jaki ptak według was jest najlepszy

Tematy ogólne związane z ptakami drapieżnymi
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

jaki ptak według was jest najlepszy

Post autor: mirek »

Witam
mam pytanie i zachęcam do rozmowy na ten temat
jeśli będzie ktoś chętny
chciał bym się dowiedzieć który gatunek ptaka według was jest najlepszy itp
rozumiem ze są rozbierzności w polowaniu i zdobyczy pomiędzy jastrzębiowatymi a sokołami
ale chciał bym wiedzieć jaki ptak będzie najbardziej wszechstronny
taki mały ranking :)

z góry dzięki.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Z uwzglednieniem hybrdow? Wiem, zaraz na moja glowe posypia sie gromy z nieba, ze oto ten co wlasnego ptaka nie ma zaczyna filozofowac. Mam jednak wlasna wizje, a ze lubie tu pisac bez umiaru to chetnie was nia zanudze. Po pierwsze najlepszym allrounderem jest oczywiscie saker :). W kazdym razie jakbym mieszkal w Mongolii to bylby moj pierwszy wybor. Ale mowiac powaznie to nie sadze by ktos powiedzial ci inaczej:
Longwingersi zawsze powiedza, ze pere to podstawa i reszta to tylko dodatki dla duzych chlopcow. Pozostali wielbia jastrzebie i slusznie bo nie ma przeciez nic lepszego.
Szerokoskrzydle zawsze beda mialy opinie ptakow dla poczatkujacych i mniej wprawionych, a przynajmniej na naszym kontynencie. W USA chyba juz sie z tego wyleczyli.
W Polsce z orlami sie nie poluje mi jednak oprocz wszedobylskich przednich bardzo podoba sie orzelek poludniowy. Gdyby nie byly tak trudno dostepene to na pewno niejeden sokolnik by sie na nie zdecydowal.
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

wiadomo ze nie ma zlych ptakow tylko czasem sa nienajlepsi sokolnicy :wink:
kazdy gatunek sie do czegos nadaje bardziej a inny mniej (byly juz rozmowy na forum na ten temat nieraz)...
niemniej jednak przyznam ze wedlug mnie na nasze polskie warunki (biorac pod uwage mozliwie wszystkie aspekty) to ciagle najlepszym ptakiem do sokolnictwa jest golebiarz, i pewnie dlugo tak jeszcze bedzie. a jesli chodzi o sokoly to ja osobiscie nie potrafilbym wskazac konkretnego gatunku, choc czesto sie slyszy "jak sokol do polowania to tylko samica wedrownego". to nieprawda. jest wiele mozliwosci rowniez z rarogami czy bialozorami(choc ciagle jestesmy na nie zbyt ubodzy:). wydaje mi sie ze kazdy moze znalezc swojego "najlepszego ptaka" w zaleznosci od upodoban do typu polowania, miejsca w ktorym mieszka i lowiska jakim dysponuje. moim malym marzeniem jest miec polujacego raroga samca z wysokiego krazenia (to dla mnie bylby "super ptak"), ale to jak narazie dla mnie zbyt ambitny cel i poki co nie mam zamiaru sie na niego porywac :wink:
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

A ja doskonale wiem "jaki ptak jest najlepszy"

Najlepszy jest pieczony bażant, lub nawet w rosole :mrgreen: .
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

oczywiście bażant jest smaczny ale nie do końca oto mi chodziło:)
nie chodzi mi tu oto żebym się dowiedział jaki ptak będzie najlepszy dla mnie i jakiego warto kupić ale o to jaki jest według was najlepszy(uniwersalny)
wielu sokolników ma na pewno jakiegoś pretendenta do tytułu
jak dla mnie oczywiście jastrząb gołębiarz za swoja uniwersalność i za wytrzymałość
a co do sokołów sam jeszcze nie wiem bo miałem z nimi za małe doświadczenie
wiec dlatego powstał taki temat
z góry dziękuje za odpowedzi
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Temat obszerny, taki do pogadania dla wytrwałych.
"Nie ważne co jest ładne, tylko to co sie komu podoba"
albo dyskusja nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy.
Można też podyskutować, ile diabłów się zmieści na łebku szpilki.
Idę w teren.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

mirek pisze: jaki jest według was najlepszy(uniwersalny)
z proszków do prania to chyba OMO :P
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

witam
Chciałem tylko podjąć temat żebyście się podzielili zemną swoimi doświadczeniami
myślałem że będzie to temat w miarę normalnie przyjęty ale się pomyliłem
wiec przepraszam jeśli kogoś uraziłem tym tematem
temat jak każdy inny ale cóż trudno
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

