Witam
Jak u was z pierzeniem ptaków Moja samica jastrzębia za miesiąc powinna być gotowa. Zostały jej dwie dzięsiątki, po cztery drugorzędowe. Wszystkie sterówki wyrzucone.
U mnie Lannerka mocno sie pierzy mysle, ze jeszcze ze 2 miesiace harris najlepiej mysle ze jeszcze z miesiac tez, jastrzebie to jeszcze w lesie, sa u mnie dopiero miesiac, zmiana diety i mysle ze wczesna jesien, samczykowi troche lepiej idzie.
Samiec wędrowny myślę że jest na właściwym stadium o tej porze roku. Nie zrobiłem z przodu zdjecia nie chciałem go przeganiać na inne miejsce i stresować. po 5 lotek pierwszorzędowych i 5 sterówek wyrzucone. Nowe pióra są bardzo ciemne, na brzuchu czarno-szare, na wolu ciemno-kremowe z czarnymi kropkami. Ciekawe jak będzie wyglądał na jesieni.
Miesiąc póżniej samiec jak na zdjęciu. Ogon cały wyrzucony, po jednej lotce pierwszego rzędu i po jednej lotce drugiego rzędu zostało.
Samica jastrzębia ostatnie pióra jej dorastają, za tydzień już będzie wyschnięte wszystko, kilka małych pokrywowych zostało, ale pewnie poleci niebawem.
pozdrawiam
Irek
Dzięki Adrian, to był mój cel żeby wyprowadzić ze zwariowanego połamańca ładnego ptaka ale zresztą sam widziałeś co chwile łażenie do woliery i nieustanne tłumaczenie że ma się nie zrywać, za to teraz nie ten ptak, w mojej obecności mimo karmienia codziennie tyle ile chce, ptak siedzi spokojnie i jest w pełni wyluzowany . Już się nie mogę doczekać kiedy wyciągnie wszystkie pióra i zaczniemy treningi.