jestem na 90% pewny że powodem jest mykoplazmoza. Dicortineff vet jak najbardziej ale to leczenie objawowe i choć przynosi ptakowi ulgę i zmniejsza opuchliznę (zwykle na kilka godzin po zakropieniu) nie likwiduje przyczyny. Potrzebny jest antybiotyk. Sześć dni podawania enfloksacyny powinno załatwić sprawę. Przerobiłem z samcem harrisa
haggard pisze:jestem na 90% pewny że powodem jest mykoplazmoza. Dicortineff vet jak najbardziej ale to leczenie objawowe i choć przynosi ptakowi ulgę i zmniejsza opuchliznę (zwykle na kilka godzin po zakropieniu) nie likwiduje przyczyny. Potrzebny jest antybiotyk. Sześć dni podawania enfloksacyny powinno załatwić sprawę. Przerobiłem z samcem harrisa
Jak tę enfloksacynę podawać i w jakim stosunku do wagi
to zależy od tego w jakiej formie podajesz lek. Jest dostępny w postaci, zastrzyków, tabletek a nawet roztworu. Ja zawsze podawałem zastrzyki domięśniowe ale jeśli ktoś nie ma wprawy w takich zabiegach to raczej poleciłbym tabletki. Dawkowania nie pamiętam ale musisz to kupić u weterynarza a on powinien okreslić dawkę na podstawie wagi ptaka