wreszcie zaczynam
wreszcie zaczynam
Witam wszystkich na forum.
Po kilkunastu latach oczekiwania nareszcie nadchodzi ta chwila. Na początku roku rozpoczynam staż łowiecki, znalazłem też koło, które mnie przyjmie, kolega sokolnik wprowadza mnie w arkana tej sztuk, zbieram kasę na telemetrię i i już niedługo nadejdzie czas na pierwszego ptaka. Mam już miejsce na wolierę (muszę tylko przesadzić szpaler róż:) a czas oczekiwania umilam sobie lekturą tego forum, szukaniem informacji w sieci i książkach oraz robieniem akcesoriów sokolniczych. Szyję karnale, robię pęta, zdobyłem nawet świetną końską skórę na przedłużacz (pierwszy drapol musi się godnie prezentować żeby druga połowa nie znalazła czegoś do czego można się przyczepić)
Mam też prośbę do was, jeśli znacie jakieś strony traktujące o układaniu sokołów to będe wdzięczny za linki. pozdrawiam
ps: kilka stronek, głownie amerykańskich, już znalazłem ale nie bardzo mam ochotę układać ptaka "with sealed pigeons"
Po kilkunastu latach oczekiwania nareszcie nadchodzi ta chwila. Na początku roku rozpoczynam staż łowiecki, znalazłem też koło, które mnie przyjmie, kolega sokolnik wprowadza mnie w arkana tej sztuk, zbieram kasę na telemetrię i i już niedługo nadejdzie czas na pierwszego ptaka. Mam już miejsce na wolierę (muszę tylko przesadzić szpaler róż:) a czas oczekiwania umilam sobie lekturą tego forum, szukaniem informacji w sieci i książkach oraz robieniem akcesoriów sokolniczych. Szyję karnale, robię pęta, zdobyłem nawet świetną końską skórę na przedłużacz (pierwszy drapol musi się godnie prezentować żeby druga połowa nie znalazła czegoś do czego można się przyczepić)
Mam też prośbę do was, jeśli znacie jakieś strony traktujące o układaniu sokołów to będe wdzięczny za linki. pozdrawiam
ps: kilka stronek, głownie amerykańskich, już znalazłem ale nie bardzo mam ochotę układać ptaka "with sealed pigeons"
Jedno do drugiego ma tyle, że nie ma ludzi wszystkowiedzących a wiadomości i sposobów na układanie ptaków jest co najmniej tyle ile osób tym się trudniących. Nie mówię oczywiście o podstawach, chociaż i tu są rozbieżności. Jedni w fazie ukrócania umieszczają ptaka w mieszkaniu przed tv, inni w ciemnym pomieszczeniu, tak że tylko z nimi ma kontakt, jedni preferują dla sokołów berło lub blok, inni wysokie siedziska bramkowe itp...
Ponadto uważam że wiedzy nigdy za dużo i odczuwam ciągły głód informacji.
Ponadto uważam że wiedzy nigdy za dużo i odczuwam ciągły głód informacji.
Mili jesteście
Pisząc już niedługo, nie miałem na myśli kilku dni tylko kilkanaście miesięcy potrzebne na zdobycie koniecznego doświadczenia a co do sznurka od snopowiązałki to w moim rejonie jest towarem deficytowym więc ograniczę się do skóry
Na razie zdobywam szlify układając kanarka, wraca juZ na rękawicę ale jakoś nie chce polować na nic większego od ziarna prosa
Pisząc już niedługo, nie miałem na myśli kilku dni tylko kilkanaście miesięcy potrzebne na zdobycie koniecznego doświadczenia a co do sznurka od snopowiązałki to w moim rejonie jest towarem deficytowym więc ograniczę się do skóry
Na razie zdobywam szlify układając kanarka, wraca juZ na rękawicę ale jakoś nie chce polować na nic większego od ziarna prosa
popieram. Co wy tak napadacie. Zaczyna w dobrym stylu nie pytajac o to gdzie i za ile kupic jaszczembi i czy poczta nie podesla a wy atakujecie. NieładnieBazalt pisze:...oczywiście koń był na biegunach a zabił go spadający boeing 747.
Polikarp, dzięki za pierwszą normalną odpowiedź na mojego posta.
Co do stron - coz internet ma to do siebie ze ma mnostwo informacji w tym rowniez i bredni. Napewno najwiecej dzieje sie na IFF i John jako staly tamtejszy bywalec jak go ladnie poprosisz zapewne wprowadzi cie w tajniki jak sie po tamtejszym forum poruszac oczywiscie o ile sie na to zgodzi i bedzie chcial a ze jest zwykle bardzo pomocny to pewnie oporow nie bdzie mial:)
Popieram pomysl z wyrzuceniem przedluzacza skorzanego - sa teraz plecionki i naprawde nie warto ryzykowac stracenia ptaka tylko dlatego zeby ladniej wygladalo.
co do ukladania sokola to zdaje sie w naszych warunkach slask przetestowal wszystko i tym co chca wiedziec jak ukladac wedrownego jest to powszechnie znana praktyka. Pytanie tylko na co chcesz na polnocy polowac bo poza kaczkami nie widze jakiegos duzego wyboru
Jeden z kolegów jest w kole, które ma dwa obwody na żuławach i chciałbym się wkręcić w ich szeregi ale na razie muszę odbyć staż, jak już go rozpocznę, chcę się zapisać do "Gniazda" i odbyć także kurs sokolniczy. Jeżeli chodziło Ci o wsparcie sokolnika to mam jednego zaprzyjaźnionego i kilku znajomych ale wiedzy nigdy nie za wiele i mam nadzieję za jakiś czas poszerzyć to grono.
A co do wypowiedzi Jastrzębia to proponowałbym przytępić trochę pazurki bo dosiad na zbyt grubej zwierzynie może się skończyć różnie
oczywiście, że każdy ptak musi być zadbany i w świetnej formie (kondycja w tym kontekście nie wydaje mi się słowem adekwatnym) po prostu nie chciałem żeby ptak wyglądał jak na sznurku od bielizny albo wspomnianej wcześniej snopowiązałki, a że o gustach się nie dyskutuje, to nie uważam za stosowne komentować dalej tej wypowiedzi.
Pozdrawiam
A co do wypowiedzi Jastrzębia to proponowałbym przytępić trochę pazurki bo dosiad na zbyt grubej zwierzynie może się skończyć różnie
oczywiście, że każdy ptak musi być zadbany i w świetnej formie (kondycja w tym kontekście nie wydaje mi się słowem adekwatnym) po prostu nie chciałem żeby ptak wyglądał jak na sznurku od bielizny albo wspomnianej wcześniej snopowiązałki, a że o gustach się nie dyskutuje, to nie uważam za stosowne komentować dalej tej wypowiedzi.
Pozdrawiam
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik