Siedzisko bramkowe

Tematy ogólne związane z sokolnictwem.
ODPOWIEDZ
Janekk
pisklę

Siedzisko bramkowe

Post autor: Janekk »

Witam!
Na początku tego postu chciałbym napisać, że jestem żółtodziobem i nie chce jak na razie zostać sokolnikiem. Wiec co ja tu robie? Od razu daje odpowiedz :wink: . Mój kuzyn od wielu lat obserwuje te ptaki z błyskiem w oczach, czyta o nich książki, te forum :mrgreen: i obserwuje je w naturalnym środowisku (mieszka na wsi), kiedyś wyciągnął mnie na obserwacje. :razz: .Po przyjeździe na miejsce widzieliśmy kanie rudą szybującą nad ,,polanką" niżej od niej latały kruki, w pewnym momencie kania zaczęła pikować na jednego kruka :mrgreen: niesamowity widok :grin: ,aż mi sie gorąco zrobiło, niestety kruk nie został przez nią złapany :???: wtedy kuzyn powiedział mi, że właśnie dla takich chwil chce kiedyś zostać sokolnikiem. A ja wtedy uświadomiłem sobie, że bierze tą sprawę na poważnie.
Dużo czasu poświęca na oglądanie filmów z ptakami drapieżnymi, a i w naturze ogląda ich zachowania i zwyczaje. Krytyka ze strony rodziców jest duża.Wcześniej ich zdanie na temat- jego pasji było takie, że to jest tylko jego ,,słomiany zapał".Ale ten słomiany zapał mu nie ustępował. W końcu jego rodzice zaczęli tolerować jego pasję, a nawet ją polubili.
A teraz trochę do tematu bo to był wstęp :)). Ostatnio gdy do niego zajechałem w pokoju znajdowały sie pęta, krętliki i różne akcesoria do rozpoczęcia swojej pasji w praktyce. Nawet tam gdzie kiedyś mi pokazywał gdzie ma być ,,woliera" było wyczyszczone :shock: Myślę, że już się przygotowywuje na poważnie do praktyki z prawdziwym ptakiem. Podobno ma tam niby kogoś kto jest sokolnikiem. Ale go nie wypytywałem oto, w szczegółach.Zapewne to go będzie kosztować dużo czasu i siły.(z tego co mi kiedyś wspominał budowa idealnej klatki dla ptactwa nie jest taka prosta)
Teraz jest na wakacjach chcąc mu ułatwić trochę rzeczy, a przy tym zrobić mu niespodziankę na urodziny :wink: .Chce zrobić mu siedzisko bramkowe, kila razy mi o nim wspominał. Ale nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać, jeżeli macie szkice lub plany takiego siedziska bardzo bym prosił o fotki na forum, lub linki. Jeżeli macie też coś przydatnego do woliery co mogę zrobić, proszę o pomysły lub napiszcie po prostu co wy macie w swojej wolierze. I co może mi się udać zrobić.
Acha i jeszcze jedno czy to ,,siedzisko bramkowe" musi iść przez cała długość klatki i jaką powinno mieć wysokość?
Sadzę że mi pomożecie z góry dziękuję za odpowiedzi.
ODPOWIEDZ