Imprint

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

Dla niewtajemniczonych.W Polsce zgodnie z obowiązującym prawem nie wolno polowac z ptakiem na szpaki i jeśli znajdziecie na forum link do strony z takimi zdjęciami to tylko jako zagraniczną ciekawostkę i nie oznacza to wcale że ktoś będzie próbował przenosic obce nam realia na nasz grunt. :idea: :shock:
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

a ja mam samca golebiarza - imprint młody - pierwsze pioro , lata w 820-840G, drze sie niemiłosicernie ale wlasnie taki krzykacz był mi niezbędzny.
CZy agresywny owszem bardzo ale taki ma być właśnie jastrząb. Czy skrzywiony ?? nie wiem, ale dzisiaj był dzień bliskości, siedzialem z nim w wolierze ponad godzine i tak sobie .. gadaliśmy a on na to zaczął toki - w sumie jestem innej orientacji ale takie przedstawienie i to w grudniu.. coś pięknego
ZaP
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

haggard pisze:Dla niewtajemniczonych.W Polsce zgodnie z obowiązującym prawem nie wolno polowac z ptakiem na szpaki i jeśli znajdziecie na forum link do strony z takimi zdjęciami to tylko jako zagraniczną ciekawostkę i nie oznacza to wcale że ktoś będzie próbował przenosic obce nam realia na nasz grunt.
Witam, chyba piszesz we własnym imieniu. Przeglądając posty z różnych tematów dyskutowanych na tym forum znajdziesz napewno pewne intencje i żale, że gdzieś indziej można a u nas nie. Dlatego Twój w/w post jest pożyteczny dla wiedzy niewtajemniczonych.
Jak Sam zauważyłeś te forum przeglądają nie tylko sokolnicy, a także bardzo młodzi adepci tej dziedziny łowiectwa. Co jakiś czas, po wirtualnych wędrówka po różnych obyczajach, należy wrócić do naszych realiów.
MN
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

ZaP pisze:drze sie niemiłosicernie ale wlasnie taki krzykacz był mi niezbędzny.
CZy agresywny owszem bardzo ale taki ma być właśnie jastrząb. Czy skrzywiony ??
Jestem bardzo ciekawy, do czego może być niezbędny taki krzykacz?
Jastrząb powinien mieć dobry instykt łowiecki (to oczywiste) ale egresywny wobec ludzi? Komu to przydatne?
Czy skrzywiony? Samiec wrzeszczący bez przerwy, agresywny wobec ludzi, tokujący do człowieka- sama przyjemność w obcowaniu z takim ptakiem.
Miałem taką samicę-nigdy więcej. Zero zalet, same wady. Ale jak zwykle, piękne jest to, co się komu podoba. Każdy musi sam zaliczyć kilka dziur w skórze, żeby się przekonać.
MN
Awatar użytkownika
Raven_Corvus
sokolnik

Post autor: Raven_Corvus »

Nie wiem czy dobrze odgaduje intencje Piotrka ale to chyba ma cos wspulnego z jego para hodowlana. Agresywny tez nie wiem czy dobrze odczytuje ale ja wniaskuje, ze jest agresywny na treningu, a nie do w stosunku do czlowieka.