mirek pisze:Chciałem tylko podjąć temat żebyście się podzielili zemną swoimi doświadczeniami
myślałem że będzie to temat w miarę normalnie przyjęty ale się pomyliłem
wiec przepraszam jeśli kogoś uraziłem tym tematem
temat jak każdy inny ale cóż trudno
Nikogo nie uraziłeś tym pytaniem. Niestety, tak formułowane pytanie ma zbyt duży współczynnik ogólności z jednej strony, a z drugiej strony na forum wielokrotnie przewijały się często scierające się opinie jastrzębników, krogulcarzy, wielbicieli parabuteo, orlarzy, drzemlikarzy czy na końcu , ale nie ostatni wielbicieli długoskrzydłych i obrońców hybryd.
Czego oczekiwałeś? Powtórki?
Odpowiedź na pytanie czyj ptak jest najlepszy i dlaczego ten najlepszy to właśnie mój jest publicznym biciem piany.
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Witam
tak na początek nie chciałem aby ten temat tak wyglądał jak wygląda teraz i żeby nie było to bicie piany czy jakoś tak i również nie chciałem aby ktoś mówił ze jego ptak jest najlepszy tylko jaki według niego jest najlepszy (uniwersalny) pytanie to zrodziło się u mnie dlatego bo nie wydaje mi się aby dużo było sokolników którzy latają ze wszystkim i maja wszystko tak czy siak przepraszam jeszcze raz i postaram się na przyszłość myśleć
po prostu liczyłem ale się przeliczyłem.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Ok. Nie zrażaj się, nie jesteśmy Towarzystwem Wzajemnej Cichej Adoracji, najczęściej wręcz przeciwnie.
Próbuj dalej :wink:
Pozdrawiam
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

wyobraź sobie że ktoś Cie pyta- jaki samochód jest najlepszy i uniwersalny? nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. ile osób tyle opini. podsuń jakieś kryteria-czy układałeś wczesniej jakiegoś ptaka? jaki masz teren- otwarte pola czy też krzaczaste a może wogóle leśny? jaki typ zwierzyny drobnej jest w nim pospolity i na który mógłbyś polować(oczywiście mając uprawnienia), czy masz lub zamierzasz mieć psa podsokolego bo to też ważne. to zawęzi krąg poszukiwań i umożliwi określenie jaki drapol bedzie odpowiedni.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Zle jest w tym wszystkim chyba jedynie okreslenie ''uniwersalny''.
Nie ma czegos takiego przeciez. To znaczy jest, ale w naturze, uniwersalny w stosunku do biotopu. Wykorzystujacy wszystko co moze by przetrwac i przekazac swoje geny.
W sokolnictwie nie ma ptakow uniwersalnych przeciez ;). Bo zaden pergrine nie jest uniwersalny, z nim zajaca nie ugonisz ;).
Sam temat hyrydow. Przeciez w gruncie rzeczy nie chodzi wcale o ptaki bardziej wszechstronne tylko raczej bardziej wyspecjalizowane (pod okreslony teren czy ofiare).
To troche tak jak z tuningiem samochodow. Choc nie do konca.
Sa bowiem takie zestawienia, ktorych nie mozna okrelic mianem ''uniwersalne'', lepiej do nich pasuje sformulowanie ''za mocne".
Dlaczego w Anglii na czarne ludzie wybieraja najczeciej pere/saker? Bo sa duze (samice) a to daje przewage, latwo dostepne i przystepnie. Wcale nie oznacza to jednak, ze sa najlepsze. Sa natomiast najlepsza (usredniajac) opcja przy zalozeniu wspolczynnika ''zyskow i strat''. Patrzac na ankiety popularnosci to wciaz wielu entuzjastow poluje z wedrusami, choc te jako gatunek ''realny'' a nie hybryd sa wlasnie uniwersalne (czytaj: zlapia gawrona ale jak nie musza to po co). Hybryd w zasadzie jest tylko po to bo z wyczekiwania nigdy pere nie dorowna. Celowo napisalem o tym, ze pere/saker jest popularny i swietnie zdaje egzamin podkreslajac jednoczesnie, ze nie musi byc najskuteczniejszy. Wielu odnosi wielkie sukcesy z wedrownymi, preriowymi oraz hybrydami tych dwoch. Dlaczego wiec na rekawicach nie widzi sie pere/prairie? Bo sa trudniesze w ukladaniu, trudniej dostepne etc. Nie ma jednak argumentu ktory jasno by okreslil ze ten hybryd jest gorszy. Jest raczej mniej wygodny. Osobna kwestia jest gyr/pere, ktory jest na calym swiecie uznany za najlepsza kombinacje. Wiec dlaczego samce gyr/pere sa dopiero na 3 miejscu popularnosci? Bo w podobnej cenie jesli nie taniej, dostaniesz samice pere/saker, ktora jest wieksza. Poza tym samiec gyr/pere jest dobry do wyczekiwania a przy tym tanszy od samicy wedrusa, mimo, ze ich ceny tez do oszalamiajacych nie naleza. Z kolei samica gyr /pere to prawdziwa maszyna do zabijania, ona z pewnoscia zabije szybciej i latwiej gawrona niz cokolwiek. Rozmiary duzego gyrkina oraz sila i moc a przy tym styl wedrusa... Tylko po co takiego ptaka marnowac na czarne pelne pasozytow ustrojstwo;). Podsumowujac moja autorska analize;) :
-niewiele hybrydw zdobylo popularnosc, wykorzystywane sa glownie te co potrafia polowac w konkretnych warunkach lepiej od purebredow
-nie ma ptakow uniwersalnych w sokolnictwie, ptak do wszystkiego to ptak do niczego, gdyby bylo inaczej to po cholere niektorzy 3maliby po kilka sztuk na rozne okazje. Najlepsze efekty przynosi specjalizcja.
-chcesz miec uniwersalngo ptaka zlap (gdzie to jest mozliwe i legalne) dziczka i pozwol mu polowac jak chce i na co chce, lekcje u matki natury sa najbardziej efektywne, bo stawka jest zycie...Tylko na co ci chcoby jastrzab ktory odmowi zajaca a zacznie gonic golebie...
Ok powymadrzalem sie, teraz czekam na krytyke bo cos tu dzis nudno;).
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

