"Sokoli Wzrok"

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
ISO
pisklę

"Sokoli Wzrok"

Post autor: ISO »

Witam. Interesuje mnie kwestia mitu "sokolego wzroku". Chciełbym aby forumowicze podzielili spostrzezeniami dotyczącymi potencjalnego zasięgu wzroku sokoła, najlepiej ustosunkowując go do wielkości widzianego przez niego obiektu. Interesują mnie szczególnie wasze własne doświadczenia w tej sprawie.
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

ja wiem tyle że np latawiec na 700m bez lornetki raczej ciezko wypatrzeć , a rozkapturzony ptak bez problemu go namierza
M.Kamińska
początkujący

Post autor: M.Kamińska »

Jak macham wabidłem na jednym końcu lotniska, to sokół będący na jego drugim krańcu mnie widzi i przylatuje :wink: no chyba że danego dnia jest humorzasty to już różnie bywa :razz: w przybliżeniu jest to ok.2,5 km.
ISO
pisklę

Post autor: ISO »

Dla przykładu. Samiczka wędrownego siedząca na słupie, dystans ok 300m. i nagle niespodziewany atak na moje plecy. Z tylnej kieszeni kamizelki wystawało pare cm linki od wabidła.
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

czytałem kiedyś ze Arabowie stosują taki trening na przyloty ptaka z ręki do wabidła, ze zwiekszaja maksymalnie te odleglość do jak nawiekszej i na pustyni mogą się w ten sopsób oddalić po sam horyzont czyli nawet do 10 km przy dobrych warunkach pogodowych :shock:
Kuba1997
młodszy sokolnik

Post autor: Kuba1997 »

M.Kamińska pisze:Jak macham wabidłem na jednym końcu lotniska, to sokół będący na jego drugim krańcu mnie widzi i przylatuje no chyba że danego dnia jest humorzasty to już różnie bywa w przybliżeniu jest to ok.2,5 km.
temu sokołowi to Ty pewnie lornetkę przyczepiłaś :lol:
a swoją drogą to jaki to sokół?????? :???:
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

"ROOFVOGELS VAN EUROPA, NOORD AFRIKA EN VOORASIE" THEODOR MEBS:
To może ja wyskoczę z ciekawostką. Zgodnie z tym, co napisane jest w w/w książce, pustułka amerykańska z odległości 34 metrów potrafi dostrzec owada o wielkości 6mm, a z 275 metrów pięciocentymetrową mysz. Co do własnych doświadczeń, to myślę że każdy, kto ma "sokoła" wie, że na wabidło można ściągnąć ptaka nawet z odległości kilku km.
K. Knitter
początkujący

Post autor: K. Knitter »

Apropo sokolego wzroku jakis tydzien temu przy ujsciu redy ornitolodzy obserwowali samice raroga górskiego wypatrzyli ja obserwujac siewki siedziała na plazy przy zatoce miała PĘTA i cos niebieskiego na nodze moze to byly szczepki lub niebieska obraczka sam tez miałem okazje obserwowac przez pare min tego ptaka przez lunete dla mnie to była bardzo duza samica lub hybryda pieknie latała i atakowała kormorany,ptak miał sie dobrze i nie reagował na wabidł ni na gołabka.... kogo zguba....
K. Knitter
początkujący

Widzicie jeszcze jedno niedawno sie dowiedziałem ze na helu znaleziono miesiac temu raroga!!!! martwego niestety... ptaka niestety zakopano ale sciagnieto mu peta i nadajnik.... peta z tego co wiem były podobne do tych kunderowych nic wiecej nie powiem bo tez wiem to od osób trzecich....
K. Knitter
początkujący

wszystko wiadomo pierwszy ptak zeczywiscie okazał sie hybryda, cztery miesiace temu nawiał z poludniowych niemiec, znaleziony martwy pare dni temu.....przykro
ODPOWIEDZ