ps. Takie moje gdybania.
haggard
sokolnik

imprint potrafi byc ptakiem bardzo uciążliwym.zwłaszcza jastrząb. Wiem jednak że wynika to głównie z naszej (w tym mojej) niewiedzy na temat tej szczególnej gałezi sokolnictwa jaką jest imprinting ptaków drapieżnych. Wiem że są sokolnicy (równiesz w Polsce) którzy specjalizują się w imprintach jastrzębi i mają świetne wyniki. Znajomy który ma w tej materii spore doświadczenie zapewniał mnie, że zarówno agresja jak i skłonnośc do wydzierania się szybko zanikają jeśli prawidłowo przeprowadzimy wdrukowanie. taki imprint może byc świetnym ptakiem łowczym i polowanie z nim jest prawdziwą przyjemnością.Dużym atutem imprintów jest lepszy kontakt z opiekunem i wrodzony brak respektu przed dużą zwierzyną.Np. samice jastrzębia które polują na zające to najczęściej (choc nie zawsze) imprinty! dodatkowym faktem przemawiającym na korzyśc imprintów jest rozmnażanie bez ryzyka że samiec padnie ofiarą kanibalistycznych zapędów samicy tak częstych i typowych dla gołębiarzy. Jest to jednak wyższa półka sokolniczej wiedzy i wymaga lat doświadczenia i praktyki. Dla początkującego imprint to zły wybór. prędzej skończy sie to rozstrojem nerwów niż dobrym ptakiem. :wink: ptak wychowany przez rodziców jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem dla początkującego sokolnika.
haggard
sokolnik

Przeglądając posty z różnych tematów dyskutowanych na tym forum znajdziesz napewno pewne intencje i żale, że gdzieś indziej można a u nas nie. Dlatego Twój w/w post jest pożyteczny dla wiedzy niewtajemniczonych.
Jak Sam zauważyłeś te forum przeglądają nie tylko sokolnicy, a także bardzo młodzi adepci tej dziedziny łowiectwa. Co jakiś czas, po wirtualnych wędrówka po różnych obyczajach, należy wrócić do naszych realiów.
MN[/quote] słusznie pan zauważył Panie Profesorze. takich postów rzeczywiście nie brakuje. po części wynika to z tego że prawo w naszym kraju często bywa absurdalne zwłaszcza jesli chodzi o sokolnictwo. ale prawo jest prawem i nie zależnie od jego słuszności należy go przestrzegac. wciąż zbyt wielu ludzi czeka na każdy argument by oczernic środowisko sokolników. Pozdrawiam
ZaP
sokolnik
Kontakt:

do czego potrzebny krzyczący jastrząb- ano właśnie krzyczący potrzebny jest mi do pracy... nie do polowania ale do pracy...
ZaP
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Może jestem mało domyślny, ale w jakiej pracy potrzebny jest krzyczący jastrząb?
Mnie wrzask mojej samicy świdrujący mi ucho doprowadzał do "białej gorączki".
Jesteś masochistą czy nie lubisz sąsiadów?
MN
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

A wystarczylo kliknac link jaki jest pod kazdym postem Zap'a i obylo by sie bez filozofii.
haggard
sokolnik

fakt ze głośne zachowanie ptaka może byc jakimś atutem przy płoszeniu ptactwa to na polowaniu raczej przeszkadza bo ostrzega potencjalną zwierzynę. w przypadku polowania z psem nie ma to jednak dużego znaczenia.
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Nisus pisze:A wystarczylo kliknac link jaki jest pod kazdym postem Zap'a i obylo by sie bez filozofii.
Klikałem, klikałem, ale myślałem, że to hobby a nie praca. Kolega Zap pisał kiedyś o sobie jako o byłym żołnierzu-programiście, więc zasugerowałem się , że pracuje zgodnie z kierunkiem poprzednim.
Rozumiem, że "krzykacz" ma latać blisko ludzi.
MN
ZaP
sokolnik
Kontakt:

krzykacz wspaniale radzi sobie z gawronami i szpakami...
pracuje jako programista owszem a ptaki - dodatkowe źródło urzymania - w linku dzisiejsza rozmowa ze mną z życi awarszawy - http://www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?plac ... &page=text
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
PAKO
SOKOLNICZY

Post autor: PAKO »

No i znowu SZPAKI!!!

"Pamiętaj jeszcze żaden sukces nikogo niczego nie nauczył.
A porażki? Ho, ho, ho... jeszcze jak!"

Jestem Prorokiem! To taki stary Rok-Pro Rok :lol:
haggard
sokolnik

ZaP pisze:krzykacz wspaniale radzi sobie z gawronami i szpakami...

rozumiem że chodzi o płoszenie bo na te ptaki w Polsce polowac nie wolno...
ODPOWIEDZ