Znaleziono jastrzębia (łódzkie)

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Rzepecki
pisklę

Znaleziono jastrzębia (łódzkie)

Post autor: Rzepecki »

Witam,

Kilka dni temu znalazłem jastrzębia i nie bardzo wiem co z nim zrobić, bo w schronisku nie chcą go przyjąć!! Ptak posiada na nogach dwa skurzane pęta i jest raczej przyzwyczajony do ludzi, bo nie reaguje nerwowo na widok domowników. (Nie ma żadnej obrączki). Jeżeli właściciel chce go odzyskać, lub ktoś chciałby się nim zająć proszę o kontakt: 509217226.
opiolus
stażysta

Post autor: opiolus »

nie ma obraczki- zostal pozyskany nielegalnie, co za tym idzie "własciciel" nie ma do niego praw, prawo ma do niego natura.
od kilku dni.....
wiec musisz go karmic czyms??/ czym??
andrzejek
stażysta

Post autor: andrzejek »

w Łodzi jest piękny ośrodek rehabilitacji dzikich zwierząt (wybudowany za 2,5mln zł) z bardzo fachową obsługą przy dawnym leśnictwie miejskim przy ul. Wycieczkowej, tam trzeba oddać ptaka a oni już będą wiedzieć co z nim zrobić. Takiego ptaka nie wolno wypuścić samemu do natury jest to równoznaczne z jego śmiercią.
ZaP
sokolnik
Kontakt:

Post autor: ZaP »

zaraz - ale koledzy - ptak może mieć CHIP - nie musi mieć zgodnie z prawem obrączki - może być inaczej oznakowany. Wystarczy skaner i już wiemy czy jest legal czy nie. Większość sów ktore mam nie ma obrączek tylko CHIP'y wiec nie ma co oceniać pochopnie.
ZaP
opiolus
stażysta

no tak..
koledzy z okolic moze pomoga
szkoda ptaszyny
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Post autor: kuba08111994 »

Brak obrączki nie oznacza odrazu że ptak jest nielegalny, nie oceniajmy z góry. Może kiedyś stan ptaka zmusił właściciela do jej sciągnięcia, albo tak jak mówi Pan Zadworny ptak ma chip. Nie osądzajmy z góry. Co do tego czy prawo ma do niego natura również bym polemizował, nie wiadomo w jakim dokładnie ptak jest stanie, jeżeli ma zajechaną kondycje to wypuszczająć go skazujemy go na śmierć głodową bo i tak nie będzie w stanie niczego złapać ...
opiolus
stażysta

nie uzylem nigdzie " odciac peta,puscic wolno".
jesli ma chip, jak najbardziej zycze odnalezienie ptaka
jesli nie osr. reh. jaknajbardziej.
dlaczego tak rzadko wypowiam sie tu..juz wiem
bo trzeba ostroznie dobieracsłowa ,wazyc kazde zdanie
Rzepecki
pisklę

Post autor: Rzepecki »

Dzięki za podpowiedzi. W takim razie będę musiał się udać na Wycieczkową. Co do pytnia czym go karmię, to z informacji które udało mi się uzyskać, karmię go gołębiami i wołowiną.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