nowinki techniczne

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

casper pisze:Technologia Apollo 13 !!!! :lol: Spoko mogę się podjąć wykonania testowego prototypu. Potrzebny mi będzie namiar na kogoś z Warszawy lub okolic kto dysponuje czymś fabrycznym abym mógł zobaczyć na co się porywam :-) Poza tym aby omówić konkretne założenia jakich się przy projekcie bedę trzymał.
Jeszcze jedno... W jakim praktycznym zasięgu go używacie? Można pomyśleć o zbudowaniu radionamierników na terenie kraju po kilka w promieniu 200km i wtedy można lokalizować każdy nadajnik z dużą dokładnością.
i tu sie zaczynają schody bo nadanika bez jego zniszczenia nie otworzysz - sa zalewane żywica i d o tego programowalne. Nazwe technologi nie ja wymyśliłem ale marketingowo brzmi chwytliwie. Może mam gdzies jeden spalony nadajnik to bym ci mógł podesłać jak podasz jakiś adres. Osobiście uważam że ci się nie uda ale kto nie próbuje.... Realne odległości w terenie "normalnym" to kilkadziesiąt kilometrów (20-40km), na otwartej pustyni pewnie do 70km choć piszą rózne cuda w instrukcjach itp Poczytaj sobie na www.marshallradio.com - tam znajdziesz wiecej danych
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

Pomijając realne możliwości i małe prawdopodobieństwo, że uda Ci się zrobić coś dobrego w tak niskiej cenie to niech motywacją dla Ciebie będzie fakt, że jak to zrobisz w cenie przez siebie podanej wcześniej to przynajmniej dwa nadajniki i odbiornik biorę od ręki( po przetestowaniu ). Ale nie wierzę, że Ci się uda... gdyby to było takie proste to już ktoś by to zrobił.. Cały świat lata na marshalu itp. i nikt nie wpadł na podobny odpowiednik w tak bardzo niskiej cenie?? e e
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

.. powodzenia zyczę ...
ja kupiłem KIT odbiornika bo są takie do kupienia w Anglii... i co i G...o bo nie zestroisz tego !!
Tak się składa, że studiowałem na WAT na wydziale elektroniki specjalizację łączność - nie obce mi są plowania na lisa i proszę nie porównój tego, bo pisząc tak nie wiesz co mówisz. Ptak to nie lis a odbiornik to nie antena da KF !!
JA używam odbiorników R-400 - poczytaj specyfikację to może zrozumiesz czego potrzebuje sokolnik i czemu ja jako elektronik nie zrobię zobie chociaż porafię.
Dlatego, że kupuje profsjonalny sprzęt, który ma mi pomóc znaleźć ptaka i na tym co dla mnie najważniejsze nie experymentuje.
KOlejna sprawa - powodzenia życzę w upakowaniu tego nawet w montażu smd - nie dasz rady - widziałem ten nadajnik bez obudoway i merlina i marshalla - i jeśli to zrobisz w takim standardzie, sprzet z niepływającą częstotliwoscią i odpowiednim time'ingiem to ja CI zaplace sam 1000 zł !!
Acha i odborniki też widziałęm w środku - są zbudowane na układach serii A+ a to nie to samo co układy D i D dostępne w sklepach i w necie... CHyba nie muszę wiecej pisać - poza tym odbiornik ma być nie na jedną częstotliwosć a co najmniej n apasmo o szerokości 1 do 4 MHz z płynną regulacją częstotliwośći...
wiec do pracy i jeśli zrobisz to do końca 2008 to ja zaplace CI za to 1000 zł oczywisćie nadajnik i odbiornik dostanę do testów i nie będzie gorszy niż RT+ w zestawie z R-400
POzdrawiam i POWODZENIA !!
ZaP
Awatar użytkownika
reventon
żółtodziób

Post autor: reventon »

A dlaczego nie wykorzystywać modułów GPS?
garbus2
Site Admin
Kontakt:

reventon pisze:A dlaczego nie wykorzystywać modułów GPS?
bo odbiornik GPS na ptaku nikomu nic nie da a ptak z niego nie skorzysta :) Nadajniki z kolei sa jeszcze za duze i za ciezkie bo nadanie sygnalu do satelity to cos zupelni einnego niz odebranie (odbiorniki sa juz nawet tak male ze mozna w zegarku je upakowac). Jesli widziales kiedy telefon satelitarny to zrozumiesz o czym pisze...
Awatar użytkownika
reventon
żółtodziób

Post autor: reventon »

Przepraszam, pomyliłem odbiornik z nadajnikiem, ale nadajniki, które używa się np. w przesyłkach kurierskich są niewielkie i mają krótkie anteny.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

reventon pisze:Przepraszam, pomyliłem odbiornik z nadajnikiem, ale nadajniki, które używa się np. w przesyłkach kurierskich są niewielkie i mają krótkie anteny.
tylko ze maja akumulatory wielkosci ptaka - co komu po nadajniku gps ktory dziala niecałą godzine...
Ostatnio jeden z technikow marshalla napisał ze pracuja nad nowym rozwiazaniem opartym nadal na falach radiowych ale znacznie wydluzajacym zasieg - pozyjemy zobaczymy
ISO
pisklę

