Witam i pytam

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Riciak
pisklę

Witam i pytam

Post autor: Riciak »

Z gory przepraszam, za brak polskich znakow jednak w obecnej chwili znajduje sie za granica i wstawianie ich jest niemozliwe z przyczyn oczywistych.

Na poczatek powiem troche o sobie. Nazywam sie Maria, mieszkam w Warszawie i obecnie mam 17 lat. Zawsze w jakims stopniu interesowalam sie ornitologia jednak dopiero pare miesiecy temu pomyslalam o sokolnictwie. Mam przyjemnosc znac pewna rodzine z woj. kuj-pom, ktora zajmuje sie lowiectwem (zwyklym, ze tak to okresle) i wywiazala sie z tego pewna rozmowa przez ktora zainteresowalam sie tematem. W obecnym momencie przygotowuje sie do studii weterynaryjnych a sokolnictwo jednak rozwija jakies umiejetnosci zwiazane ze zwierzetami (po co sie ograniczac :) ). Czytalam troche o calym "rytuale przejscia", ze tak to okresle i chciala bym dowiedziec sie o nim jeszcze kilku rzeczy. Mianowicie przed przystapieniem do zwiazku, z tego co sie orientuje trzeba przejsc szkolenie - czy mozna je rozpoczac przed 18 rokiem zycia? Oraz ile mniej wiecej lat trwa cale przygotowanie na sokolnika? Czytalam, ze najpierw rok przygotowuje sie do przystapienia do Polskiego Zwiazku Lowiectwa, poniej znowu jest kilku letnie szkolenie i dopiero pozniej egzaminy na sokolnictwo. Czy posiadam dobre informacje?
Oraz czy w Warszawie lub okolicy mozna zapoznac sie blizej z sokolnictwem?

Dodatkowo nie kryje, ze interesuja mnie bardziej sowy niz sokoly. Mogl by ktos polecic ksiazke, lub cos w ten desen o obu gatunkach, dokonywaniu wyboru (zdaje sobie sprawe, ze pomimo tego ze sowy mnie fascynuja sokol moze okazac sie bardziej odpowiedni i odwrotnie) i tym podobnych, podstawowych sprawach?

Z gory dziekuje za udzielenie wszystkich informacji i odpowiedzi na moje pytania. ^^
Awatar użytkownika
Czegiet
pisklę

Re: Witam i pytam

Post autor: Czegiet »

Riciak pisze:Mianowicie przed przystapieniem do zwiazku, z tego co sie orientuje trzeba przejsc szkolenie - czy mozna je rozpoczac przed 18 rokiem zycia? Oraz ile mniej wiecej lat trwa cale przygotowanie na sokolnika? Czytalam, ze najpierw rok przygotowuje sie do przystapienia do Polskiego Zwiazku Lowiectwa, poniej znowu jest kilku letnie szkolenie i dopiero pozniej egzaminy na sokolnictwo. Czy posiadam dobre informacje?
W miarę dobre ... jeżeli chcesz polować . Bez tego jest dużo mniej procedur .

W Warszawie i okolicy można zapoznać się z sokolnictwem , a jakże . Zerknij na mapkę (choć jest tam zaznaczonych niewiele osób) .
Jeżeli zastanawiasz się nad weterynarią to zastanów się nad warszawskim SGGW . Mamy tu sekcję sokolniczą i kilka ptaków . Zapraszamy jakby co (tyle że przed wakacjami zaczęliśmy pewien projekt i może być delikatny problem ze zgraniem się) .

Pozdrawiam
K.
Awatar użytkownika
Alexandra
stażysta

Re: Witam i pytam

Post autor: Alexandra »

Riciak pisze: Dodatkowo nie kryje, ze interesuja mnie bardziej sowy niz sokoly. Mogl by ktos polecic ksiazke, lub cos w ten desen o obu gatunkach, dokonywaniu wyboru (zdaje sobie sprawe, ze pomimo tego ze sowy mnie fascynuja sokol moze okazac sie bardziej odpowiedni i odwrotnie) i tym podobnych, podstawowych sprawach?

^^
W sklepiku sokolniczym nie znalazłam książek traktujących tylko i wyłącznie o sowach, ale w tej pozycji Training birds of prey jest oddzielny rozdział poświęcony sowom: jak się opiekować, czym karmić, jak wychować/ułożyć, jaką wybrać, itepe itede... Wiem bo mam tą książkę. Jeśli chodzi o sokoły to rzecz jasna jest też rozdział o sokołach :smile:
Awatar użytkownika
Riciak
pisklę

Post autor: Riciak »

Jesli chodzi o uczelnie SGGW stoi u mnie na pierwszym miejscu. Tylko jeszcze trzeba sie tam dostac. :)
O. Wiec napewno zapoznam sie z ta ksiazka. Dziekuje. :3

Ale najbardziej mimo wszystko zalezy mi na pytaniu o to czy mozna szkolenie rozpoczac w wieku 17 lat aby przystapic do zwiazku w wieku 18. Mysle, ze dla starych ,,sokolow" jest to w miare jasne i ktos zna odpowiedz na ktora niecierpliwie czekam. ^^"
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

ale po co ci do zwiazku sie dostawac skoro z tego co rozumiem polowac raczej nie chcesz? tym bardziej ze interesuja cie sowy... Jesli chcesz tylko miec lub latac sobie z sową nie potrzebujesz być członkiem żadnego związku.
Vega
młodszy sokolnik

:]

Post autor: Vega »

A ja odnośnie sów bym miał pytanko, do kogo się zgłosić kto miał doczynienia z sowami ? Chciałbym zadać kilka pytań. Pozdrawiam :] P.S Przepraszam że sie podkleiłem do tematu ;)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

zdaje sie najlepiej w dziale sowy napisac
Tomhawk
żółtodziób

Post autor: Tomhawk »

Witam! Moze ktos mi powie jaka to hybryda?
Załączniki
8817a_t.jpg
8817a_t.jpg (4.33 KiB) Przejrzano 10824 razy
Tomhawk
żółtodziób

Post autor: Tomhawk »

Tutaj z tylu.
Załączniki
8817b.jpg
ODPOWIEDZ