Prawo
Re: Prawo
jakbys sobie poczytał traktat akcesyjny to byś zapewne wyczytał że kraje członkowskie UE muszą mieć conajmniej tak rygorystyczne prawo jak zdecyduje UE ale zarazem mają prawo do jeszcze bardziej rygorystycznego podejścia w kontekscie prawa danego kraju. Tzn ze jesli unia mowi ze na HH nie musisz mieć świadectwa to moze tak byc niemniej regulacje na poziomie kraju w tym wypdku Polski (a konkretnie ustawa o ochronie przyrody i ustawa weterynaryjna) zaostrzają prawo Unijne do czego jak już pisałem mamy lokalnie prawo i dlatego też mamy wymog posiadania dokumentow i obraczek na ptakach z aneksu B a dokument musi byc potwierdzony przez urzedowego lekarza weterynariiwiktor pisze:Witam dzisiaj usłyszałem ze skoro jestesmy w UE mamy takie samo prawo jak jest w UK i np nie trzeba miec na HH zadnych innych papierow tylko dowód zakupu czy to prawda?
Gdybyś chciał ponarzekać ze nam tak źle to jeszcze dwie uwagi:
1. od niedawna w Uk z tego co mi wiadomo zmieniono przepisy i HH musi być obraczkowany oraz posiadać dokument potwierdzajacy jego legalne pochodzenia (moze to byc oswiadczenie hodowcy)
2. w UE są kraje w których sokolnictwo jest zakazane