Sokół Wędrowny - Rudno (jednak to były pustułki :P)
- Foinix
- żółtodziób
- Kontakt:
Sokół Wędrowny - Rudno (jednak to były pustułki :P)
Klika dni temu wybrałem się na wycieczkę po okolicach, postanowiłem przejechać się do ruin zamku w Rudnie, pomiędzy Tenczynkiem a Alwernią, około 25-30 im od Krakowa, i ku mojemu zaskoczeniu zlokalizowałem kilka par sokoła wędrownego "stacjonującego" w ruinach, mają gniazda np. w wyłomach murów wieży zamkowej...
Wybrałem się oczywiście z aparatem... Nie było łatwo bo w locie są bardzo szybkie... Ale stojąc tak przez 2 godziny na dziedzińcu zrobiłem "trochę" zdjęć
Nie długo wrzucę kilka na forum... Teraz moje pytanie... Czy ktoś z was zna bliżej historię tych sokołów, jak wiadomo jest to gatunek reintrodukowany i zdziwiła mnie tak duża liczba osobników przebywających na tym samym terenie...
Ostatnio zmieniony czw cze 03, 2010 3:46 pm przez Foinix, łącznie zmieniany 1 raz.
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
- Raven_Corvus
- sokolnik
Michal Ty nie wybrzydzaj, anatum blee, daj spokoj powiem Ci zeby tak cie wkurzyc pracuje teraz na lotnisku z fajnym samczykiem sakera, odmiana ciemna potem moze wrzuce fotki, ptaszek bedzie w tym roku wchodzil w 2 pioro, ale jest tak chytry i zwodniczy, ze teraz uwierze we wszystkie opowiesci o sprycie sakerow...,a i po co nam te angielskie ptaki mamy swoje, wedle powiedzenia swego nie znacie cudze chwalicie...
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
- Foinix
- żółtodziób
- Kontakt:
jejku
trochę mnie tu nie było... w końcu dokopałem się do tych zdjęć... (zostały na kompie na starym mieszkaniu)
i macie racje... to były pustułki (no cóż moje niedoświadczone oko) ale myślę że i tak fajnie, że jest takie większe skupisko ptaków drapieżnych - i mam blisko do nich
Oto kilka zdjęć Pustułek, które zrobiłem na ruinach zamku w Rudnie

i macie racje... to były pustułki (no cóż moje niedoświadczone oko) ale myślę że i tak fajnie, że jest takie większe skupisko ptaków drapieżnych - i mam blisko do nich
Oto kilka zdjęć Pustułek, które zrobiłem na ruinach zamku w Rudnie