czemu mówimy dziecko a nie bachorKuba1997 pisze:czemu mówi się "płoszenie ptactwa", a nie "chwytanie ptactwa" ??
Łowy z Sokołami 2008
Witam.
Co do harrisa, i jego wartości w sokolnictwie, przypomina mi się rzecz która przytrafiła mi się już dwa razy. Mieszkam w Irlandii i czasem spotykam się na polowaniach z sokolnikami zarówno irlandczykami jak i z anglikami. Już dwukrotnie mi się przytrafiło, że anglicy których spotykałem pierwszy raz pytali mnie, czy harris uchodzi w polsce za dobrego ptaka? Za każdym razem zaprzeczałem, jednak dopiero później się dowieziałem, że jeżeli bym potwierdził, odebraliby to jako w Polsce jest niski poziom sokolnictwa. Liczy się tylko jastrząb moi drodzy!!! A anglicy chyba wiedzą co mówią, szczególnie jeżeli chodzi o harrisy, bo jest ich tam tysiące. Zresztą mojezdanie jest podobne.
Chwal Cwik
Irek
Co do harrisa, i jego wartości w sokolnictwie, przypomina mi się rzecz która przytrafiła mi się już dwa razy. Mieszkam w Irlandii i czasem spotykam się na polowaniach z sokolnikami zarówno irlandczykami jak i z anglikami. Już dwukrotnie mi się przytrafiło, że anglicy których spotykałem pierwszy raz pytali mnie, czy harris uchodzi w polsce za dobrego ptaka? Za każdym razem zaprzeczałem, jednak dopiero później się dowieziałem, że jeżeli bym potwierdził, odebraliby to jako w Polsce jest niski poziom sokolnictwa. Liczy się tylko jastrząb moi drodzy!!! A anglicy chyba wiedzą co mówią, szczególnie jeżeli chodzi o harrisy, bo jest ich tam tysiące. Zresztą mojezdanie jest podobne.
Chwal Cwik
Irek
z tym sie zgodze. Anglicy/irlandczycy maja zapytanie "jestes sokolnikiem czy latasz z harrisem" - oddaje to nastawienie do tych ptaków w UK. Niemniej czy nie lepiej mieć dobrze polującego harrisa niż słabo ułożonego i nerwowego jastrzebia który cierpi z powodu braku czasu opiekuna dla niego? Wedlug mnie pytanie czy harris jest u nas uważany za dobrego ptaka świadczy o mijaniu się z istotą sokolnictwa - nie jest ważne czy ptak jest jastrzebiem, harrisem czy wędrownym jeśli jest zadbany, dobrze lata i dobrze poluje. osobiście gdybym urzadzał jakieś małe polowanie wolałbym zaprosić 5 osoób z dobrymi harrisami niż 15 ze słabymi jastrzębiamiantar1 pisze:straszny konsumpcjonizm sie tu zakradł - chyba już nie potraficie sie cieszyc tym co macie?! Nie jeden cieszylby sie z jakiegokolwiek ptaka.
Co to w ogóle za licytacja?? Każdy ptak ma swoje wady i zalety. (zapewne), b co ja o tym wiem.
ale może cos Wam to da do myslenia
- Raven_Corvus
- sokolnik
Zauwarzcie jedno, u nich nie bylo jastrzebi przez dluzszy okres, musieli czyms je sobie zastapic, sprwadzali ptaki z kontynentu, ale wiadomo, ze to nie jest tania opcja wiec sciagneli sobie tanszy, ze sie tak wyraze odpowiednik jastrzebia, tylko w ich jak i w wielu innych umyslach to wciaz nie bylo to, prawda jest jednak, ze oba te ptaki sa naprawde dobrymi ptakami lowczymi, kiedys na festynie bylem z sokolem rarogiem, takie tam opowiadanie o sokolnictwie na scenie, i ktos spytal mnie po czym poznac dobrego sokolnika, a ja dlugo sie nie zastanawiajac odpowiedzialem, ze sokolnika poznaje sie po jego ptaku, wiec jak sobie ulozysz tak bedziesz mial, prawie nigdy zle zachowania ptakow nie sa ich wina tylko konsekwencja czyichs bledow, stad biora sie imprinty, ktore krzyczą, ptaki pancznie bojace sie psow itd itd. Moim zdaniem nikt powinien mowic o jakichs ptakach, zele bo czasme ciezko je porownac, Bogdan sprubuj w tandemie np z jastrzebiami zapolowac, a z hh da rade i wyniki sa naprawde swietne, wiadomo, ze 2 ptaki maja o wiele wiecej szanst zeby zlapac zdobycz nisz jeden. Reasumujac cieszmy sie z tego co mamy i negujmy czegos czego nie mielismy. (tak jak powiedzial Nisus, przyjda czasy ze ktos dobrze harisa ulozy i zacznie sie bum na hh tak jak w nastepnym roku bedzie bum na wedrowne)
Chwal Ćwik
Przemek
Chwal Ćwik
Przemek
- Raven_Corvus
- sokolnik
- Raven_Corvus
- sokolnik
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik