o tempie układania

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

Vega pisze:Kondycja wolierowa
a co to znaczy ? A co do wagi zbij jeszcze z 20 g chyba ze nie starczy to " powoli" wiecej i sprawdzaj reakcje do momentu az bedzie ok.
tercel
stażysta

Post autor: tercel »

Powiem-a nie mówiłem-gdybyś od poczatku ważył swojego ptaka-wiedziałbyś kiedy twój ptak jest gotów współpracowac a kiedy nie!! Puszczałeś go w wadze X wiec z czego masz wnioskowac-czy możesz wyjssc w pole czy nie. Zacznij ważyc ptaka a bedziesz wiedział w jakiej wadze jak reaguje-to jest banalnie proste. Nie wierz tym co mówia że prawdziwi nemrodzi ptaków nie waża-bo to brednie. Kiedy twoj ptak nagle z powodu choroby zacznie tracic wagę mimo ze bedziesz go karmił po korek-dzieki wadze wychwycisz to od razu i zareagujesz w pore!! Wybór oczywiscie należy do ciebie-ważyc nie wazyc?
Vega
młodszy sokolnik

:)

Post autor: Vega »

Ważę, waże i prowadze dziennik :) dlatego pytam macie porównanie :) tak myslałem żeby zejść mu troche to poprawi reakcje na rękawice.

A stwierdzenie kondycja wolierowa słyszałem od sokolnika:]
-chodzi o to że ptak reaguję na rękawice strasznie itp że widać że chce latać a po wyjściu siada gdzieś podnosi noge zamyka oko i dziękuje:P na chwilę obecną
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

śmieszne to pojęcie no ale słyszy sie wiele dziwactw, a co do wagi podpisuje sie pod Tercelem rękoma nogami.
Birkut06
młodszy sokolnik

Post autor: Birkut06 »

Patrzenie na reakcję ptaka a nie wagę bywa zgubne. Mój ptak zawsze się zabija na widok mięsa ale nie przekłada się to na lot. Zawsze go ważę choć to 3 letni imprint i wnioski co do treningu wyciągam na podstawie wagi a nie reakcji. To o wiele pewniejsza metoda. Pozdrawiam.
Vega
młodszy sokolnik

Ja wcale nie twierdzę że Panowie nie macie racji :) powiem więcej jestem pewny że ją macie:) w końcu to wy macie lata doświadczenia wiedzę popartą wieloletnią praktyką. Ptaka ważę od dziś zobaczymy:) Co i jak będę zdawał relację. I mam nadzieję ze te posty kiedyś komuś pomogą:)
Awatar użytkownika
Pudlak Waldemar
sokolnik

Post autor: Pudlak Waldemar »

Jastrząb pisze:
Vega pisze:Kondycja wolierowa
a co to znaczy ? A co do wagi zbij jeszcze z 20 g chyba ze nie starczy to " powoli" wiecej i sprawdzaj reakcje do momentu az bedzie ok.
Arku kiedyś dyskutowaliśmy na ten temat ; http://sokolnictwo.pl/forum/viewtopic.p ... ght=#18170
Vega
młodszy sokolnik

Dlatego też ja prowadzę dziennik i za pisuje co do minuty kiedy ważyłem jaka waga jaki pokarm był dawany.
I reakcję jaką miał oraz opis latania jak sie zachowywał :) jak mu się chciało i jak nie co chcial a czego nie :)
I mam nadzieję że da mi to kiedyś "niezłą instrukcję" do mojego samczyka:P
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

jezeli twój ptak dostaje wabidło kiedy olewa rekawice to znaczy ze to on uklada Ciebie. w ten sposob uczysz go niesubordynacji. on juz wyciagnal wnioski- "jak nie przylecę na rekawice to dostane wabidło" ja w takiej sytuacji do bólu bym próbowal sciagnac na rekawicę i po jednym przylocie skonczyl i pomalu zbijal kondycje calkowicie rezygnujac z wabidla do momentu az ptak utrwali sobie rekawicę jako absolutną podstawę. wabidło ma byc dodatkiem i to nie za czestym
Awatar użytkownika
Nisus
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nisus »

Ptak i tak jest juz problematyczny. Zbijanie wagi, przekarmiajac na rekawicy i brak sukcesow lowieckich to recepta na demona, szczegolnie jak jada na jednym wozku. Wage i tak by wypadalo zbic, ale nie przy jednoczesnym skarmianiu cala racja na rece, generalnie to w ogole nie karmie imprintow na rekawicy i wtedy nie wystepuja zadne problemy.
Vega
młodszy sokolnik

??

Nie karmię imprintów na rękawicy tzn ? można jaśniej a jesli nie na profum to PW?
Ptak na chwilę obecną ma wage 705. I faktycznie woli towarzyszyć i czekać na wabidlo jak zejść do rękawicy ale to po jakimś czasie treningu na początku wiadomo głód robi swoje.
Ale z czasem głównie wabidlo. Powiem szczerze Ptak jeśli już dostaje wabidlo to musi zejść z dużej odległości nawet przez ładne kilkadziesiąt metrów w lesie.
I czasem zrobię mu przebicie by chwilkę na to zapracował.

I mam pytanie.
Na ile normalnym faktem jest to iż AG nie chce wyjść z Lasu na łąkę. ??
Raczej to naturalny instynkt ale do wabidla wychodzi od razu do rękawicy oczywiście nie i kolo sie zamyka.
Mimo to Ptak na początku przy wadze 740 ma reakcję na rękawice.
Vega
młodszy sokolnik

I jest nowina:P Dzisiaj waga wyjściowa na pole 725g. (wcześniej skrzydło dla rozrywki)
I jest efekt dziś idealne przeloty i idealne towarzyszenie robienie kółek nad sadami i łąkami i powrót do na rękawice. Idealne reakcja niemalże natychmiastowa.

I nie wiem czy to zasługa tego że dałem mu wcześniej to skrzydło na rękawicy. Być może to była przyczyna:) tego że dziś idealne do rękawicy. Po Powrocie 775g. :) latania jakies 2.5 godzinki;)
tercel
stażysta

Post autor: tercel »

Wiesz Vega-teraz już wiem skąd twoje problemy z jastrzebiem-nie potrafisz kontrolowac wagi-jednego dnia twój jastrzab waży 705, a nastepnego dnia 725 nie dziwie sie ze jednego dnia ma apel a drugiego nie. Zamiast sobie odpuscic lub opóźnic wyjscie bo waga jest zbyt wysoka-ty mimo wszystko idziesz puszczasz ptaka na drzewo i uczysz go złych zachowań.
Vega
młodszy sokolnik

:/

Ptak w wadze 705 g miał słabszy apel niż 725 wiec nie wiem czemu poza tym trening był później niż ten z waga 705. <-- a ta waga to chyba nie jest za niska kondycja by mu się latać nie chciało.
Dziś ruszam w teren zdam relacje z wagi i latania.
Dodam że ja dopiero szukam odpowiedniej wagi dla ptaka i powiem szczerze na chwilę obecną 725 g idealna reakcja.
Pozdrawiam
Vega
młodszy sokolnik

Relacja.

Już zdaję relację;)
Waga wyjściowa 721 godzina 12.41 reakcja idealna do rękawicy dużo długich przelotów chęć latania!
Waga po powrocie 796 (rekordowa) godzina 14.38
Zaznaczam Ptak wracał mimo tej wagi do samego końca na rękawicę z odlegołości 50m.
Bez dłuższego zastanawiania się uważam że kondycja uplasuje się tu na pułapie 715-125
lecz bardziej przychylam się do wyższej granicy. Pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