Witam!
Na początku tego postu chciałbym napisać, że jestem żółtodziobem i nie chce jak na razie zostać sokolnikiem. Wiec co ja tu robie? Od razu daje odpowiedz

. Mój kuzyn od wielu lat obserwuje te ptaki z błyskiem w oczach, czyta o nich książki, te forum

i obserwuje je w naturalnym środowisku (mieszka na wsi), kiedyś wyciągnął mnie na obserwacje.

.Po przyjeździe na miejsce widzieliśmy kanie rudą szybującą nad ,,polanką" niżej od niej latały kruki, w pewnym momencie kania zaczęła pikować na jednego kruka

niesamowity widok

,aż mi sie gorąco zrobiło, niestety kruk nie został przez nią złapany

wtedy kuzyn powiedział mi, że właśnie dla takich chwil chce kiedyś zostać sokolnikiem. A ja wtedy uświadomiłem sobie, że bierze tą sprawę na poważnie.
Dużo czasu poświęca na oglądanie filmów z ptakami drapieżnymi, a i w naturze ogląda ich zachowania i zwyczaje. Krytyka ze strony rodziców jest duża.Wcześniej ich zdanie na temat- jego pasji było takie, że to jest tylko jego ,,słomiany zapał".Ale ten słomiany zapał mu nie ustępował. W końcu jego rodzice zaczęli tolerować jego pasję, a nawet ją polubili.
A teraz trochę do tematu bo to był wstęp

). Ostatnio gdy do niego zajechałem w pokoju znajdowały sie pęta, krętliki i różne akcesoria do rozpoczęcia swojej pasji w praktyce. Nawet tam gdzie kiedyś mi pokazywał gdzie ma być ,,woliera" było wyczyszczone

Myślę, że już się przygotowywuje na poważnie do praktyki z prawdziwym ptakiem. Podobno ma tam niby kogoś kto jest sokolnikiem. Ale go nie wypytywałem oto, w szczegółach.Zapewne to go będzie kosztować dużo czasu i siły.(z tego co mi kiedyś wspominał budowa idealnej klatki dla ptactwa nie jest taka prosta)
Teraz jest na wakacjach chcąc mu ułatwić trochę rzeczy, a przy tym zrobić mu niespodziankę na urodziny

.Chce zrobić mu siedzisko bramkowe, kila razy mi o nim wspominał. Ale nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać, jeżeli macie szkice lub plany takiego siedziska bardzo bym prosił o fotki na forum, lub linki. Jeżeli macie też coś przydatnego do woliery co mogę zrobić, proszę o pomysły lub napiszcie po prostu co wy macie w swojej wolierze. I co może mi się udać zrobić.
Acha i jeszcze jedno czy to ,,siedzisko bramkowe" musi iść przez cała długość klatki i jaką powinno mieć wysokość?
Sadzę że mi pomożecie z góry dziękuję za odpowiedzi.