Prawo

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
wiktor
żółtodziób

Prawo

Post autor: wiktor »

Witam dzisiaj usłyszałem ze skoro jestesmy w UE mamy takie samo prawo jak jest w UK i np nie trzeba miec na HH zadnych innych papierow tylko dowód zakupu czy to prawda?
Awatar użytkownika
Wilq
stażysta

Post autor: Wilq »

Niby jesteśmy w UE a powinniśmy mieć euro a nie mamy więc raczej dla hh prawo się też nie zmieniło ale kto wie.. ;p
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Re: Prawo

Post autor: garbus2 »

wiktor pisze:Witam dzisiaj usłyszałem ze skoro jestesmy w UE mamy takie samo prawo jak jest w UK i np nie trzeba miec na HH zadnych innych papierow tylko dowód zakupu czy to prawda?
jakbys sobie poczytał traktat akcesyjny to byś zapewne wyczytał że kraje członkowskie UE muszą mieć conajmniej tak rygorystyczne prawo jak zdecyduje UE ale zarazem mają prawo do jeszcze bardziej rygorystycznego podejścia w kontekscie prawa danego kraju. Tzn ze jesli unia mowi ze na HH nie musisz mieć świadectwa to moze tak byc niemniej regulacje na poziomie kraju w tym wypdku Polski (a konkretnie ustawa o ochronie przyrody i ustawa weterynaryjna) zaostrzają prawo Unijne do czego jak już pisałem mamy lokalnie prawo i dlatego też mamy wymog posiadania dokumentow i obraczek na ptakach z aneksu B a dokument musi byc potwierdzony przez urzedowego lekarza weterynarii

Gdybyś chciał ponarzekać ze nam tak źle to jeszcze dwie uwagi:
1. od niedawna w Uk z tego co mi wiadomo zmieniono przepisy i HH musi być obraczkowany oraz posiadać dokument potwierdzajacy jego legalne pochodzenia (moze to byc oswiadczenie hodowcy)
2. w UE są kraje w których sokolnictwo jest zakazane
wiktor
żółtodziób

Post autor: wiktor »

Dobrze i własnie chciałem to wiedzieć w takim razie dziękuje :)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

alez prosze bardzo :)
ODPOWIEDZ