysz i dzieku dlugiemu ogonowi sa bardzo zwinne. Dodaj do tego mozliwosci lotu z krazenia i niezly sprint z rekawicy, to sa naprawde ptaki o olbrzymich mozliwosciach.
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Masz absolutną rację co do możliwości przednich, nie podlega to żadnej dyskusji.
Otwieranie nowych dróg i przecieranie nowych ścierzek jest zawsze ciekawe (nie zawsze przynosi coś dobrego) i towarzyszy temu wiele pytań i wątpliwości. Ja też mam wątpliwości czy ta nowa droga ma na dzień dzisiejszy sens (zwłaszcza u nas)? Prędzej bym orłem wytłuk w cholerę wszystkie lisy które się u mnie pałętają. Zwierzyny nie brakuje mimo, że gdzieniegdzie wydaje się pustawo.

Nisus, mamy po prostu przeciwne zdanie. Ty uwarzasz, że polowanie z przednim na kaczki to mistrzostwo świata, ja uwarzam, że pokazują one umiejętności ptaka jak i sokolnika ale z drugiej strony jest to niewykorzystanie naturalnych ciągot tego ptaka do polowania na ssaki.

Pozdrawiam.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Dla mnie ptak niesamowity, wiekszosci orly kojarza sie z powolnymi ptaszyskami wolno bijacymi skrzydlami, ktore w sokolnictwie wlasciwie niewiele maja do zaoferowania.
Sa jednak ludzie ktorzy potrafia z nich wiele wycisnac, wystarczy na Yt popatrzec na polowania na wilki...a ta kaczka to majstersztyk. Moze nie byla to ta z gatunku dlugodystanoswych kaczek pocztowych ( fani allo allo wiedza o co chodzi :) ) ale zmusila orla do niesamowitego wysilku i w koncu polegla. Dla mnie rewelacja. Zwlaszcza nieudane pikowanie i potem dluga pogon, ten orzel ma accelerate taki ze niejeden sokol by sie nie powstydzil...
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

der-Mamut ,moim skromnym zdaniem ,jeżeli za lotnymi potrafi tak zalecieć ,szczerze to bardzo zawziety poscig,to ze sakami bez wiekszego wysilku sobie radzi.Bardzo fajny filmik -z moralem .PZ. :wink:
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Mistrzostwo techniczne i wytrzymałościowe tego orła jest niezaprzeczalne. A że ja po prostu wolę wzorce wschodnie niż zachodnie... hmmm chyba mogę.
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

Jak najbardziej wszystko możesz ,co tylko sobie wymażysz. :smile:
polikarp
młodszy sokolnik

Post autor: polikarp »

Jak puszczę ten film mojemu sokołowi, to się ze wstydu pod berłem zakopie. :oops:
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Polikarp - Dziabągowi?? :smile:
Kaja, bo ja kresowe pochodzenie mam... :wink:
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Maumut poczytaj trochę jaka jest dieta naszych-bieszczadzkich przednich. okazuje sie że sporą część stanowią ptaki. często są to kruki, myszołowy itp. szkockie przednie czesto polują na pardwy. widziałem film gdzie dzika para przednich poluje właśnie na kaczki i to z bardzo dobrym rezultatem i inny gdzie przednie czekają na przelotne stada żurawi pokonujące łańcuch górski i wykonują piękne powietrzne zespołowe ataki. gdyby przednie żywiły sie głównie zajacami raczej przeżyłyby w naszym kraju w liczbie choćby jednej pary. może nie są ornitofagami ale udział ptactwa w ich diecie jest całkiem spory. zresztą gdyby myśleć w ten sposób to wedrowny w naturze na bażanty nie poluje wiec powinniśmy ganiać z nimi miejskie gołębie i krukowate oraz wróblowate. i pochodzenie wschodnie czy zachodnie nie ma tu nic do rzeczy. w kirgistanie poluje sie na ssaki dla futer i dlatego wyspecjalizowli sie w tym kierunku co nie znaczy ze jest to jedyne słuszne podejście
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

zwłaszcz że nie ma w tym nic nieetycznego bo wedrowny czy jastrząb są znacznie skuteczniejsze i kaczka ma mniejsze szanse. wielkość orła jest raczej przeszkodą niż atutem w tym przypadku. mnie ten ptak zachwycił uporem i determinacją.ten atak jest najlepszym dowodem że orły mogą być całkiem skutecznymi ptakami na duże ptactwo
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

haggard etyka to nie tylko szanse na przeżycie...
Troszkę zostałem potraktowany jak nowicjusz, cóż ostatnie 4 lata nauczyły mnie, że w sumie nie ma się czym przejmować. Obgadaliśmy sprawę jak ludzie dorośli i tyle. Ja uważam tak, ktoś inny uważa inaczej. Chyba po to jest to forum, żeby wymienić doświadczenia i poglądy. Mam rację??

P.S. żadnych teori na temat żab nie wysnówałem
P.S.S. a Twoje ptaki Dawidzie też miałem okazję poznać :wink:
ODPOWIEDZ