"Sokoli Wzrok"
"Sokoli Wzrok"
Witam. Interesuje mnie kwestia mitu "sokolego wzroku". Chciełbym aby forumowicze podzielili spostrzezeniami dotyczącymi potencjalnego zasięgu wzroku sokoła, najlepiej ustosunkowując go do wielkości widzianego przez niego obiektu. Interesują mnie szczególnie wasze własne doświadczenia w tej sprawie.
-
M.Kamińska
- początkujący
temu sokołowi to Ty pewnie lornetkę przyczepiłaśM.Kamińska pisze:Jak macham wabidłem na jednym końcu lotniska, to sokół będący na jego drugim krańcu mnie widzi i przylatuje no chyba że danego dnia jest humorzasty to już różnie bywa w przybliżeniu jest to ok.2,5 km.
a swoją drogą to jaki to sokół??????
"ROOFVOGELS VAN EUROPA, NOORD AFRIKA EN VOORASIE" THEODOR MEBS:
To może ja wyskoczę z ciekawostką. Zgodnie z tym, co napisane jest w w/w książce, pustułka amerykańska z odległości 34 metrów potrafi dostrzec owada o wielkości 6mm, a z 275 metrów pięciocentymetrową mysz. Co do własnych doświadczeń, to myślę że każdy, kto ma "sokoła" wie, że na wabidło można ściągnąć ptaka nawet z odległości kilku km.
To może ja wyskoczę z ciekawostką. Zgodnie z tym, co napisane jest w w/w książce, pustułka amerykańska z odległości 34 metrów potrafi dostrzec owada o wielkości 6mm, a z 275 metrów pięciocentymetrową mysz. Co do własnych doświadczeń, to myślę że każdy, kto ma "sokoła" wie, że na wabidło można ściągnąć ptaka nawet z odległości kilku km.
-
K. Knitter
- początkujący
Apropo sokolego wzroku jakis tydzien temu przy ujsciu redy ornitolodzy obserwowali samice raroga górskiego wypatrzyli ja obserwujac siewki siedziała na plazy przy zatoce miała PĘTA i cos niebieskiego na nodze moze to byly szczepki lub niebieska obraczka sam tez miałem okazje obserwowac przez pare min tego ptaka przez lunete dla mnie to była bardzo duza samica lub hybryda pieknie latała i atakowała kormorany,ptak miał sie dobrze i nie reagował na wabidł ni na gołabka.... kogo zguba....
-
K. Knitter
- początkujący
-
K. Knitter
- początkujący