Hodowla myszołowów rdzawosternych.

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
ornitolog71
pisklę

Hodowla myszołowów rdzawosternych.

Post autor: ornitolog71 »

Witam. Wiadomo Wam może czy ktoś w Polsce zajmuje się hodowlą myszołowów rdzawosternych?
Pozdrawiam forumowiczów :)
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Tu na śląsku jest 2 pary ....być może w przyszłym roku będą młode .Na razie jedna para mimo zniesionych jaj nie dochowała się młodych.Ale jest już złożona druga para więc na wiosnę jest podwójna szansa . :wink:
Ps;Mimo tego iż krążą legendy o tym iż te ptaki są nie bezpieczne dla opiekuna - mogę zaświadczyć / jak i właściciel ptaków / , że jest to nie prawda !!!!Przy wadze powyżej 2000 g i szponach naprawdę imponujących są całkowicie łagodne ....ich zachowanie / stroszenie piór / powoduje to iż co poniektórzy czują obawy .
ornitolog71
pisklę

a czy dobrze zrozumiałem, że myszołowów zwyczajnych w Polsce hodować nie wolno?
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

ornitolog71 pisze:a czy dobrze zrozumiałem, że myszołowów zwyczajnych w Polsce hodować nie wolno?
Wolno jeżeli masz legalną parę !
Ostatnio zmieniony sob sie 30, 2014 1:30 pm przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wilq
stażysta

Post autor: Wilq »

czyli bez kija lub miotły nie podchodź :D haha
a tak serio to widziałem i tak jak pan Waldek mówi słodkie jak papużki :D
ornitolog71
pisklę

Wywnioskowałem z wypowiedzi któregoś z forumowiczów, ale widocznie chodziło o jakieś niezarejestrowane, nielegalne hodowle. Dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu :grin: W takim razie hoduje ktoś w końcu zwyczajne w PL, czy w ciągu dalszym nikt? Wypytuję tak ponieważ uwielbiam myszaki :grin: Czy któryś z waszych podopiecznych krążył jak te dzikie ? :grin:
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

ornitolog71 pisze: W takim razie hoduje ktoś w końcu zwyczajne w PL, czy w ciągu dalszym nikt? Wypytuję tak ponieważ uwielbiam myszaki :grin:
Z tego co mi wiadomo to nie - nikt tego gatunku chyba nie rozmnaża -kilka legalnych z papierami wyhodowanych w niewoli , jest w Polsce ,ale to importy z zagranicy .
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

ornitolog71 pisze:Wywnioskowałem z wypowiedzi któregoś z forumowiczów, ale widocznie chodziło o jakieś niezarejestrowane, nielegalne hodowle. :grin:
Jakieś bzdury wypisujesz !
Gdzie tu ktoś pisze o ,,nie legalnych hodowlach '' ?
Awatar użytkownika
Wilq
stażysta

Post autor: Wilq »

mało kto lata z myszołowem.. poza tym tego jest od groma i jeszcze więcej przynajmniej u mnie, wiec możesz śmiało obserwować ich w naturalnym środowisku :D
ornitolog71
pisklę

Panie Pudlak Waldemar, przepraszam, ale nie chce mi się już tego szukać. Może coś poplątałem. Ważne, że wyprowadziliście mnie z błędu za co dziękuję :grin:
U mnie też jest dużo. Właśnie fakt, że mam okazję obserwować je w naturalnym środowisku sprawia, że chcę mieć z nimi bezpośredni kontakt :) Od nich zaczęło się moje zainteresowanie ptakami. Domyślam się, że mało kto z nimi lata bo są nieprzydatne do celów sokolniczych, ale ja czuję do nich sentyment. Miałem już przyjemność przez chwilę pracować z myszołowem co spotęgowało moją miłość do nich xD Czyli podsumowując łatwiej w Polsce o rdzawosternego, niż zwyczajnego?:)
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

ornitolog71 pisze: Czyli podsumowując łatwiej w Polsce o rdzawosternego, niż zwyczajnego?:)
W zasadzie i jeden i drugi gatunek myszołowa jest rzadkością / legalny z papierami /
Obydwa gatunki w zasadzie sprowadza się z zagranicy i do tego robią to nie liczni - chociaż rdzawosternych jest na pewno więcej u sokolników niż LEGALNYCH z papierami myszołowów zwyczajnych .Wiąże się to zapewne z tym ,że z rdzawosternym można polować ,a zwyczajny raczej nie ma predyspozycji by gonić coś większego od szczurów ......wyjątki potwierdzają regułę.
Ostatnio zmieniony wt wrz 16, 2014 9:32 pm przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.
ornitolog71
pisklę

Wnioskuję, że kiedy weźmiemy pod uwagę te "rehabilitowane" myszołowy (bez papierów) to tyle samo, albo nawet więcej w Polsce będzie myszołowów zwyczajnych.
jerzy226
początkujący

rdzawosterne

Post autor: jerzy226 »

witam /mam rdzawosterne ,to sa piekne ptaki ,o duzych pazurach i z ogromnym potecialem .wszystkie ptaki powinny miec pochodzenie z legalnych hodowil i odpowiednie papiery dla danego gatunku.
ODPOWIEDZ