zobaczcie ptaki na wolności

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

irek pisze:Zobaczci jak się pisze na forach angielskich, nikt na to nie zwraca uwagi,

Nie zgadzam się.
To, że na innych forach piszą analfabeci nie znaczy, że musimy się do nich równać poziomem.
irek pisze:Ja nie będę wertował słownika, żeby upewnić się co jak się piszę.
Tak się składa, że nie bardzo musisz, bo nie robisz błędów. Nikt się nie czepia literówek czy braku przecinka, ale to co niektórzy robią z językiem powala na kolana i sprawia, że nie chce się czytać tych wypocin.

Co do dyskusji na temat bielika
jerzy226 pisze:potocznie zwany jest orlem .nawet w zoo jest tak tytułowany

Ja widziałem jak w ZOO sokół wędrowny był opisany jako raróg. To znaczy, że powinniśmy go tak nazywać?? Myślę,że bycie sokolnikiem obliguje do posiadania szerokiej wiedzy o ptakach a jeśli to dla kogoś za dużo to przynajmniej podstawowej (jak np. nazewnictwo gatunków). Ale to tylko moje zdanie a ja się przecież czepiam.
wojtektkn
młodszy sokolnik

Post autor: wojtektkn »

Irek ma racje, to nie jest forum do pisania uwag "stylistyczno -ortograficznych" -tylko dla swobodnej wypowiedzi. Im bardziej z sensem, tym bardziej interesujaca.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Nie rozumiem co wam tak strasznie przeszkadza, ze ktos zwraca uwage na bledy innych?
Birkut dobrze powiedzial, reakcja w uzasadnionych przypadkach jest wskazana, nie ma sensu wymieniac nickow, ale bardzo wielu userow zaczelo zwracac uwage na ortografie, gdyby uwagi im nie zwracano pisaliby tak jak wczesniej - w niektorych wypadkach na poziomie przedszkola. Co jest zlego w tym, ze poprzez zwrocenie komus uwagi podnosi sie poziom wymiany informacji? Coraz mniej jest osob ktore pisza idac na zywiol, coraz wiecej wypowiedzi sensownych, logicznych i ortograficznie poprawnych. Czemu tego nie dostrzegacie? Dorownywanie do zachodnich ''standardow'' jest argumentem zupelnie dla mnie niezrozumialym i co tu duzo mowic kompletnie chybionym. Abstrahuje juz od tego, ze kiedys sam odstawialem wolna amerykanke tak jak na IFF chocby i pierwsza osoba, ktora zwrocila mi na to uwage byl nie kto inny jak Irek wlasnie, ktory na ten temat ma z pewnoscia zupelnie inna opinie, a ktorego mimo wszystko oczywiscie serdecznie pozdrawiam...
jerzy226
początkujący

bielik

Post autor: jerzy226 »

panie /birkut ,znowu jest pan zbulwersowany ,a jakiego mamy ptaka w Godle Polskim /bielika czy orla ,a na forach przyrodniczych wszedzie jest mowa o orle bieliku ,nie o bocianie /gosciu masz chyba we krwi czepianie sie wszystkiego to chwyc sie lepiej brzytwy,popieram irka i tych co uznaja forum za wzajemne przekazywanie wiedzy a nie dyktando panstwowe,,bo najlepiej zeby wszyscy pisali bezblednie,bo na forum mamy chyba samych magistrow co zyja z ptakow ..wszystkim zycze troche pokory i wzajemnej uznalosci ,bo kazdy z nas popelnia bledy .byle by to byly bledy pisowni a nie zycia .
jerzy226
początkujący

bielik

panie /birkut ,znowu jest pan zbulwersowany ,a jakiego mamy ptaka w Godle Polskim /bielika czy orla ,a na forach przyrodniczych wszedzie jest mowa o orle bieliku ,nie o bocianie /gosciu masz chyba we krwi czepianie sie wszystkiego to chwyc sie lepiej brzytwy,popieram irka i tych co uznaja forum za wzajemne przekazywanie wiedzy a nie dyktando panstwowe,,bo najlepiej zeby wszyscy pisali bezblednie,bo na forum mamy chyba samych magistrow co zyja z ptakow ..wszystkim zycze troche pokory i wzajemnej uznalosci ,bo kazdy z nas popelnia bledy .byle by to byly bledy pisowni a nie zycia .
fe91
żółtodziób

