Zamiłowanie śmierci??

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
iskra
młodszy sokolnik

Zamiłowanie śmierci??

Post autor: iskra »

Nie potrafiłam znaleźć tytułu dla tematu... przepraszam z góry... Admin na pewno poprawi jak znajdzie odpowiedni tytuł.
Od razu także przepraszam że temat nie jest do końca sokolniczy ale .. może troszkę jest.
Temat bardzo myśliwski...

Przechodząc do rzeczy:
Wiem że parę osób ma konto na naszej klasie czy innych tego typu komercyjnych portalach.
Nie widzę w tym nic złego bo miło zobaczyć jest znajome gęby :razz:
Jednak ostatnio znalazłam parę osób czy to z techników leśnych czy to innych które zamieszczają zdjęcia z np. zabitym dzikiem czy lisem z którego wycieka krew...
Ludzie! A jak widzę zdjęcie uśmiechniętego chłopczyka który zamieszcza fotkę jak leży sobie i podtrzymuje borsuka z dziurą pomiędzy oczami to we mnie się krew gotuje... :evil:

Tyle się mówi... Uroczyste pokoty... Szacunek dla zwierzyny... Ostatni kęs.... Tyle tradycji...
Powiedzcie więc myśliwi co o czymś takim sądzicie?
Czy ta tradycja to czcza gadanina?
Wiadomo... można się cieszyć ze strzelonego lisa ale czy trzeba umieszczać w internecie fotki jak leży biedne stworzenie i jeszcze się z niego farba leje? Dla mnie to już o zboczenie zakrawa....

Proszę o opinię....
Narni
żółtodziób

Post autor: Narni »

częsciowo Cię popieram ale..... a jak lubisz czytac antymyśliwskie opowiesci to prosze http://przyroda.osiedle.net.pl/teksty/pasja.htm :)
iskra
młodszy sokolnik

nie jestem anty-myśliwym... także bez porównania :roll:
Narni
żółtodziób

czasem nie mozna zrobic zdjecia na ktorym nie widać krwi, a prawie kazdy mysliwy chce miec pamiątke po udanym polowaniu w postaci zdjecia.. prawdą jest ze nieraz obraz zwierzecia to skrajna nedza i rozpacz, dla myśliwych to normalne widziec zakrwawione zwierze a dla wiekszosci spoleczenstwa to wręcz odrazające.... ale Iskierko nie pisze nic więcej bo niechce wchodzić w konflikt z Toba bo i tak mnie przegadasz :razz:
kowalkem
początkujący

Post autor: kowalkem »

Może i nie jestem najodpowiedniejszą osobą, aby wypowiadać się w tym temacie bo mój staż łowiecki to zaledwie rok, ale wtrące swoje trzy grosze. Moim zdaniem najlepszą pamiątką z polowania jest mimo wszystko trofeum z ubitej zwierzyny. Kły lub cała czaszka lisa i innych drapieżników, skóra itd. itp. Nie wydaje mi się, żeby zdjęcia-zwykle zresztą bardzo sabej jakości-mogły być lepszą pamiątką. Nie neguję ich też całkowicie, ale na pierwszym miejscu postawiłbym jednak trofea, pamiętniki i opowieści myśliwskie.
iskra
młodszy sokolnik

No samo się prosi:
Obrazek

No takie zdjęcie to może być na forum myśliwskim a nie na portalu publicznym.
I jeszcze jakby to... Podpis do zdjęcia:
"Jaki słodki..."

Może jestem przewrażliwiona, ale zostałam nauczona szacunku do zwierzyny i potrafię odróżnić fotkę ze skórką na ścianie, pięknym porożem, czy wspaniale oprawionym orężem dzika od "słodkiego liska" z cieknącą farbą.
Narni
żółtodziób

kowalkem ale temat nie jest o pamiatkach tylko o zdjeciach... jak na nich wygladaja "biedne zwierzęta " :razz: Iskra z takimi zdjeciami nie spootkalem sie na portalach publicznych...;/ juz rozumiem Twoją bulwersacje,.....
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

W kazdym hipermarkecie leza stosy ryb, miesa itd. niezadko pokrawione. Nikt sobie tym glowy nie zawraca, wciskaja nam do skrzynek pocztowych ulotki z promocjami watrobek i filetow z kurczaka, a obok zdjecia modeleki z mina jak by wlasnie przypudrowala sobie nosa. O karpiu nie wspomne.

Wyobraz sobie ze ten lis jest zmielony, do tego jego zdjecie jest na najwiekszym mozliwym bilobordzie przy miedzynarodowej trasie. Zwrocila bys uwage? Jedynie na promocyjna cene 5,99... Ruszylo by cie gdyby ktos zamiescil na naszej klasie zdjecie z miesem w sosie zurawinowym?

