Falconry, a living human heritage !!!!!

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janusz Sielicki
żółtodziób
Kontakt:

Falconry, a living human heritage !!!!!

Post autor: Janusz Sielicki »

W imieniu Międzynarodowego Stowarzyszenia Sokolnictwa i Ochrony Ptaków Drapieżnych /IAF/ mam przyjemność poinformować, że deklaracja 11 państw o uznanie sokolnictwa dziedzictwem niematerialnym ludzkości została przyjęta na Konferencji UNESCO w Nairobi w dniu 16 listopada 2010!

“FALCONRY is a Living Human Heritage”
Today in Nairobi, Kenya, the United Nations Educational Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage added Falconry, a traditional hunting method, to its List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity. Since before the time of the pyramids, over 4000 years, falconry as a hunting method has retained an unbroken thread of tradition. Fathers have been passing down skills to their children for nearly 200 generations in a chain of intangible heritage, bringing this art to us, the 21st century.

http://www.unesco.org/culture/ich/index ... tification

www.iaf.org
kochelet
stażysta

Post autor: kochelet »

:mrgreen:
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Uwielbiam azjatyckie jastrzebie, nasze gentilisy sie chowaja :wink: ,
zna ktos nazwe filmu ktorego tu fragmenty wrzucili z polowania z czarna hybryda?
Awatar użytkownika
Jastrząb
młodszy sokolnik

Post autor: Jastrząb »

JoHn DuMbaR pisze: nasze gentilisy sie chowaja
nie znasz sie ;)
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

JoHn DuMbaR pisze:Uwielbiam azjatyckie jastrzebie
To sobie uwielbiaj
JoHn DuMbaR pisze:nasze gentilisy sie chowaja
A tu mój lokalny patriotyzm zazgrzytał."Nasze krajowe jastrzębie niczym nie ustępują jastrzębiom azjatyckim a nawet w niektórych cechach je przewyższają" :razz:

A tak poważniej. Ta wiadomość do czegoś zobowiązuje. Myślę, że "dorośliśmy", żeby popracować nad wizerunkiem sokolnictwa . Sokoły i jastrzębie w porównaniu do lat dawniejszych dobrze utrzymane, polujące. Dostęp do wiedzy, do akcesoriów swobodny, prawo w większości uporządkowane, nic tylko kwitnąć (sokolniczo).
Ostatnio zmieniony śr lis 17, 2010 7:09 pm przez Nowogrodzki, łącznie zmieniany 1 raz.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

:) haha reakcji Arka bylem pewien ale, ze profesor tez...
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

JoHn DuMbaR pisze:ale, ze profesor tez...
Teraz uczę się sokolnictwa, ale sentyment (i argumenty racjonalne) przemawiają za jastrzębiarstwem. Tu na północy w lesistym krajobrazie jastrząb jest optymalnym rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Zauważyłem, że niektóre ptaki mają nadajniki telemetryczne mocowane do pęta (tzn. na końcu pęta, a nie przy nodze jak to jest popularne u nas). Może mi ktoś coś na ten temat napisać? Zaczynając od tego, czy mnie oczy mylą czy może jednak nie, a następnie jak to się sprawdza itd.?
kazach
stażysta

Re: Falconry, a living human heritage !!!!!

Post autor: kazach »

[quote="Janusz Sielicki"]W imieniu Międzynarodowego Stowarzyszenia Sokolnictwa i Ochrony Ptaków Drapieżnych /IAF/ mam przyjemność poinformować, że deklaracja 11 państw o uznanie sokolnictwa dziedzictwem niematerialnym ludzkości została przyjęta na Konferencji UNESCO w Nairobi w dniu 16 listopada 2010!

A nasz Minister dalej na nie...... :mrgreen: Moze bedzie lżej nam. :roll:
Awatar użytkownika
Janusz Sielicki
żółtodziób
Kontakt:

Post autor: Janusz Sielicki »

Uznanie sokolnictwa przez UNESCO to wielkie osiagniecie sokolnikow z tych 11 krajów wspieranych przez IAF, ale i wyzwanie dla wszystkich, by prezentowac odpowiedni poziom i kulture lowiecka.
Kwitnijmy wiec kulturalnie :)

A niezaleznie od tego mysle, ze jesli Polska przystapi do konwencji o niematerialnym dziedzictwie ludzkosci,powinnismy takze sie postarac by Polska umiescila sokolnictwo na liscie krajowej dziedzictwa niematerialnego i dolaczyla do tych 11 panstw na forum UNESCO.
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

[quote="Janusz Sielicki"]jesli Polska przystapi do konwencji o niematerialnym dziedzictwie ludzkosci[/quote]
Janusz Sielicki pisze:by Polska umiescila sokolnictwo na liscie krajowej dziedzictwa niematerialnego
Zgadzam się, że fajnie by było, ale droga daleka. Tam , gdzie władza kraju poluje z sokołami jest to ździebko łatwiejsze. Ja chwilowa czekam na odpowiedź ze strony ministerstwa 2 lata.
andrzejek
stażysta

Post autor: andrzejek »

a to bardzo dobra wiadomość dla polskich sokolników i przyczynek by tym bardziej się samodyscyplinować i stać murem za takimi inicjatywami.
kazach
stażysta

Post autor: kazach »

ODPOWIEDZ