Post autor: fe91 »

W godle (a raczej herbie) mamy Orła Białego - ptaka mitycznego, którego miał dostrzec Lech i w miejscu jego gniazda założyć swoją osadę. A do poprawnego pisania nie trzeba być magistrem, wystarczy trochę samozaparcia i program poprawiający pisownię (oraz pamięć do kilku wyrazów, które pisane podobnie znaczą zupełnie coś innego).
mirek1
stażysta

Post autor: mirek1 »

Witam
tak sobie czytam ten temat który dotyczy ptaków na wolności (tak myślałem)ale okazało się że temat dotyczy wykładu z ornitologii oraz poprawnej pisowni.Po co te wykłady czy coś się nazywa tak czy tak każdy wie jak ptak się nazywa może zaczniemy używać nazw łacińskich by przez przypadek kogoś nie urazić?
Dlaczego te forum nie może być normalne?
Na forach zagranicznych piszą posty chłopcy którzy mają 12 lat i polują z jastrzębiami,latają z pustułkami i nikt im nie pisze, że są za młodzi,że pewnie źle robią tylko pytają jak, czy co zrobili że mają tak dobre ptaki to taki jeden z przykładu. Tak jak Pan Jerzy pisze zamiast się trzymać razem to jeden na drugiego bo ja robię lepiej ja jestem nie omylny a ja jestem super.Na forum i ja mogę napisać że mam białozora który łapie 3 kaczki za dzień ale czy tak jest naprawdę?Lepiej jak ktoś coś pisze niż by nic nie pisał ,nie pytał tylko kupił by ptaka i robił coś bardzo źle ale w przekonaniu,że trudno ale nie zapytam na forum bo od razu mnie wszyscy zaatakują.
pozdrawiam
jerzy226
początkujący

bielik

http://www.ptaki-polski.com/aa_bielik/ tu jest link co do wykladni o bieliku ,gdzie czlowiek spojzy to na temat tego ptaka pisza co innego raz jest z rodziny jastrzebiowatych inni ze z orlanow,dla mnie jest ptakiem drapieznym i dotego najwiekszym w Polsce,,a na temat godla to jest tyle wypowiedzi co za ptak na nim jest ,,sami nie wiedza ale orzel /a z jakiego gatunku to nieistotne,byle mityczny orzel bialy ..sory ze 2 razy wkleilem ten sam post cos przeskoczylo .
fe91
żółtodziób

Post autor: fe91 »

Przepraszam, że wkręciłem się w flame wywołany przez kogoś innego i obiecuję, że więcej się to nie powtórzy. Co do godła/herbu: przecież nie musi to być ptak rzeczywisty. Rosjanom jakoś pasuje, że ich orzeł jest dwugłowy, a takie mogły się wykluć jedynie w okolicach Czarnobyla.

Sądzę, że Milana wyczerpała temat ptasich kamer na jakiś czas. Na pewno w zakamarkach internetu znajdzie się więcej, tylko może zabraknąć czasu, aby je wszystkie oglądać :).
Awatar użytkownika
jarek
młodszy sokolnik
Kontakt:

Post autor: jarek »

Nie bardzo rozumiem o co to całe zamieszanie. Doprecyzujmy kilka szczegółów:
1. Systematyka bielika (od gromady): Gromada ptaki. Podgromada Neornithes. Nadrząd neognatyczne. Rząd szponiaste. Podrząd jastrzębiowce. Rodzina jastrzębiowate. Podrodzina orłany. Może warto się tego trzymać?
2. Na godle, wg artykułu 28 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej jest "wizerunek orła białego w koronie w czerwonym polu". Niemniej jednak znacząca większość historyków zwraca uwagę, że ten "orzeł" ma tylko częściowo opierzony skok. Skłaniają się więc do tego, że pierwowzorem tego symbolu był bielik, wtedy jeszcze uważany za orła. Teraz, kiedy wg obecnej wiedzy jest zaliczany do innej podrodziny, wypada o tym po prostu wiedzieć. Błędy zdarzają się każdemu, ale wg mnie warto zwracać uwagę na wizerunek sokolników "na zewnątrz".
3. Bóbr był "w dawnych czasach" uważany za rybę, bo ma łuski na kielni. Jakoś bóbr przestał być rybą, a bielik orłem przestać być nie może?
4. Ortografia nie boli, szczególnie że przeglądarka sama podkreśla błędy. Wystarczy minimum dobrej woli. Ostatecznie to, co i w jaki sposób ktoś pisze, świadczy o nim samym...
masz
początkujący

