Nowy forumowicz.

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
Arek_k
pisklę

Nowy forumowicz.

Post autor: Arek_k »

Dzień Dobry
Mam na imię Arek, mam 26 lat i pochodzę z Gniezna.
Jestem nowy na tym forum, chodź treści śledzę już od dawna aczkolwiek dopiero teraz gdy skończyłem studia uważam, że będę miał dość czasu by aktywnie podejść do sokolnictwa.
Co do hodowli ptaków ( aczkolwiek nie drapieżnych), mam doświadczenie jeżeli chodzi o hodowle gołębi pocztowych ( należałem do PZHGP) lecz to zamiłowanie zniszczyło „zależność od innych ludzi” podczas zawodów lotowych.
Im bardziej zagłębiam się w tematy hodowli ptaków drapieżnych tym więcej pytań powstaje, dlatego chciałbym się poradzić doświadczonych Kolegów:
- posiadam 2 murowane gołębniki z wolierami, i czy możliwa jest hodowla ptaka drapieżnego z murowanym „pomieszczeniu” z wyjściem do woliery? ( oczywiście pomieszczenie te poddam gruntownej przebudowie, wymiary pomieszczenia 2.5m/3,5 woliera 2x2x2)
- czy wybór Harris hawk na pierwszego ptaka jest trafny? Na razie chce się ograniczyć do latania, a co do polowania się jeszcze zobaczy. (boję się ze popełnione błędy na początku przy układaniu mogą mieć katastrofalne skutki później) Obawiam się także trudu i ilości błędów jakie mogę popełnić przy układaniu.
- w jaki sposób Harris przetrzymuje polskie zimy, tzn czy na okres mrozów musi być trzymany w pomieszczeniu z dodatnią temperatura?
- szukam sokolnika z okolic Gniezna/Poznania.
Z góry dziękuję za wskazówki
Pozdrawiam
Arek.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

garbus2
Site Admin
Kontakt:

Re: Nowy forumowicz.

Post autor: garbus2 »

Arek_k pisze: - posiadam 2 murowane gołębniki z wolierami, i czy możliwa jest hodowla ptaka drapieżnego z murowanym „pomieszczeniu” z wyjściem do woliery? ( oczywiście pomieszczenie te poddam gruntownej przebudowie, wymiary pomieszczenia 2.5m/3,5 woliera 2x2x2)
nie zaleca sie trzymania ptakow w murowanych pomieszczeniach i dochodzi problem z wbiciem siedziska oraz sam fakt ze jest to po golebiach ktore przenosza najwiecej chorob (nawet mimo dezynfekcji)
Arek_k pisze: - czy wybór Harris hawk na pierwszego ptaka jest trafny? Na razie chce się ograniczyć do latania, a co do polowania się jeszcze zobaczy. (boję się ze popełnione błędy na początku przy układaniu mogą mieć katastrofalne skutki później) Obawiam się także trudu i ilości błędów jakie mogę popełnić przy układaniu.
obwiać się ludzka rzecz a to czy HH jest dobry na poczatek bylo wiele razy poruszane i jest tez jasno opisane w najczesciej zadawanych pytaniach chocby na stronie skad te forum sie wywodzi
Arek_k pisze:
- w jaki sposób Harris przetrzymuje polskie zimy, tzn czy na okres mrozów musi być trzymany w pomieszczeniu z dodatnią temperatura?
tez bylo wiele razy poruszane - radzi sobie bardzo dobrze
Arek_k pisze: - szukam sokolnika z okolic Gniezna/Poznania.
szukajcie a znajdziecie moze nawet całą stację badawczą sokolników...:)
Arek_k
pisklę

Post autor: Arek_k »

Pudlak Waldemar pisze:Ciekaw jestem czy tez się ,,zbulwersujesz '' :mrgreen:
Podsunę Ci lekturę do poczytania ;
http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.p ... sc&start=0
http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.php?t=725

http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.php?t=1065
nie rozumiem dlaczego miałbym się zbulwersować, dziękuje za podesłanie linków.

Co do murowanego pomieszczenia: nie zaleca się ponieważ ptak żle się w nim czuje?( ma zawsze możliwość wyjścia do woliery)

Jeszcze pragnę zapytać odnośnie przemrażania pokarmu np gołębi - jak długo można przetrzymywać zamrożony mięso (chodzi mi o maksymalny czas)?
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

Arek_k pisze:Co do murowanego pomieszczenia: nie zaleca się ponieważ ptak żle się w nim czuje?( ma zawsze możliwość wyjścia do woliery)

Jeszcze pragnę zapytać odnośnie przemrażania pokarmu np gołębi - jak długo można przetrzymywać zamrożony mięso (chodzi mi o maksymalny czas)?
nie zaleca się ponieważ w pomieszczeniach murowanych istnieje inny mikroklimat, sa grzyby, pleśnie itp historie co nie służy zwierzęciu które oddycha tym samym powietrzem dwa razy
co do mrozenia to nie powinno sie trzymac pokarmu w zamrazarce dłuzej niz 3mce, max 6mcy
ODPOWIEDZ