tak po łamerykansku....

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

rarog1 pisze:czyli importowe i eksportowe, wydaje minister środowiska. Ale nigdzie żaden przepis nie określa, kto w Polsce wydaje unijne świadectwa 'pochodzenia okazu.
czytałem kilka razy i nic z tych artykułów nie wynika, jedynie to że ptaka mogę tylko posiadać i go karmić(nasz kraj to kraj absurdu)
dodatkowo wrzucam link do tej strony
http://www.terrarium.com.pl/zobacz/handel-216.html
internet ma to do siebie ze kazdy moze napisac wszystko - to czy jest tam prawda to inna sprawa. Organem Cites w Polsce z mocy ustawy i podpisanej przez polskę konwencji waszyngtonskiej jest MInisterstwo Środowiska, zas organem naukowym (doradczym) PROP. Polecam strony oficjalne a nie hobbystyczne.
Oficjalna strona: www.mos.gov.pl/cites-ma/
rarog1
stażysta

Post autor: rarog1 »

internet ma to do siebie ze kazdy moze napisac wszystko - to czy jest tam prawda to inna sprawa. Organem Cites w Polsce z mocy ustawy i podpisanej przez polskę konwencji waszyngtonskiej jest MInisterstwo Środowiska, zas organem naukowym (doradczym) PROP. Polecam strony oficjalne a nie hobbystyczne.
dzięki za info Adam, mogłem od razu zwrócić się do ciebie w tej sprawie.
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Myślę, że trochę jest namieszane w naszych postach-uporządkujmy:
1.Wszystkie nasze ptaki drapieżne są na liście ograniczającej ich komercyjne wykorzystywanie tzn. podlegają pod Konwencję Waszyngtońską.
2.Jeżeli ptak spełnia warunki określone przepisami otrzymuje Cites a "żółty" zwalnia go z zakazów wykorzystywania do celów komercyjnych.
3.Jeżeli ptak nie może otrzymać citesu(ma wady prawne) należy wystąpić do ministerstwa o zgodę na przetrzymywanie i zwolnienie z innych ustawowych zakazów. (tak jest na dzisiaj z naszymi jastrzębiami)
Albo cites, albo zgoda ministra na przetrzymywanie.
Z tym, że nie znalazłem przepisu mówiącego o potrzebie wystąpienia o zgodę na użycie do łowienia konkretnem ptakiem. Dlatego jeśli ktoś wyhoduje jastrzębia z rodziców , którzy nie mają citesów, to musi na każdą czynność np. sprzedaży wystąpić o zgodę. Sądzę jednak, że może z nim polować. W podaniu o zgodę na przetrzymywanie podajemy cel-polowanie.Mając zgodę na przetrzymywanie realizujemy ten cel.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Nowogrodzki pisze: Albo cites, albo zgoda ministra na przetrzymywanie.
Z tym, że nie znalazłem przepisu mówiącego o potrzebie wystąpienia o zgodę na użycie do łowienia konkretnem ptakiem. Dlatego jeśli ktoś wyhoduje jastrzębia z rodziców , którzy nie mają citesów, to musi na każdą czynność np. sprzedaży wystąpić o zgodę. Sądzę jednak, że może z nim polować. W podaniu o zgodę na przetrzymywanie podajemy cel-polowanie.Mając zgodę na przetrzymywanie realizujemy ten cel.
Z tym się można częściowo zgodzić. To poprzednio wydawano zezwolenia na ptaka - teraz zezwolenie wydaje się na osobę i są to ów uprawnienia sokolnicze.

Co do zezwoleń na sprzedaż od MŚ to tu bym się jednak nie zgodził. Sprzedaż jest już czynnością komercyjną i choć nasze prawo może dopuszczać zwolnienie ze strony MŚ o tyle konwencja waszyngtonska tego nie dopuszcza (a przecież obowiązują nas oba akty prawne). Więc ptaki bez citesów w zasadzie nawet po otrzymaniu zezwolenia MŚ na sprzedaż nie mogą być sprzedawane - tak przynajmniej należałoby to rozumieć (ponieważ takowej czynności zabrania cites bez odpowiednich dokumentów). Drugi absurd to odwrotna sytuacja - dla celów niekomercyjnych ptaki spełniające warunki cites teoretycznie nie potrzebują dokumentu (zapis o osobnikach z aneksu A traktowanych w tym wypadku jakby byly z aneksu B), natomiast z kolei nasza ustawa takowy wymóg narzuca w postaci koniecznosci posiadania zezwolenia na przetrzymywanie (o ile gatunek podlega naszej ustawie)
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

