Pierwszy Krajowy Konkurs Latawcowy

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
lagger
młodszy sokolnik

Post autor: lagger »

Co fakt to fakt, lannery to zupełnie inna bajka niż sakery. Maja o wiele miększe pióra i tak jak pisze haggard świetnie spisują się w ciepłe słoneczne dni, w które, jak znajdą komin idą w górę aż huczy. Jesienna wilgoć i zawierucha zepchnie je na szary koniec.
K. Knitter
początkujący

Post autor: K. Knitter »

spoko spoko ja swojego hybryda dopiero ukracam a mimo to i tak przyjade chocby mial byc ostatni ..............
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

K. Knitter pisze:spoko spoko ja swojego hybryda dopiero ukracam a mimo to i tak przyjade chocby mial byc ostatni ..............
ok, jeśli to spotkanie towarzyskie to można być ostatnim, ale jeśli to konkurs to może jednak warto się zastanowić jeśli doświadczenia się potwierdzają?
M.Kamińska
początkujący

Post autor: M.Kamińska »

szkoda że informacje o planowaniu konkursu szybciej nie ujżały światła dziennego, bo miesiąc to naprawde niewiele żeby ptaka przygotować....
Z drugiej strony nie za często spotykamy sie we wspólnym gronie więc można równie dobrze pojechać chociażby żeby popatrzeć....ale wtedy nieco żal będzie że "tu powinien latać mój ptak, to pierwsze* takie zawody...".... itp. itd....

* - jak kto woli można tu wstawić 2 :wink:
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Gdzieś tam słyszałem, że Anglicy mówią o rozlataniu ptaka po pierzeniu - 2 tygodnie a młodego w 4 tygodnie (metodą latawcową) to może jeszcze zdążysz :smile:
K. Knitter
początkujący

Post autor: K. Knitter »

zdazymy czy nie i tak warto przyjechac wymienic doswiadczenia i podpatrzec metody innych, kazde tego rodzaju spotkanie nawet z perspektywy widza moze podniesc nasze kwalifikacje ...wiedze... a co za tym idzie podniesc sprawnosc naszych podopiecznych
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

bez względu na to jakie czasy ptak osiąga warto przyjechac i sie spotkac na wspólnym wypadzie w teren,wymienic doswiadczenia i spotkac starych przyjaciól bo nieczęsto sie widujemy. mysle że czestsze spotkania scemenują nasze środowisko. rywalizacja o laury jest drugoplanowa
lagger
młodszy sokolnik

Post autor: lagger »

Nic dodać nic ująć. Pozdrawiam.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Panowie i Panie - wczoraj mielismy spotkanie robocze zarzadu i poki co za wiele zgloszen nie ma wiec czekamy z niecierpliwoscia na kolejnych uczestnikow. Przypominam ze konkurs ma charakter otwarty wiec osoby nie bedace czlonkami GNIAZDA rowniez moga sie pojawic z ptakami
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

o prosze - naprawde ?? i nie są skazane na dyby i rozstrzelanie ?? :mrgreen:
ZaP
haggard
sokolnik

ZaP pisze:czemu czas jest zatrzymywany po dolocie a nie po zejściu ptaka z wabidłem na ziemie?
W Opocnie na takich zawodach czas łapany jest na ziemi, a wysokość nie jest mierzona długością linki a dalmierzem laserowym - dzieki temu mamy prawdziwą wysokość nad ziemią - bo przecież każdy latawiec inaczej "stoi"
ZaP
dalmierz laserowy który ma taki zasięg to koszt ok.900-1000zł. jeśli ludzie dopiszą i chętnych do startu w takim konkursie nie zabraknie to można pomyślec o zakupie takiego gadżetu. na razie traktujemy to bardziej jako impezę pilotażową żeby zobaczyc co z tego wyjdzie a wyniki są mniej ważne. jeśli chodzi o mierzenie czasu dla mnie logiczne jest że mierzy sie prędkosc wznoszenia do momentu pochwycenia wabidła. w koncu o to tu chodzi- o szybkie wychodzenie na pułap a to ile czasu ptak zjeżdża w dól nie ma już żadnego znaczenia.który ptak jest lepszy? ten który sie szybko wznosi ale wolno zjeżdza czy ten który wolno nabiera wysokości ale jedzie w dół szybko jak winda? dla mnie z pewnością ten pierwszy
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

Program Konkursu:
Sobota 18 października

12.00 – otwarcie I Krajowego Konkursu Latawcowego
12.30 – przejazd uczestników do miejsca konkursu
13.00 – rozpoczęcie konkursu
16.00 – zakończenie konkursu
16.30 – przejazd do miejsca zakwaterowania
18.00 – ogłoszenie zwycięzców oraz wręczenie dyplomów i nagród
oraz okolicznościowa biesiada sokolnicza

I tu moje zasadnicze pytanie do organizatorów:
Jak organizatorzy zamierzają przeprowadzić taki konkurs w 3 godziny. Z naszych skromnych doświadczeń wynika,że to jest czas potrzebny dla 5 moze 6 ptaków.... I to przy założeniu, że po żadnego ptaka nie trzeba będzie jechać do okolicznego gołębnika. Ostatnio w Słupsku puściliśmy kilka ptaków ( nie wszystkie do latawca) i był problem zmieścić się w całe popołudnie. Czy wiadomo ile ptaków przyjedzie?
Może przy dobrej organizacji da się zagęścić nieco ruchy, ale 3 godziny to jest raczej nierealne...
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

mnie np dziwi ze nie ma ograniczenia typu: kazdy uczestnik moze wystawic do konkursu po 1 ptaku w kazdej kategorii, przeciez wiadomo kazdy wzialby swojego najlepszego ptaka. A w ten sposob obawiam sie, bo moze sie okazac, że czyjes ptaki beda niepotrzebnie przedluzaly impreze...
i jeszcze jedno. czy obserwatorzy tez musza wysylac zgloszenia?
haggard
sokolnik

z tego co wiem to na ta chwilę zgłoszeń jest niewiele więc nie martwmy sie na zapas :) będziemy improwizowac. myśle że jeśli trafia sie potkniecia organizacyjne to wyciagniemy wnioski i nastepnym razem ustrzezemy sie błędów. ja zabiore trzy ptaki bo szkoda zeby ptaki które rozlatuję po pierzeniu straciły dwa dni latania ale w konkursie wystawię tylko jednego. swoja drogą zastanawiam sie ile ptaków wystartuje w grupie białozory i ich hybrydy? boję sie że moze byc tylko dwóch-trzech uczestników :(
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

Oby tylko pogoda jutro dopisaa!
ponoć ma być ladnie, ale jak wiadomo prognozy bywaja mylne...
ODPOWIEDZ