Sokół Wędrowny - Rudno (jednak to były pustułki :P)

Tematy ogólne związane z ptakami drapieżnymi
Awatar użytkownika
Foinix
żółtodziób
Kontakt:

Sokół Wędrowny - Rudno (jednak to były pustułki :P)

Post autor: Foinix »

Klika dni temu wybrałem się na wycieczkę po okolicach, postanowiłem przejechać się do ruin zamku w Rudnie, pomiędzy Tenczynkiem a Alwernią, około 25-30 im od Krakowa, i ku mojemu zaskoczeniu zlokalizowałem kilka par sokoła wędrownego "stacjonującego" w ruinach, mają gniazda np. w wyłomach murów wieży zamkowej... :) Wybrałem się oczywiście z aparatem... Nie było łatwo bo w locie są bardzo szybkie... Ale stojąc tak przez 2 godziny na dziedzińcu zrobiłem "trochę" zdjęć :) Nie długo wrzucę kilka na forum... Teraz moje pytanie... Czy ktoś z was zna bliżej historię tych sokołów, jak wiadomo jest to gatunek reintrodukowany i zdziwiła mnie tak duża liczba osobników przebywających na tym samym terenie...
Ostatnio zmieniony czw cze 03, 2010 3:46 pm przez Foinix, łącznie zmieniany 1 raz.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

to pustułki...
Awatar użytkownika
Foinix
żółtodziób
Kontakt:

to trochę duuuuuuże jak na pustułki :razz:
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Foinix pisze:to trochę duuuuuuże jak na pustułki :razz:
oj chyba jednak pustułki tym bardziej kiedy mowa o kilku parach... Na początku dość ciężko jest ocenić wielkość ptaka w locie...
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Z tego co wiem ostatnia osoba ktora cierpiala na chroniczna ''peregrinium'' zostala obdarowana zakazem wypowiadania sie na forum:) nie idz w slady Kuby.
Wedrowny a pustulka to w locie zupelnie inna sylwetka...czekam na zdjecia.
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Pustulki dla niedoswiadczonego obserwatora wydaja sie naprawde duze w powietrzu, szczegolnie samiczki, jednak maja zupelnie inna sylwetke i sposob poruszania sie.
Wrzuc zdjecia to sie wszystko wyklaruje.
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Post autor: Mamut »

Pustułki mają to do siebie, że często w okolicy gniazduje jednocześnie kilka para. Najlepszy przykład: most kolejowy w Toruniu. Dwa lata temu były to przynajmniej 3 pary teraz wydaje mi się, że jest ich 4-5. Co ciekawe zawsze wyprowadzają po 5 młodych...
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

ile ja bym dał zeby na ratuszu w moim mieście mieszkało takie stado wędrownych :D
JoHn DuMbaR
sokolnik

Cierpliwosci, przyleca razem z polska emigrcja :)
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Post autor: Mamut »

Z Irlandii?? :mrgreen:
JoHn DuMbaR
sokolnik

Tez, przeciez anatum nie chcemy...:)
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Michal Ty nie wybrzydzaj, anatum blee, daj spokoj powiem Ci zeby tak cie wkurzyc pracuje teraz na lotnisku z fajnym samczykiem sakera, odmiana ciemna potem moze wrzuce fotki, ptaszek bedzie w tym roku wchodzil w 2 pioro, ale jest tak chytry i zwodniczy, ze teraz uwierze we wszystkie opowiesci o sprycie sakerow...,a i po co nam te angielskie ptaki mamy swoje, wedle powiedzenia swego nie znacie cudze chwalicie...
JoHn DuMbaR
sokolnik

Ty juz od jakiegos czasu mnie ''wkurzasz'' tak jak impotenta wkurza kochanek jego malzonki :) ale spoko przezyje :) hehe / ps jak bedziesz na gg daj znac
pustul3
początkujący

Post autor: pustul3 »

Wg.mnie to byłoby dziwne,żeby parę sokołów krążyło w jednym miejscu :???: dlatego też również ja uważam,że były to tinnunculusy :razz: ,a jak te "wędrowne" zachowywały się pozatym?jeżeliby np zawisały w powietrzu to 100%pustuły,a pozatym wielkość i sylwetka i sposób patrolu zakreśla wyraźne różnice
Awatar użytkownika
Foinix
żółtodziób
Kontakt:

jejku :P trochę mnie tu nie było... w końcu dokopałem się do tych zdjęć... (zostały na kompie na starym mieszkaniu)

i macie racje... to były pustułki (no cóż moje niedoświadczone oko) ale myślę że i tak fajnie, że jest takie większe skupisko ptaków drapieżnych - i mam blisko do nich :)

Oto kilka zdjęć Pustułek, które zrobiłem na ruinach zamku w Rudnie :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