Miejsca do "sokolniczenia"

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

100
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

:grin:
dokladnie 107.... A bywało kilka razy, że w 20 minut miałem trzy łowki.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

He ,he -,,Leon zawodowiec '' -ma zasady ....nie łapie tylko samolotów i śmigłowców ! :mrgreen:
,,Lotniskowemu '' jastrzębiowi dorównują tylko nie które harrisy . :wink:
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Ciekawe kogo Waldek ma na mysli ;p haha
irek
młodszy sokolnik

Post autor: irek »

Pudlak Waldemar pisze: ,,Lotniskowemu '' jastrzębiowi dorównują tylko nie które harrisy . :wink:
Herezja do potęgi, jak Boga kocham :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

irek pisze:
Pudlak Waldemar pisze: ,,Lotniskowemu '' jastrzębiowi dorównują tylko nie które harrisy . :wink:
Herezja do potęgi, jak Boga kocham :mrgreen:
No nareszcie się coś dzieje -wybacz Irku ale ,,co Ty tam wiesz o harrisach ''
Tyle co Ty masz z sokołami przez cały sezon to harris łapie w dwa tygodnie !Od wróbla po zająca . :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

JoHn DuMbaR pisze:Ciekawe kogo Waldek ma na mysli ;p haha
Znasz przynajmniej 2-3 ! :wink:
irek
młodszy sokolnik

Post autor: irek »

Hehe
Z sokołem polowanie to jest kolego Waldku wyższa szkoła jazdy, więcej znaczy kilka ułówek ze świetnym sokołem niż worek z harisem. O harisach wiem więcej niż myślisz. Więcej nie znaczy lepiej. Jak ktoś lubi miernotę to już jego sprawa. Z sokołem w dobrym terenie można skutecznie polować codziennie. Co zamierzam w tym roku robić. Pierwszy rok u sokoła bardziej trzeba zwracać uwagę na styl polowania, nie na ilość złapanej zwierzyny. Za krótko kolego jeszcze w tym siedzisz, żeby się wymądrzać :lol: Harris to ptak dla mało ambitnych

Chwal Ćwik
Irek
amber12
początkujący

Post autor: amber12 »

wojtektkn pisze::grin:
dokladnie 107.... A bywało kilka razy, że w 20 minut miałem trzy łowki.

a co jest jego najczęstszą zdobyczą?
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

Wrony, gawrony, mewy,kawki gołębie kaczki itd.....
No i gęś!!!!
jerzy226
początkujący

miejsca do sokolniczenia.

Post autor: jerzy226 »

witam/czytam te posty jak jeden atakuje drugiego/ to o pisownie lub swoja wyzszosc mysle ze jestescie dobrze wszyscy ulozeni niczym wasze drapiezniki, tylko nie ma sposobnosci do dobrego polowania j esli ma uprawnienia to doostaje do odstrzelenia pare sztuk i nic poza tym .caly czas pisze o ptakach lownych ,nie o wszystkim co lata .kazdy ptak jest inny i w inny sposob poluje ,sokol to szybkosc i widowiskowe ataki ,jastrzab to pogon za zdobycza i nie zawsze skuteczna .natomiast harris jest tak samo skuteczny jak inne drapole .Panie Irku Polska to nie Irlandia ,w ktorej po oplacie poluje sie na wszystko co lata . pozdrawiam.»
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

irek pisze:Hehe
kilka ułówek ze świetnym sokołem niż worek z harisem.

Więcej nie znaczy lepiej. Jak ktoś lubi miernotę to już jego sprawa.

Chwal Ćwik
Irek
Tak z ciekawości się spytam czy ,,worek z jastrzębiem '' to też ,,lubienie miernoty'' -bo chyba to porównanie Ci się nie spodobało :wink: A porównywanie sokoła do harrisa to tak jak by porównać bolid formuły 1 do terenówki -i nie ma dyskusji ,że sokoły są efektowne w polowaniu ,a to co i ile łapią jest zależne od sytuacji jakie trzeba im stworzyć i mieć na co polować !
irek pisze:Harris to ptak dla mało ambitnych
Mało ambitny to z tego ,,cwaniaka '' nie wiele ,,wykrzesa ''
Tylko tyle ,że nie straci go tak szybko jak można zgubić sokoła ,a to jest nie wątpliwie plus dla ,,mało ambitnych ''! :lol:
Po za tym jestem daleki od zarzucania komuś ,,herezji'' -np gdy słyszę ,że Lannery z powodzeniem polują -Ludzie którzy pracują z ptakami na lotniskach ,w sadach ,czy przy kontroli ptaków w miastach mają niesamowite wyniki z ptakami ,,pogardzanymi '' przez większość która nie ma warunków ,czasu , ani na co polować .Po prostu nie ma gatunku ptaka drapieżnego który ,,sobie nie radzi '' albo jest ,,gorszy '' !Prawdo podobnie z sokołami wędrownymi w nie których rejonach polski nic byś nie zdziałał ze względu na gęste zakrzaczenie czy zadrzewienie ,ale to nie dyskwalifikuje sokoła jako ptaka łowczego .To kwestia warunków w jakich puszczasz ptaka -są miejsca gdzie tylko z harrisem czy jastrzębiem ma się jako takie możliwości i w takich okolicznościach te ptaki pokazują co potrafią .To o czym piszę to nie jest ,,wymądrzanie '' tylko fakty -nie neguje niczyich umiejętności tylko ,że ma taki a nie inny gatunek drapieżnika -bo po pierwsze to ,,nie ładnie '' a po drugie czasami ptak i człowiek dopasowują się jak rękawiczka do ręki i razem stanowią wspaniały duet który dla innych jest nie osiągalny i nie ma tu nic do rzeczy czy ktoś ptakami zajmuje się rok czy 20 lat .Spotkałem się już z takimi ludźmi co mieli psy od ,,zawsze'' i nie dogadywali się z nimi i takich co pierwszego psa mieli tak ,,pięknie ułożonego '' ,że mogli mu przekazywać polecenia ,,myślą '' -tak byli zgrani !
ODPOWIEDZ