Przetrzymywanie drapola

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

accipiter pisze:Nie wiem kto tworzył ten serwer, ale czytając notę Czym właściwie jest sokolnictwo? umieszczoną w serwisie, można dojść do wniosków, że polowanie to nie jest najistotniejszy cel współczesnego sokolnictwa.
A co jest? LOL
Ptaki niepolujace sa najczesciej zalosna imitacja tego co zyje w naturze.
Moze dla ciebie to herezja, ale ja osobiscie nigdy nie chcialbym miec ptaka, ktory tylko sobie siedzi / lata od swieta do wabidla. Zwlaszcza sokoly malo rozlatne wygladaja zalosnie (rarogi to juz w ogole) :wink: Za to ptak rozlatany w fajnym plenerze, no poezja... :cool:
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: Mbartnik »

Kolego "wgryź" się w temat sokolnictwa trochę głębiej, a oszczędzi to pisania przez Nas wszystkich niepotrzebnych postów i tłumaczenia rzeczy dla osób zajmujących się ptakami oczywistych i takich które osoby "naprawdę" zainteresowane sokolnictwem i dobrem drapoli bardzo szybko odkrywają w praktyce.
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

accipiter pisze:Proszę czytać uważnie, to nie ja pytałem i nikt nie mówił o żadnym jastrzębiu. Nawet autor wątku wspomniał tylko o układaniu drapola. Poza tym nie widzę abym tworzył jakąś ideologie.
Ok, spojrzałem na górę i przyjmuję do wiadomości.
accipiter pisze:, że polowanie to nie jest najistotniejszy cel współczesnego sokolnictwa.
Nie wartościuję co jest najistotniejszym cele a co mniej istotnym.
"Sokolnictwo to...."już pisałem. Reszta, być może równie ważna to dodatkowa działalność sokolników ( i chwała im za to).
Temat zdefiniowania sokolnictwa i różnych innych form wykorzystywania ptaków był już na tym forum przerabiany i szkoda czasu na dalsze jego roztrząsanie.
Wypowiedziałem się na niżej zacytowane pytanie i jak dla mnie , to wszystko co mam do powiedzenia w tej kwestii.
Krogul pisze:Wiem, że jest to ptak drapieżny i ma instynkt drapieżcy ale jak na razie z pewnych kwestii nie chce należeć do PZŁ. Co o tym sądzicie?
accipiter
pisklę

Post autor: accipiter »

Moze dla ciebie to herezja, ale ja osobiscie nigdy nie chcialbym miec ptaka, ktory tylko sobie siedzi / lata od swieta do wabidla. Zwlaszcza sokoly malo rozlatne wygladaja zalosnie
Kto powiedział, że ma on latać wyłącznie od "swieta do wabidla"??
"Kolego "wgryź" się w temat sokolnictwa trochę głębiej, a oszczędzi to pisania przez Nas wszystkich niepotrzebnych postów i tłumaczenia rzeczy dla osób zajmujących się ptakami oczywistych i takich które osoby "naprawdę" zainteresowane sokolnictwem i dobrem drapoli bardzo szybko odkrywają w praktyce."

Znam "sokolników" którzy nie polują i nie widzę w tym nic złego a ptaki wyglądają bardzo okazale.
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

der.Acc.Skoro t :wink: ak drąrzysz to może sie wypowiedz ,jak Ty postrzegasz,chetnie zobacze co masz do powiedzenia a nie dziwnie zaczepiasz nom slucham,wruce z oblotu to zobacze cos napisal
JoHn DuMbaR
sokolnik

accipiter pisze:Kto powiedział, że ma on latać wyłącznie od "swieta do wabidla"??
Widzialem ptaki latajace tylko do wabidla, nie jestem specjalista jak wszyscy forumowicze doskonale wiedza (bije sie w piers) ale nie byla to jakas rewela.
Ps mam znajomego (co prawda nie lata w Polsce) co tez byl lataczem, ale jego lanner stwierdzil ze potrzebuje czegos wiecej... Po co im to odbierac? I na Boga dlaczego wzbraniacie sie przed polowaniem. Jak cos kochac to pelna geba, nie na raty...
Ostatnio zmieniony ndz lut 08, 2009 3:28 pm przez JoHn DuMbaR, łącznie zmieniany 1 raz.
accipiter
pisklę

Przecież cały czas piszę, że nic do tego nie mam i to akceptuję.

wrócę przez ó

Nie każdy musi kochać polowania.
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

accipiter pisze:
Moze dla ciebie to herezja, ale ja osobiscie nigdy nie chcialbym miec ptaka, ktory tylko sobie siedzi / lata od swieta do wabidla. Zwlaszcza sokoly malo rozlatne wygladaja zalosnie
Kto powiedział, że ma on latać wyłącznie od "swieta do wabidla"??
"Kolego "wgryź" się w temat sokolnictwa trochę głębiej, a oszczędzi to pisania przez Nas wszystkich niepotrzebnych postów i tłumaczenia rzeczy dla osób zajmujących się ptakami oczywistych i takich które osoby "naprawdę" zainteresowane sokolnictwem i dobrem drapoli bardzo szybko odkrywają w praktyce."

