Nowe Nabytki

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

a to jeden z moich nowych nabytków
Falco peregrinus pealei - na imie ma Benia i waży dzisiaj przed jedzonkiem 1184g

Obrazek

i już na rękawicy
Obrazek

Pozdrawiam
ZaP
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

Mam pytanko do Jarka - Piorun to gyr saker a burza saker? Zwlaszcza Burza mi się spodobala, fajne ptaszysko:)
Awatar użytkownika
przemek
stażysta

Post autor: przemek »

i do Zapa...
Ten ptak bedzie polowal?
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

wczoraj w nocy wróciliśmy od hodowcy z kolejnymi nabytkami. w moim przypadku jest to samica sokoła wędrownego. ptaszek po schwytaniu ważył 1028g ale miał coś w wolu więc pewnie będzie prawie kilo bez kilku gram. solidna i bardzo ciemna samica. podobna do laggerowej Suszi. ochrzciłem ją Ziuta:) fotki zapewne jutro.
Awatar użytkownika
jarek
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: jarek »

Przemku, Piorun to rzeczywiście gyr/saker. Natomiast Burza to nie raróg :wink: Burza jest hybrydą gyr/altai-saker. I chociaż jest karmiona do pełna bo pióra jeszcze rosną, to już lata na lince... :mrgreen:
lagger
młodszy sokolnik

Post autor: lagger »

No to haggard niezła baba Ci się trafiła. Czekamy na jakieś foto.
Jarek, gratuluje "kumatych" ptaszków.
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

przemek pisze:do Zapa...
Ten ptak bedzie polowal?
Teoria jest taka:
ZaP pisze:nie napisalem NIGDY, ze moje ptaki są najlepsze lub lepsze od innych bo nie mam porównania, poza tym nie POLUJĄ jak ptaki wiekszości tutaj widocznych.
ZaP
A praktyka na naszej klasie, chociaż opisy zmienione...
ZaP
sokolnik
Kontakt:

@birkut Ty moj wielbicielu i wielki sokolniku - a Ty z tego co wiem w tym roku dopiero kurs sokolniczy masz zamiar zrobić..
Zalozyles mam nadzieje juz moj fun-club bo na moim profilu w "naszej-klasie" jestes kilka razy dziennie - a moze to inna orientacja?

A teraz konkretnie bo to topic o nowych nabytkach - wiec jak chcesz zobaczyc moje ptaki a moze i mnie na zywo to ZaPraszam bo jakis niesmialy jestes - a uwierz jest co ogladac - jest juz para Falco peregrinus pealei i w weekend pojawi sie orzeł stepowy... Bo o ałtajach już chyba wiesz... a może zazdrość ?? tak chyba ten stan sie nazywa ??
POzdrawiam bez zlośliwości
ZaP
lagger
młodszy sokolnik

ZaP pisze:@birkut Ty moj wielbicielu i wielki sokolniku - a Ty z tego co wiem w tym roku dopiero kurs sokolniczy masz zamiar zrobić..
Zalozyles mam nadzieje juz moj fun-club bo na moim profilu w "naszej-klasie" jestes kilka razy dziennie - a moze to inna orientacja?

A teraz konkretnie bo to topic o nowych nabytkach - wiec jak chcesz zobaczyc moje ptaki a moze i mnie na zywo to ZaPraszam bo jakis niesmialy jestes - a uwierz jest co ogladac - jest juz para Falco peregrinus pealei i w weekend pojawi sie orzeł stepowy... Bo o ałtajach już chyba wiesz... a może zazdrość ?? tak chyba ten stan sie nazywa ??
POzdrawiam bez zlośliwości
ZaP
Oj kolego zap...
Jakieś kompleksy chyba kiedyś były, albo są, bo tak się tymi ptaszkami przechwalasz...
Trochę pokory. Nie chcę być tu niczyim adwokatem, ale jak kolega Birkut zaczynał sokolniczyć, to podejrzewam, że Ty kolego jeszcze nie wiedziałeś czym jest sokolnictwo.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