Post autor: masz »

Jarek systematyka do rodziny jest dobrze napisana
a dalej rodzina Kanie do których zalicza się bielik, kania ruda , kania czarna
a podrodzina orły (właściwe czyli te które maja opierzony skok ) to orzeł przedni, orlik grubodzioby. orlik krzykliwy
Według systematyki orłami są tylko jastrzębiowate z podrodziny Aquila (łac. orzeł), a bielik należy do podrodziny Haliaeetus (po polsku orłan).
Awatar użytkownika
Milana
pisklę

Post autor: Milana »

fe91, no może i tak:) ale wiele osób chyba potwierdzi, że obserwowanie ptaków np. na dziko czy za pomocą takiej kamery jest dobrym początkiem dla nowicjuszy i źródłem wiedzy dla każdego.
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

wojtektkn pisze: Im bardziej z sensem, tym bardziej interesującą.
Wojtek utrafił w sedno -Wiele tematów jest naprawdę interesujących ,a przez odbieganie od tematu się ,,rozmywają '' .Temat założony przez Irka ,,Polowanie na bekasy'' Jest jednym z nie licznych tematów nie zaśmieconym bez sensowną paplanina .Niestety nie którzy wręcz ,,celują '' w ,,rozwalaniu '' ciekawej dyskusji ..... :sad:
Pewnie można powiedzie , iż jest to ,,specyfika '' forum -ale powiem szczerze jak dla mnie jest to irytujące !
Kamera nad gniazdem Orlika -link do filmów archiwalnych ,ale od marca tego roku będzie można oglądać na żywo ps trzeba kliknąć na link ,, Video '' : http://www.orlikgrubodzioby.org.pl/projekty/media
Ostatnio zmieniony wt lut 07, 2012 1:11 pm przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.
Birkut06
młodszy sokolnik

Re: bielik

jerzy226 pisze:panie /birkut ,znowu jest pan zbulwersowany ,a jakiego mamy ptaka w Godle Polskim /bielika czy orla ,a na forach przyrodniczych wszedzie jest mowa o orle bieliku ,nie o bocianie /gosciu masz chyba we krwi czepianie sie wszystkiego to chwyc sie lepiej brzytwy,popieram irka i tych co uznaja forum za wzajemne przekazywanie wiedzy a nie dyktando panstwowe,,bo najlepiej zeby wszyscy pisali bezblednie,bo na forum mamy chyba samych magistrow co zyja z ptakow ..wszystkim zycze troche pokory i wzajemnej uznalosci ,bo kazdy z nas popelnia bledy .byle by to byly bledy pisowni a nie zycia .
Nie jestem zbulwersowany.
Pewnie każdy popełnia błędy, ale nie każdy tyle i tak rażące. Myślę, że brak znajomości podstaw ortografii w wieku 50 lat jest wystarczającym powodem abyś to Ty gościu złapał się brzytwy.
Birkut06
młodszy sokolnik

Re: bielik

jerzy226 pisze:panie /birkut ,znowu jest pan zbulwersowany ,a jakiego mamy ptaka w Godle Polskim /bielika czy orla ,a na forach przyrodniczych wszedzie jest mowa o orle bieliku ,nie o bocianie /gosciu masz chyba we krwi czepianie sie wszystkiego to chwyc sie lepiej brzytwy,popieram irka i tych co uznaja forum za wzajemne przekazywanie wiedzy a nie dyktando panstwowe,,bo najlepiej zeby wszyscy pisali bezblednie,bo na forum mamy chyba samych magistrow co zyja z ptakow ..wszystkim zycze troche pokory i wzajemnej uznalosci ,bo kazdy z nas popelnia bledy .byle by to byly bledy pisowni a nie zycia .
Nie jestem zbulwersowany.
Pewnie każdy popełnia błędy, ale nie każdy tyle i tak rażące. Myślę, że brak znajomości podstaw ortografii w wieku 50 lat jest wystarczającym powodem abyś to Ty gościu złapał się brzytwy.
ODPOWIEDZ