Post autor: ISO »

garbus2 pisze: Realne odległości w terenie "normalnym" to kilkadziesiąt kilometrów (20-40km), na otwartej pustyni pewnie do 70km choć piszą rózne cuda w instrukcjach itp

Trzeba pamiętać o tym że drewno jest naturalnym blokerem fal radiowych a także o tym na jakiej wysokości dany nadajnik się znajduje. Sprawdzaliśmy marshal'a z nadajnikiem umieszczonym na wysokości około 3m i w zalesionym terenie zasięg łapał maksymalnie na około 11 km.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Sprzęcik kompaktowy !Prawdo podobnie nie ma dużego zasięgu –czy ktoś już coś takiego widział , a może zna firmę robiącą takie ,, wynalazki’’?

http://www.youtube.com/watch?v=ojCdU4DJSMc
Ostatnio zmieniony śr cze 02, 2010 10:23 pm przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Jednak jest to małe ,,wielkie G……’’ od 122 m do 400 m w otwartym terenie :???: –ciekaw jestem jak obliczyli te 122 m ! :lol: :lol:

Podziękowania dla Michała za namiary firmy produkującej ten wynalazek! :lol:
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Marshall wprowadził nową ochronę przepięciową do nadajników (ukłony do kol z FB którzy link udostępnili):

https://www.facebook.com/photo.php?v=3103374216538
garbus2
Site Admin
Kontakt:

przeglądając neta trafiłem na wydaje mi się dość ciekawą propozycję w kontekście telemetrii mianowicie nadajnik ważący 14 lub 15g i rozmiarami również niewielki bo 22mm szeroki 36mm długi i 12mm gruby plus antena długości 12cm. Ciekawostka jest taka ze pracuje zarówno jako standardowy nadajnik telemetryczny np w częstotliwości 216mhz a zarazem ma także wbudowany moduł gsm wysyłający smsa do telefonu z pozycją gps dzięki wbudowanemu modułowi gps. Innymi słowy nadajnik telemetrii z gpsem i to w sensowych rozmiarach i wadze. Dodatkowo ma równiez możliwość wyposażenia w panele słoneczne. Producent podaje ze ciągłe praca to zaledwie 24h ale jest tam zarządzanie energią i w nocy nadawanie zostaje ograniczone co wydłuża żywotnośc do dwóch dni. Jeśli dodatkowo pogoda sprzyja to czas jest jeszcze dłuższy (do 3 dni). Oczywiście sms wysyłany z nadajnika na telefon pozwala szybko naniesc pozycje na mapy googla więc zasięg jest prawie nieograniczony, dodatkowo jesli bateria padnie a ptak będzie odpowiednio długo na słońcu aby bateria naładowała się do 30% wówczas system sam wyśle smsa z pocyzją. Dodatkowo nadajnikiem mozna sterować za pomocą komend wysyłanych smsem typu włacz telemetrie, podaj pozycje itp Jedyne co nieco ochładza mój entuzjazm to jednak ceny choć jak za taki zestaw funkcji nie wydaję się to strasznie dużo - ceny w zależności od wersji kształtują się miedzy 410 a 620EUR (modele różnią się obecnością paneli słonecznych, obecnością nadajnika telemetrii i jego częstotliwościami)
Załączniki
bymap.jpg
Kuku1985
stażysta

Post autor: Kuku1985 »

W zestawie jest sam nadajnik czy w komplecie z odbiornikiem?
Awatar użytkownika
jarek
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: jarek »

Rozmawiałem z gościem, który to robi. Wygląda to tak, że przy pracy w trybie 12h pracy (pozycja co kilka minut, w zasadzie ciągle) na 12h w trybie stand-by bateria wytrzymuje trzy dni. Przy pracy ciągłej 2h na dobę wytrzymuje już 23 dni. Oczywiście doładowując się z paneli. Wersja z telemetrią ma dwie anteny - jeśli nie ma sygnału gsm telemetria włącza się automatycznie, można też oczywiście włączyć ją zdalnie za pomocą sms-a. Cena wysoka, ale wg mnie jest to bliskie ideału. Producent podaje cenę 520 euro za sam GPS, 610 euro za GPS z telemetrią 216. Co ciekawe 433 to już tylko 599 euro ;)
Kuku1985 pisze:W zestawie jest sam nadajnik czy w komplecie z odbiornikiem?
To jest odbiornik GPS który odczytuje pozycję z satelitów i przesyła do Ciebie sms-em, oraz nadajnik standardowej telemetrii. Jeśli chcesz korzystać z tej telemetrii odbiornik musisz kupić oddzielnie. Pozycję GPS wklepujesz do smartfona/nawigacji/komputera i masz położenie ptaka.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

takie coś ostatnio mi wpadło pod kursor:

http://marshallradio.com/north-american ... time-perch

Cena powalająca bo w różnych konfiguracjach od 325USD do ponad 400USD. DO tego ciekawostka bo jest wersja z granitowym talerzykiem zamiast astroturfu, a w wersji z astroturfem jakiś super gęsty opisany...
ODPOWIEDZ