kolego Zap. wybacz ale każdy kto ma kase może obkupic sie ptakami. kwestia tylko co te ptaki sobą reprezentują.nie ten jest dobrym kierowcą kto ma ferrari tylko ten który potrafi nim jeżdzic. Praktyka Birkuta sięga technikum leśnego więc trwa już dośc długo i wiem że ma ogromną wiedzę. nie traktuj ludzi jak młokosów bo nic o nich nie wiesz. wielu z nich zajmuje sie sokolnictwem i drapolami po kilkanascie lat i mają już ogromny bagaż doświadczenia.i co ciekawe- wciąz są świadomi jak wiele jeszcze sie muszą nauczyc. je wiem że jeszcze wiele prób i błedów przede mną mimo że jestem w temacie od 13lat.odrobinę pokory i kultury nie zaszkodzi.twój wyniosły ton jest tu naprawde nie na miejscu bo wciąż prowokuje niepotrzebne kłótnie.często prowokujesz tak bardzo że nie da się przejśc obok tego obojętnie. ptaków zazdroszczę :) zwłaszcza pealsów.
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

Prezesura zobowiązuje :mrgreen: Poziom dyskusji spada i nie zamierzam iść w te klimaty, choć kusi.... Kurs sokolniczy to równie zabawne jak ta "inna orientacja"- nawet gdyby... to przeszkadza mi fakt, że Ty zwyczajnie brzydki jesteś :razz: Bez złośliwości. Dobre. Jesteś kłamcą, co już udowodniłem. Reszta to tylko Twoje gadanie. W Twoim profilu byłem już dwa razy, więc nawet tu nie trafiłeś. Jeśli Twoje stada ptaków mają z Tobą taki sam ubaw jak ja to musi tam być całkiem wesoło. Może i wpadnę, bo to warte pewnie każdych pieniędzy.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

@lagger - taki temat i nie przechwalam si etylko grzecznie piszeo nowych nabytkach tzn ich części i bez złośliwośći
@haggard - pisze do tego czlowieka bo to on ma od pol roku coś do mni ei sadze, ze on powinien leczyc kompleksy ale nie to forum i koncze temat i klotnie. Wiem, ze ludzie maja doswiadczenia - szanuje to i nigdy nie miałem nic przeciwko, ja "sokolnictwem" zajmuje sie 4 lata a ptakami drapieznymi ok 15 lat.. nie istotne - temat o nabytkach wiec dodam tylko ze rodzice moich F p pelai pochodzą z USA - samiec jest w 2gim piorze i dzisiaj wazyl 860g samica 1200.
@birkut - nie mam zamiaru z Tobą dywagowac - chcesz pogadac to na argumenty - Zapraszam do mnie na grill a- pogadamy
ZaP
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Na rozpogodzenie chumorow i złagodzebnie niesnasek, wrzucam kilka zdjec Liliany.
Lata juz na 30 metrow, niebawem wolne i zaczynamy ostre podpuszczanie. Jak widac na zdjeciu nie nakrywa w ogole i nie krzyczy, dla niedowiarkow moge ja dzisiaj nakrecic na wabidle. Oczywiscie jest imprintem, jak zacznie dobrze latac to opisze z grubsza caly proces.
Załączniki
Pierwszy raz sama wskoczyla na palak.
Pierwszy raz sama wskoczyla na palak.
Jak kazdy maluch lubi sie bawic.
Jak kazdy maluch lubi sie bawic.
Wzorowe zachowanie.
Wzorowe zachowanie.
lagger
młodszy sokolnik

Nisus, bardzo ładna jastrzębica, czyściutka i zadbana. Powodzenia dalej.
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Nisus opisz opisz ten proces imp. ja licze na niego, u mnie nie ma zadnych nabytkow :( ale sie nie zrazam bo chyba wyjdzie w koncu jakas sprawa z miejscem gdzie bede mugl w koncu cos zaczac robic, jak sie uda to zaczne jeszcze w tym roku, na pocatek jastrzab, w planach pere i przymierzam sie do redtaili, planuje sciagnac pare z anglii, nawiazalem juz kontakt z hodowca, akurat mieszka 5 min drogi od mojej szwagierki, tak ,ze powili acz systematycznie zmierzam ku dobremu, kto jedzie na kurs w tym roku? (ja jade:])

ps. Dajmy spokoj klutniom pax panowie, w koncu chodzi o to samo o ptki! (dziwnie to zabrzmialo hehe)
ODPOWIEDZ