garbus2 pisze:Drugi absurd to odwrotna sytuacja - dla celów niekomercyjnych ptaki spełniające warunki cites teoretycznie nie potrzebują dokumentu (zapis o osobnikach z aneksu A traktowanych w tym wypadku jakby byly z aneksu B), natomiast z kolei nasza ustawa takowy wymóg narzuca w postaci koniecznosci posiadania zezwolenia na przetrzymywanie (o ile gatunek podlega naszej ustawie)
Absurd absurdem , ale konwencja założyła możliwość zaostrzenia przepisów wewnętrznych przez kraje podpisujące konwencję.
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

To ja juz Panowie nic nie wiem, w takim razie jesli te przepisy, zakazuja sprzedazy ptakow bez cites, czy polowania z nimi polowa polskich hodowli ptakow drapieznych, ze zwruceniem szczegulnej uwagi na jastrzebie nie ma racji bytu! Adam mogl bys to jakos uporzadkowac, jasno i klarownie, czy sie poprostu nie da?
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Masz wystarczające dane, żeby samemu Sobie odpowiedzieć.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Raven_Corvus pisze:To ja juz Panowie nic nie wiem, w takim razie jesli te przepisy, zakazuja sprzedazy ptakow bez cites, czy polowania z nimi polowa polskich hodowli ptakow drapieznych, ze zwruceniem szczegulnej uwagi na jastrzebie nie ma racji bytu! Adam mogl bys to jakos uporzadkowac, jasno i klarownie, czy sie poprostu nie da?
Tak to juz z naszymi przepisami niestety jest. Pocieszajace ze od nowelizacji w zasadzie mamy juz normalna sytuacje z ptakami przywozonymi do Polski. Co do ptakow ktore sa i nie maja ani citesu ani zezwolenia MS to sa w pewnym sensie nielegalne. W pewnym sensie slatego ze samo MS ignoruje problem i nie odpowiada na prosby ludzi ktorzy ow sprawy chca uporzadkowac.

Niemniej osoba kupujaca ptaka w tym roku powinna wiedziec ze bez citesu kupuje sobie problem i to niemaly no chyba ze mowa o harrisie wowczas takowy cites nie jest potrzebny i wystarcza samo swiadectwo hodowlane. Na wszystkie pozostale gatunki uzywanych u nas ptakow konieczny jest cites lub zezwolenie MŚ. Kto z MŚ probowal uzyskac takowe zezwolenie wie ze taniej, szybciej i lepiej jest po prostu miec cites.
Natomiast uporzadkowanie zaleglosci ptakow ktore sa u nas (np hodowli jastrzebi) zajmie jeszcze chwile i konieczne jest indywidualne podejscie do tematu bo zbiorczo sie tego raczej nie uda zrobic.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

jasne - co do Cites i naszego Ministerstwa:
wnioski złożone już parawie rok temu - na gatunki ktorych rodzice maja CITES - do dzisiaj NIC !! z czego na jeden gatunek musialem ponawiac wysylanie wnioskow i oplat bo "chyba gdzieś się zgubiły"
I co powiecie ?? jak z tym CITES ?? nie ma problemu z zagranicy bo dla tamtych ministerstw 30 dni od złożenia to ŻELAZNA data, poza tym inaczej nic by ich hodowcy nie sprzedali a u nas... ja tam już nie mam słów...
Na jastrzębie nie dają z założenia... ale czemu klody pod nogi na dokumenty od ptakó posiadających CITES ??? nie jestem w stanie zrozumieć....
ZaP
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Tu się trochę wyłamię z tego narzekania, bo 2 razy składałem o citesy dla lannerów i w ciągu 30 dni otrzymałem(bez dodatkowych monitów). Już prawie uwierzyłem, że będzie to teraz norma.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

ja tez raczej widze to lepiej niż gorzej na dwie sprawy jedna zlatwiona w 2 miesiace i jedna w miesiąc
ODPOWIEDZ