Znam "sokolników" którzy nie polują i nie widzę w tym nic złego a ptaki wyglądają bardzo okazale.

Prowokujesz kolego i to bardzo.
A pisząc takie rzeczy pokazujesz, że nie masz pojęcia o tym jak wygląda wylatany ptak.

Moja córeczka mająca dwa i pół roku po tylu postach zrozumiała by ich treść.
A to "latacze" nie widzą problemy w braku rozwoju to już inna sprawa i oddzielny problem.
Nikt nikomu nie zakazuje trzymać drapola i nie polować.
Ludzie próbują ci wytłumaczyć, że taka postawa do niczego nie prowadzi poza "pozerstwem".
accipiter
pisklę

Mbartnik pisze: Prowokujesz kolego i to bardzo.
A pisząc takie rzeczy pokazujesz, że nie masz pojęcia o tym jak wygląda wylatany ptak
.
Może nie wiem, bo widziałem tylko takie które były układane bez polowania.
Mbartnik pisze:Moja córeczka mająca dwa i pół roku po tylu postach zrozumiała by ich treść.
Twoja córeczka zapewne nie potrafi jeszcze czytać.
Mbartnik pisze: A to "latacze" nie widzą problemy w braku rozwoju to już inna sprawa i oddzielny problem.
Ludzie próbują ci wytłumaczyć, że taka postawa do niczego nie prowadzi poza "pozerstwem".
Wnioskując według was sam aspekt polowania zwiększa rozwój lotu i sprawności ptaka i ludzie którzy wyłącznie układają ptaka dla lotów robią mu krzywdę.
Ja się trzymam tej kwestii, jeśli ktoś chce trzymać wyłącznie drapola do lotów to wyłącznie jego sprawa i ja to akceptuję.

To jest takie trudne do zrozumienie, to jest moje zdanie w tej sprawie i będę się jego trzymał.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Accipiter. Krotka pilka...co jest takiego w polowaniu co ci tak przszkadza.
Ps. Daj sobie na wstrzymanie z dogryzaniem innym, do polemiki jak do wszystkiego trzeba dorosnac.
accipiter
pisklę

Moja dotychczasowa praca nie pozwala mi polować, dziwne ale prawdziwe.

P.S. Użytkownik udziela ironicznej wypowiedzi to jakiej odpowiedzi się spodziewa ode mnie?!
Awatar użytkownika
Mbartnik
młodszy sokolnik
Kontakt:

Jeszcze tylko dopowiem (może trochę złośliwie)
accipiter pisze:Nie każdy musi kochać polowania.
Tak wrażliwe osoby mogą również nie lubić zabijania, a pisklaczka, gołąbka lub przepiórkę trzeba jakoś poporcjować (wcześniej chyba zabić?). Może lepiej, by wrażliwe osoby zostały przy oglądaniu pokazów "pozerów" i "lataczy", którzy opowiedzą jak to miło i fajnie, a rozgrzeszą nas z potrzeby "brudnej roboty" przy prakach.

Piszę złośliwie, bo sam zaczynając miałem za szczyt osiągnięć "latactwo" i robienie za małpkę. Nie widzę w tym nic złego jeśli robi się pokaz (przy okazji sokolniczenia). Wtedy ptaki i osoba je prezentująca mają naprawde wysoki poziom (a to widać!!!), ale ptak polujący lata o niebo lepiej od "latacza".

Dobra więcej się nie powielam. I tak się niepotrzebnie rozpisałem.

Ps. Na szczęście zawsze mogę córce przeczytać sam.
accipiter
pisklę

Nie wiem jak to się ma do wrażliwych osób, jeśli ktoś nie jest wstanie zadbać i nakarmić ptaka to utrzymać drapola nie jest wstanie.
Awatar użytkownika
Mamut
stażysta

Post autor: Mamut »

accipiter pisze:
Mbartnik pisze: Prowokujesz kolego i to bardzo.
A pisząc takie rzeczy pokazujesz, że nie masz pojęcia o tym jak wygląda wylatany ptak
.
Może nie wiem, bo widziałem tylko takie które były układane bez polowania.
.
Nie mam w tym momencie żadnych pytań. Sam wielokroć oglądałem ptaki które właściwie tylko latały, dopiero ptaki polujące robią wrażenie...

Pozdrawiam.
accipiter
pisklę

Nie mam w tym momencie żadnych pytań. Sam wielokroć oglądałem ptaki które właściwie tylko latały, dopiero ptaki polujące robią wrażenie..
Widziałem polujące ale tylko dzikie, wiesz dla mnie "latające" również robią wrażenie.
ODPOWIEDZ