Łowy z Sokołami 2008

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
bogdan67
stażysta

Post autor: bogdan67 »

Kuba1997 pisze:czemu mówi się "płoszenie ptactwa", a nie "chwytanie ptactwa" ??
czemu mówimy dziecko a nie bachor
Kuba1997
młodszy sokolnik

Post autor: Kuba1997 »

bogdan67 pisze:letko
bogdan67 pisze:wjesz
bogdan67 pisze:osobje
bogdan67 pisze:ktura
:shock:
Kuba1997
młodszy sokolnik

Post autor: Kuba1997 »

bogdan67 pisze:Kuba1997 napisał/a:
czemu mówi się "płoszenie ptactwa", a nie "chwytanie ptactwa" ??
czemu mówimy dziecko a nie bachor
no czemu??
bogdan67
stażysta

specjalnie ze byś mjał temacik
rarog1
stażysta

Post autor: rarog1 »

Kuba nie naśmiewaj się z kolegi :evil:
bogdan67
stażysta

Napisał hagard Matko.... pewno siusiu
kaja
młodszy sokolnik

Post autor: kaja »

Kuba zapomiales co kiedys Ci napisalem.Czy znow nie zaczynasz przesadzac,nie lap ze slowka bo to nie ladnie .Pozdrawiam
irek
młodszy sokolnik

Post autor: irek »

Witam.
Co do harrisa, i jego wartości w sokolnictwie, przypomina mi się rzecz która przytrafiła mi się już dwa razy. Mieszkam w Irlandii i czasem spotykam się na polowaniach z sokolnikami zarówno irlandczykami jak i z anglikami. Już dwukrotnie mi się przytrafiło, że anglicy których spotykałem pierwszy raz pytali mnie, czy harris uchodzi w polsce za dobrego ptaka? Za każdym razem zaprzeczałem, jednak dopiero później się dowieziałem, że jeżeli bym potwierdził, odebraliby to jako w Polsce jest niski poziom sokolnictwa. Liczy się tylko jastrząb moi drodzy!!! A anglicy chyba wiedzą co mówią, szczególnie jeżeli chodzi o harrisy, bo jest ich tam tysiące. Zresztą mojezdanie jest podobne.
Chwal Cwik
Irek
antar1
początkujący

Post autor: antar1 »

straszny konsumpcjonizm sie tu zakradł - chyba już nie potraficie sie cieszyc tym co macie?! Nie jeden cieszylby sie z jakiegokolwiek ptaka.
Co to w ogóle za licytacja?? Każdy ptak ma swoje wady i zalety. (zapewne), b co ja o tym wiem.
ale może cos Wam to da do myslenia ;)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

antar1 pisze:straszny konsumpcjonizm sie tu zakradł - chyba już nie potraficie sie cieszyc tym co macie?! Nie jeden cieszylby sie z jakiegokolwiek ptaka.
Co to w ogóle za licytacja?? Każdy ptak ma swoje wady i zalety. (zapewne), b co ja o tym wiem.
ale może cos Wam to da do myslenia ;)
z tym sie zgodze. Anglicy/irlandczycy maja zapytanie "jestes sokolnikiem czy latasz z harrisem" - oddaje to nastawienie do tych ptaków w UK. Niemniej czy nie lepiej mieć dobrze polującego harrisa niż słabo ułożonego i nerwowego jastrzebia który cierpi z powodu braku czasu opiekuna dla niego? Wedlug mnie pytanie czy harris jest u nas uważany za dobrego ptaka świadczy o mijaniu się z istotą sokolnictwa - nie jest ważne czy ptak jest jastrzebiem, harrisem czy wędrownym jeśli jest zadbany, dobrze lata i dobrze poluje. osobiście gdybym urzadzał jakieś małe polowanie wolałbym zaprosić 5 osoób z dobrymi harrisami niż 15 ze słabymi jastrzębiami
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Zauwarzcie jedno, u nich nie bylo jastrzebi przez dluzszy okres, musieli czyms je sobie zastapic, sprwadzali ptaki z kontynentu, ale wiadomo, ze to nie jest tania opcja wiec sciagneli sobie tanszy, ze sie tak wyraze odpowiednik jastrzebia, tylko w ich jak i w wielu innych umyslach to wciaz nie bylo to, prawda jest jednak, ze oba te ptaki sa naprawde dobrymi ptakami lowczymi, kiedys na festynie bylem z sokolem rarogiem, takie tam opowiadanie o sokolnictwie na scenie, i ktos spytal mnie po czym poznac dobrego sokolnika, a ja dlugo sie nie zastanawiajac odpowiedzialem, ze sokolnika poznaje sie po jego ptaku, wiec jak sobie ulozysz tak bedziesz mial, prawie nigdy zle zachowania ptakow nie sa ich wina tylko konsekwencja czyichs bledow, stad biora sie imprinty, ktore krzyczą, ptaki pancznie bojace sie psow itd itd. Moim zdaniem nikt powinien mowic o jakichs ptakach, zele bo czasme ciezko je porownac, Bogdan sprubuj w tandemie np z jastrzebiami zapolowac, a z hh da rade i wyniki sa naprawde swietne, wiadomo, ze 2 ptaki maja o wiele wiecej szanst zeby zlapac zdobycz nisz jeden. Reasumujac cieszmy sie z tego co mamy i negujmy czegos czego nie mielismy. (tak jak powiedzial Nisus, przyjda czasy ze ktos dobrze harisa ulozy i zacznie sie bum na hh tak jak w nastepnym roku bedzie bum na wedrowne)

Chwal Ćwik
Przemek
bogdan67
stażysta

Sprubóje tandemu wtym roku zobaczymy mam kontakt z jednym czechem jest to możliwe tylko aby JZ miał samiczki pozdrów DP
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Dziekuje pozdrowie, ale tandemu z czym z wedrusami? czy z jastrzebiami :O z tego co ja wiem tandem to sie robi z pary, chyba jesli sie myle niech mnie ktos poprawi...
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

tzn z samca i samiczki
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Nie zawsze Łukasz ;).
ODPOWIEDZ