Pióra

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Kobuz
pisklę

Pióra

Post autor: Kobuz »

Witam,

Zabieram się za zrobienie repliki husarskich skrzydeł, mówiąc krótko potrzebne są pióra ptaka drapieżnego. Nie chcę żeby były one z źródeł które w jakikolwiek sposób mogły krzywdzić ptaki stąd moje pytanie. Wie ktoś z was gdzie można takie pióra zdobyć? Są jakieś pewne źródła piór?

Pozdrawiam!
Lisouczyk
pisklę

Post autor: Lisouczyk »

Mam pytanie, do czego służyć będzie ta replika skrzydeł husarskich i czy koniecznie musisz je zrobić z piór ptaka drapieżnego?
Kobuz
pisklę

W oryginalnych skrzydłach stosowano najczęściej pióra ptaków drapieżnych, podobnie jak skóry dzikich zwierząt tak i te pióra miały ukazywać potęgę armii, ukazywać husara jako osobę niezwykłą gdyż efekt skrzydeł był głównie psychologiczny, jeśli były one faktycznie wykorzystywane w walce. Oczywiście były również spotykane czarne skrzydła z wykorzystaniem piór kruczych, podobno występowały wersje bardziej "ekonomiczne" z piórami gołębimi.
Powody dla których zdecydowałem się na skrzydła jest kilka, po pierwsze od zawsze podziwiałem husarów i marzy mi się zbroja husarska aby móc brać udział w rekonstrukcjach pokazach i cieszyć ludzkie oko. Niestety taka półzbroja to wydatek kilkudziesięciu tysięcy u płatnerza. Miałem już pomysł żeby zrobić ją laminatową i pokryć blachą 0,5mm ale zrezygnowałem. Aby ten cel osiągnąć zacząłem nawet uczyć się jazdy konnej co jest jak na razie najrealniejszym celem. Niestety to marzenie spełni się najwcześniej za kilka lat... Drugi powód to po prostu chęć zrobienia ich, lubię robić takie rzeczy i to sprawia mi przyjemność. Po trzecie byłaby to piękna ozdoba. Myślałem również o pojedynczym skrzydle przytraczanym do siodła ale do tego trzeba mieć konia...
Lisouczyk
pisklę

Post autor: Lisouczyk »

Proponuję zapoznać się z pracą pana Radosława Sikory "Taktyka walki, uzbrojenie i wyposażenie husarii w latach 1576-1710" (pewnie gdzieś jeszcze w sieci lata). Jest tam 13stronicowy rozdział 'Skrzydła', ale przede wszystkim rozwiewa wiele mitów które ostatnimi (i nie tylko) czasy się pojawiły.

Edit: Tę pozycję podałem czysto informacyjnie. Oczywiście niczego Ci nie zarzucam. Skrzydła były na tyle różnorakie i zależne od stanu majątkowego, szlachcica, typu wojska że mogą być i z ptaka drapieżnego, strusia czy innego ptactwa. Powodzenia w składaniu skrzydeł.
Ostatnio zmieniony wt mar 20, 2012 11:33 am przez Lisouczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Kobuz
pisklę

nie rozumiem o co chodzi... czytałem tą publikację, na temat skrzydeł, i nie widzę niezgodności... czytałem również inne źródła, strony poświęcone tej tematyce i nigdzie nie jest jasno określone że skrzydła były tylko jednego typu... Jeśli chodzi o to że napisałem "jeśli faktycznie były wykorzystywane w walce" to podobnie... pomimo wielu stron zapisanych na ten tema pojawia się wiele pytań i nie piszę że na pewno bo ktoś powie "no dobrze, ale ograniczały ruchy, były ciężkie, łatwiej było ściągnąć husara z konia itp..." nie chcę robić tutaj wielkich rozpraw na ten temat bo to nie forum o wojsku polskim.

Dzięki, Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

skrzydła używane były tylko w celach reprezentacyjnych
a co do znanych mi typów to 2 jedne do siodła drugie do pleców
Kobuz
pisklę

jest to trochę bardziej rozbudowana kwestia... typów skrzydeł było kilka, w różnych kształtach, pojedyncze podwójna, z różnych piór itd... i nie jest pewne czy byle na 100% używane tylko w celach reprezentacyjnych, istnieją zapiski świadczące inaczej...
Awatar użytkownika
mirek
młodszy sokolnik

Post autor: mirek »

kobuz a co ty chcesz wiedzieć tak na prawdę bo na temat skrzydeł można by rozmawiać sporo
tak trudno wybrać sobie 1 typ który nada się do motoru ?
sam się bawię rekonstrukcją 17 wieczną i jestem że tak powiem w temacie
Awatar użytkownika
Milana
pisklę

Post autor: Milana »

aaaah tyle rekonstruktorów :) pozdrawiam, XII wiek ;p może się spotkamy na Polach Chwały?:)
ODPOWIEDZ