kolega z czech prosił mnie o zamiesczenie info o ptakach zgubionych kilka dni temu w polnocnych czechach - jeśli ktoś znalazł takie ptaki proszę o kontakt - spisane po czesku ale sadze ze nie bedziecie mieli problemu ze zrozumieniem
Ahoj,
kamarádům ulétli (zgubili ?) :
peregrinus samice - sever Čechy - po útoku jiného sokola (asi také ulétlého,protože se nebál)
silver gyrfalcon - bialozor 2007 - doktor Veselý -Brno - pták vypadá v prvním peří skoro jako raroh
dnes zgubil na Sky trials kamarád hybrida pere x gyr , samec velmi tmavý ,váha okolo 750g.
Pokud něco objevíte ,napiš .
Fouká silný jižní (poludnie) a východní vítr - ptáky mohl odnést do Polska .
Takie ptaki pogubic :O no to ladnie , szkoda ze ja mocno na wschodzie a nie na poludniu, chyba udal bym sie na granice poszukac(oczywiscie, zeby zwrocic ptaki :]). SSwoja droga Piotrze wiesz moze w jakich okolicznosciach ptaki nawialy? (jakis pokaz?)
Kilka dni temu mojego raroga w trakcie treningu zaatakowala samica wedrownego w pierwszym piorze. Nie miala jednak pet (moze puszczana bez rzemykow) i zero reakcji na wabidlo. Przelatywala wlasnie z kierunku Czech. Nie widzialem jej od tego czasu.