Jak ma futerko to jest bestialstwo,a jak jest w panierce to palce lizac.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

To z pewnoscia nie jest zdjecie na kazde forum, bynajmniej nie dlatego, ze jest bulwersujace, (moim zdaniem nie jest i to w zadnym aspekcie) raczej dlatego, ze nie miesci sie w wyżej wspomnianych ''kanonach''. Fakt, ladniej by sie prezentowal na trawce, ale juz na pewno nie z pekiem swierka w pysku. Z 2 strony specjalne ''czyszczenie posadzki'' i futra z krwi do konkretnego ujecia to kicz i odchylenie w 2strone... :wink:
Swoja droga nice shot :)..nie moglem sie powstrzymac :wink:
Ostatnio zmieniony ndz lut 15, 2009 6:22 pm przez JoHn DuMbaR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Moim skromnym zdaniem zdjęcia z polowania to każdego myśliwego indywidualna sprawa. Jeśli natomiast przechodzimy do publikacji tych fotek na portalu publicznym, to myślę, iż powinniśmy zadbać o to, żeby nie wyglądało to tak ohydnie, jak na zdjęciu, które znalazła Iskra. Zawsze można w trakcie robienia zdjęć wybrać takie ujęcie, na którym nie widać krwi, a i samo zwierzę wygląda jakoś trochę lepiej (innego słowa jakoś nie mogę znaleźć). No i tytuł zdjęcia powinien być jakoś stosowniej dobrany. Słodki to może być lis złapany w aparat w trakcie wystawania z krzaków zapatrzony gdzieś w dal, a nie na chodniku, zakrwawiony i z dziurą w brzuchu. No to tyle :neutral:
kowalkem
początkujący

Post autor: kowalkem »

@Narni-zdjęcie jest rodzajem pamiątki. Szerzej i swobodniej temat potraktowałem ;)
@Nisus-zgadzam się z Tobą całkowicie. Ludzie nie wiedzą, co jedzą. Hamburger ok, ale już zabijanie biednych krówek bee. Trochę to chore...
Narni
żółtodziób

kowalkem pisze:@Narni-zdjęcie jest rodzajem pamiątki. Szerzej i swobodniej temat potraktowałem ;)
tak :)) ale mam wrazenie ze Iskierce nie chodzilo o pamiatki a takze nie doslownie o zdjecia tylko wiecej szacunku do zwierzat bo nie pisze ze polowanie to cos zlego nie pisze ze nie nalezy tego robic albo jak ekolodzy twierdza "bardzej humanitarnie" nie pisze takze ""STOP ZABIJANIU"... wydaje mi sie ze Iskierka nie chce nam powiedziec ze polowanie jest złe bo zwierze ginie i nie ladnie wyglada a odnosze wrazenie ze chce nas uczulic na publikowanie takich zdjec z podpisem "jaki słodki" na profilu gdzie kazdy to moze zobaczyc... po co jacys 16-latkowie dodaja takie zdjecia z nieodpowiednim podpisem :?: zeby zwrocic na siebei uwage ? bo przeciez zaden szanujacy sie mysliwy tego nie doda na swoj profil a jesli to napewno tak nie podpisze... :wink:
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Narni pisze:jak lubisz czytac antymyśliwskie opowiesci to prosze http://przyroda.osiedle.net.pl/teksty/pasja.htm
Ja to chętnie zapytam, co koledzy użytkownicy forum myślą na temat tegoż to artykułu? Bo mnie się nieco poprzewracało w środku :???: :???:
Pelerin
żółtodziób

Post autor: Pelerin »

Stachu pisze:
Narni pisze:jak lubisz czytac antymyśliwskie opowiesci to prosze http://przyroda.osiedle.net.pl/teksty/pasja.htm
Ja to chętnie zapytam, co koledzy użytkownicy forum myślą na temat tegoż to artykułu? Bo mnie się nieco poprzewracało w środku :???: :???:
Piszący ten artykuł nie ma pojęcia o zależnościach panujących w ekosystemach, cytuje w swym artykule dwóch dr i jednego prof., którzy maja skrajne poglady(zwłaszcza Pan prof. z Poznania-odnośnie wilka).
Należało by poddać autora "głebokiej resocjalizacji" przyrodniczej!
Narni
żółtodziób

ja osobiscie uwazam ze autor ma wiele racji ale niektore poglady to niewiem skad mu wskoczyly do głowy, to prawda ze nadmierna eksploatacja łowiecka zwierzyny przyczynila sie do takiego stanu rzeczy..... prawda jest ze stosunkowo niedawno średnia waga bykow jeleni byla prawie o polowe wieksza do obecnej średniej ((nie pamietam gdzie to czytalem takze nie popre tego zadnym linkiem :razz: )) a wszystkiemu nie sa winni myśliwi a "mysliwi" dla ktorych liczy sie tylko samo zabicie a takze mysliwi ktorzy na to przymykaja oko, mysle ze prawda jest ze przyroda jest w stanie sama uregolowac stosunki ilosciowe zwierzyny ale jak wiemy przyrodzie sie nie spieszy i to trwalo by setki lat, co wiecej smiem twierdzic ze caly ten artykul napisał jakis eko.... co do wilka to aktualnie jest mowione ze wilk jest nie groźny i mowi sie ze mysliwi go jako zlego przedstawiali ale prawda jest inna, ((niestety znowu nie popre sie niczym ale jak tylko znajde ten spis ksiazek to go podkleje)) duzo starych publikacji opisuje polowania na wilka a takze jego zachowania a watpie zeby szlachta w tamtych czasach musiala mowic ze wilk jest zły zeby go zabic bo przeciez robili co chcieli... ale świta mi opowiadanie ze jedna z metod polowania na wilki byla ciagniecie ścierwa za saniami na ktorych siedzieli mysliwi ktorzy strzelali do wilkow ich goniacych.... czy tak przyjazny i bojaźliwy wilk jak go teraz propagoja gonil by sanie z mysliwymi ?? wszystko to gra ekologow ktorzy poprostu zeby postawic na swoim wyciagaja najgorsze przypadki zaniedban myśliwych......
ODPOWIEDZ