Książki na start?

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
ODPOWIEDZ
Quashar
pisklę

Książki na start?

Post autor: Quashar »

Witam!

Czy ktoś byłby w stanie polecić książkę ,z którą warto byłoby zaznajomić się przed podjęciem decyzji o zajęciu się ptakiem łownym? Przeczytałem FAQ oraz temat pt. "Jak najlepiej zacząć":

http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.p ... 750f#18721

lecz nie polecają z nazwy żadnej książki, byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł podzielić się tutaj doświadczeniem co do tego którą/które książki najlepiej wybrać.
W katalogu strony sokolnictwo.pl jest ich dość sporo :oops:
Książki mogą być pisane zarówno w j. Polskim jak i Angielskim.

Dodam ,że bardziej interesują mnie Jastrzębie ,niż Sokoły ale nie wiem jeszcze czy ich hodowla różni się w jakiś znaczący sposób. Posiadanie takiego ptaka było od dziecka moim marzeniem, fascynuje mnie majestat i wdzięk tych zwierząt, a teraz kiedy wiem ,że zarówno pod względem finansów jak i czasu wolnego będę w stanie odpowiedzialnie zająć się podobnym ptakiem chcę dowiedzieć się na ten temat ciut więcej.

Z góry dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
Wilq
stażysta

Post autor: Wilq »

Było już w nie jednym temacie jaka książka na początek. Osobiście powiem że każda na składzie sklepiku
No ale..
1.Tłumaczenie książki Emmy Ford p.t. FALCONRY, ART AND PRACTICE
2.SOKOLNICTWO Marek Cieślikowski ( tu masz o jastrzębiach bd dużo)
3. Chyba najważniejsze czytać ze zrozumieniem forum ;) :oops:
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

Quashar pisze:Czy ktoś byłby w stanie polecić książkę ,z którą warto byłoby zaznajomić się przed podjęciem decyzji o zajęciu się ptakiem łownym?

Proponuję "Wolierowa Hodowla bażantów" Niestety nie pamiętam autora. Pozdrawiam.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Najpierw byś wyjasnił dlaczego akurat taka pozycja, kolega może nie zrozumieć dowcipu:)
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Post autor: garbus2 »

JoHn DuMbaR pisze:Najpierw byś wyjasnił dlaczego akurat taka pozycja, kolega może nie zrozumieć dowcipu:)
popieram bo łowny a łowczy to subtelna różnica na piśmie a olbrzymia w praktyce
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Po prostu zamów sobie wszystkie książki u Adama w sklepiku /to najmniejszy wydatek w tej ,,zabawie ''/ i poszukaj pod Opolem kogoś kto ptaki już ma .Wtedy będziesz miał jaki taki obraz tego zagadnienia !
Quashar
pisklę

Post autor: Quashar »

Wilq pisze:Było już w nie jednym temacie jaka książka na początek. Osobiście powiem że każda na składzie sklepiku
No ale..
1.Tłumaczenie książki Emmy Ford p.t. FALCONRY, ART AND PRACTICE
2.SOKOLNICTWO Marek Cieślikowski ( tu masz o jastrzębiach bd dużo)
3. Chyba najważniejsze czytać ze zrozumieniem forum ;) :oops:
Dzięki wielkie :!: :smile:
garbus2 pisze:
JoHn DuMbaR pisze:Najpierw byś wyjasnił dlaczego akurat taka pozycja, kolega może nie zrozumieć dowcipu:)
popieram bo łowny a łowczy to subtelna różnica na piśmie a olbrzymia w praktyce
Żart o dziwo zrozumiałem bo prawdę mówiąc post był napisany na szybko przed wyjściem z domu i chwilę później sam się zastanawiałem czy nie zrobiłem tu błędu :oops:
Okazało się ,że kilka książek jest dostępnych w naszej bibliotece uniwersyteckiej więc najpierw sięgnę po te ,a później uzupełnie ew. tym co jest dostępne tutaj.

Mam nadzieję ,że mój następny post (zapewne za kilka miesięcy bo sesja się zbliża :cry:) będzie już mniej zalatywał zielenią :wink:

Dzięki raz jeszcze wszystkim!
ODPOWIEDZ