JAJKO

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
szadam_
żółtodziób

JAJKO

Post autor: szadam_ »

A ja znowu mam pytanie teoretyczne. Na ptaka trzeba mieć CITES, a jak ja sobie JAJKO kupię i sie mi wykluje drapol co wtedy. Jakie są przepisy odnośnie jajek. TEORETYZUJEMY kupiłem jajko (takie jajko byle jakie) bo miałem takie widzi mi się, i sobie je wyklułem, a tu drapol i co w tedy (teretycznie nie wiadomo co za rasa, ale widać, że drapol), powiedzmy że ja chcę legalnie. Do kogo się zgłosić, coby określi co to jest za ptaszek i co dalej robić :)
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Watpie czy z hodowli dostaniesz jajko, to nie jest tak ze sobie kupisz podlozysz pod kwoke i git :). Tu jest sprawa bardzo indywidualna. Z tego co wiem takie jajko moze bez inkubacji wytrzymac okolo 8 dni. Okres inkubacji itemperatura se tez mocno zindywidualizowane :)
To nie takie proste :)
szadam_
żółtodziób

wiem, że nie jest to proste, ale inkubator kupujesz bez zezwolenia, a jajko nie podlega ewinecji, ja znowu teoretyzuje. Kupiłem sobie na placu jajko i wykluł mi się drapol, co wtedy ? :)
JoHn DuMbaR
sokolnik

Na placu to mozesz co najwyzej znalezc jajko golebia miejskiego...w wypadku zaistnienia takiej sytuacji powinienes zglosic odpowiednim sluzbom ze usilowano Ci sprzedac jaja pochodzace prawopodobnie z nielegalnego zrodla...
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Dziwna faza ale wiele z praw mozna w ten sposob podwazac, moim zdaniem to by bylo przetrzymywanie ptaka drapieznego nielegalnie, tyle ze nie swiadomie, piszesz ze na ptaka trzeba miec CITES, ale nawet na pioro jastrzebia trzeba miec CITS :P byl kiedys taki post cos chyba piora na allegro nie pamietam juz dokladnie.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

jeśli nie możesz udokumentowac pchodzeni i rodziców to ptak jest nielegalny. Nikogo nie będzie obchodzic skąd go masz i gdzie kupiłeś no chyba że zainteresuje sie tym KOO lub policja. zresztą to czysta bzdura nawet z legalnej hodowli nikt nie sprzeda ci jaja. bo do końca nie ma żadnej pewnosci ze coś się z niego wykluje...głupie to teoretyzowanie...
iskra
młodszy sokolnik

Post autor: iskra »

"okaz" - oznacza:
(i) każde zwierzę lub roślinę, żywe lub martwe;

(ii) w odniesieniu do zwierząt - gdy chodzi o gatunki objęte załącznikami I i II - każdą łatwo rozpoznawalną ich część lub produkt otrzymany ze zwierzęcia, a gdy chodzi o gatunki objęte załącznikiem III - każdą łatwo rozpoznawalną ich część lub produkt otrzymany ze zwierzęcia, jeżeli zostały one objęte tym załącznikiem,
iskra
młodszy sokolnik

No a w Konwencji waszyngtońskiej wyraźnie jest napisane iż zabronione jest:
handel OKAZAMI i przetrzymywanie bez zezwolenia owych OKAZÓW.

A historia z piórami też była, bo kolega chciał sprzedać pióra z WŁASNEGO LEGALNEGO sokoła i niestety nie wyszło.
Ostatnio zmieniony czw sty 10, 2008 12:53 pm przez iskra, łącznie zmieniany 1 raz.
iskra
młodszy sokolnik

Także podsumowując, ptak który by się wylęgł (jeśli by się wylęgł), byłby nielegalny, chyba że zagadał byś z ministerstwem, ale... no cóż...
musiałbyś sie sporo na wyjaśniać co to za jajo i skąd wogóle go masz,
jest sporo problemów z legalnymi hodowlami więc raczej wątpię żeby numer z jajem przeszedł.

Tylko rodzi sie jeszcze jedno pytanie:
Po co?
Skoro można bez problemów zakupić całkiem legalnego ptaka z legalnej hodowli.
haggard
sokolnik

nie rozumiem po co wogóle rozważac chocby teoretycznie posiadanie ptaka z nielegalnego zródła. Może to się stac zachętą dla jakiegoś durnia żebt jaja lub pisklęta z niewiadomego żródła sprzedawac na bazarku. :shock: proponuje nie kontynuowac tego tematu. Jeśli ktokolwiek będzie świadkiem próby takiego obrotu ptakami chronionymi to powinien zadzwonic na policję a nie rozwazac zakup... :???:
szadam_
żółtodziób

i już widzę jak policja biegnie zabezpieczać jajka :):):)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

szadam_ pisze:i już widzę jak policja biegnie zabezpieczać jajka :):):)
najpierw teoretycznie wysiedz to jajko, a jak ci sie cos wykluje to teoretycznie naslemy na ciebie policje :) ktora teoretycznie przybiegnie i teoretycznie wlepi ci grzywne :)
JoHn DuMbaR
sokolnik

Jak dla mnie stanowczo za duzo w tym wszystkim teoretyzowania :)
szadam_
żółtodziób

Musicie mnie zrozumieć i mieć więcej wyrozumiałości na przyszłość, po 17 latach pracy rozstałem się z firmą i mam kupę wolnego czasu, no i przychodzą mi do głowy różne, czasem nie do końca mądre pomysły, a że w dziedzinie drapoli nie mam praktyki to teretyzuje :)
haggard
sokolnik

zawsze jak poruszasz jakiś temat pomyśl o tych którzy to czytają. nie każdy odwiedzający musi miec dobre zamiary. dlatego nie piszemy o cenach, i unikamy pewnych tematów.żeby nie podsuwac nikomu głupich pomysłów. rozmowa o handlu jajami lub ptakami niewiadomego pochodzenia jest więc dośc niebezpieczna. zresztą tak jak napisał Adam- szanse że wyinkubujesz takie jajo nawet gdy będzie zalężone są raczej teoretyczne. to wymaga dużej wiedzy w tym zakresie.ogólnie ten temat jest moim zdaniem czymś w stylu "gdyby babcia miała wąsy..." no i jak to wygląda w oczach jakiegoś ekooszołoma! sokolnicy na forum piszą o zakupie jaj ptaków chronionych na rynku...nic dobrego z tego nie wyniknie
ODPOWIEDZ