witam
oczywiście rozumiem i przyswajam co do samochodów wybrał bym np nissana navare za to ze jest wygodny sporo mieści i można nim jezdzić w terenie ale nie gadajmy o samochodach ja sam powiedział bym ze jastrząb według mnie jest najlepszym ptakiem do polowań dlatego że można z nim polować na zwierzynę naziemna i lotną praktycznie na wszystkie w odpowiedniej kategorii wagowej oczywiście a co do sokołów już raczej nie bardzo bo tylko lotna zwierzyna wchodzi w grę ale nie wiem mogę się mylić :)
dlatego miedzy innymi ten temat powstał chciałem się po prostu dowiedzieć jak wy to widzicie i poczytać wasze opinie i uzasadnienia
szanuje zdanie wasze i chętnie dowiem się czegoś więcej od mądrzejszych i starszych o demnię sokolników
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

a na jaka zwiezrynę naziemną chciałbyś u nas polować? zając jest rzadkością a poza tym wolno na niego polować tylko na polowaniach zbiorowych a tych w wykonaniu sokolniczym raczej niewiele w naszym kraju lub królik ale pytanie czy go masz w łowisku?w naszych warunkach głowną zwirzyną pozstaje niestety bażant, kaczka i kuropatwa. na te gatunki można z równą skutecznością polowac zarówno z jastrzębiami jak i sokołem z czatów. tegoroczne Łowy udowodniły jak skuteczny może być sokół i mity o tym że "sokół jest do latania a do polowania jastrząb" które tak długo powielali zatwardziali jastrzębnicy legły w gruzach. w przypadku kuropatwy wątpie by jakikolwiek jastrząb dorównał dobremu samcowi wedrownego. właśnie ze względu na predyspozycje i szybkie specjalizowanie sie ptaka w tym kierunku.kryteria doboru ptak to przedewszystkim- łowisko i bytująca w niej zwierzyna. po co komu samica białozora lub jastrzębia jeśli ma otwarte polne łowisko obfitujące w kuropatwę?! Jastrząb może być bardzo uniwersalny ale te które łapiąwszystko na ogół imprinty które swoją agresję i odwagę przekładają na wszystko co sie rusza. skutek jest taki że jednego dnia ptak goni z uporem maniaka sikorkę a drugiego łapie za łeb sarnę. na szczęście ta młodzieńcza głupota mija w miarę nabieranego doswiadczenia.
Jastrząb niewdrukowany jeśli poluje na bażanty już po pierwszym nieudanym ataku na zająca zakończonym bójką zrozumie że to inna liga i z czasem odpuści sobie sierść. ptaki same sie specjalizują z czasem i wiedza z czym dadzą sobie radę a zczym lepiej dac sobie spokój. tak jak powiedział JD- ptak który ma być dobry we wszystkim nie bedzie dobry w niczym. zdarzają sie jastrzębie naprawde wszechstronne ale to raczej żadkość. są też sokoly które jeśli po rozkapturzeniu widzą gawrony na polu prują do n ich i zaczyna sie lot okrążający w pięknym stylu ale jeśli po rozkapturzeniu widzą stojącego psa bez namysłu idą w góre by ustawić sie na czatach (przypadek dotyczy samca białozora).sa to jednak wyjątki potwierdzające regułę
ODPOWIEDZ