Myszołów Kurhannik (Buteo rufinus)
- Foinix
- żółtodziób
- Kontakt:
Myszołów Kurhannik (Buteo rufinus)
Z tego co się orientuje, gatunek wymieniony w temacie jest wykorzystywany w sokolnictwie. Jak wiadomo ptaki pokrewne np. Myszołów zwyczajny (Buteo buteo) nie nadaje się do polowań, ale jest dobrym ptakiem do tzw. latania. Z kolei Myszołów rdzawosterny (Buteo jamaicensis) jest wykorzystywany również do polowań... Jest większy, silniejszy i bardziej agresywny... A jak to jest z Kurhannikiem ? Bo nie udało mi się znaleźć szerszego opisu tego gatunku... Czy ktoś z was, drodzy koledzy ma jakieś doświadczenia z Buteo rufinus ? A może ktoś spotkał się z Myszołowem włochatym (Buteo lagopus) ? Jednak nie znalazłem żadnej wzmianki o tym gatunku, jako ptaku wykorzystywanym do celów sokolniczych...
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
- Foinix
- żółtodziób
- Kontakt:
No właśnie z tym "bo i po co" chciałbym się dowiedzieć, jak jest z ich użytecznością w sokolnictwie... Czy Buteo rufinus i Buteo lagopus, posiadają takie same cechy jak Myszołów zwyczajny - czyli są to ptaki tylko do latania ? Chyba ze będę chciał polować na norniceJoHn DuMbaR pisze:nikt sie nie bawi w lagopusy i kurhanniki bo i po co
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
widzisz kombinujesz niepotrzebnie i szukasz udziwnien. Tych gatunkow w Polsce nikt nie wykorzystuje bo sie u nas nie sprawdzaja podobnie jak dywany. Pamietaj ze w Polsce w zasadzie "latacze" dopiero sie pojawiaja wiec jak sie uprzesz to bedziesz pionierem ale pamietaj ze kazdy pionier ma zawsze pod gore i wiatr w oczyFoinix pisze: No właśnie z tym "bo i po co" chciałbym się dowiedzieć, jak jest z ich użytecznością w sokolnictwie...
- Foinix
- żółtodziób
- Kontakt:
no bo tak... chciałbym mieć myszaka (jakiś gatunek), wiem, że z Buteo buteo to mogę tylko latać... a jak będę chciał polować... to co ? będę polować na chomiki ?
Dlatego jestem ciekaw jak to z innymi Buteo... jest ? Racja, to co znalazłem w przyrodniczych opisach odnośnie kurhannika i włochatego wskazuje na to, że te gatunki mają zbliżony jadłospis do Buteo buteo, ale nie wiem czy jest to równoznaczne z tym, że tych gatunków nie można ułożyć w taki sposób aby polowały na trochę większą zwierzynę niż chomiki... dlatego pytam bo nie znam się...

no bo z Buteo jamaicensis, to nie będzie żadnych problemów... (teraz proszę się nie śmiać, tudzież proszę o wyrozumiałość) jakoś nie chcę mieć ptaka zza oceanu... chciałbym coś z bliższych rejonów...
no bo z Buteo jamaicensis, to nie będzie żadnych problemów... (teraz proszę się nie śmiać, tudzież proszę o wyrozumiałość) jakoś nie chcę mieć ptaka zza oceanu... chciałbym coś z bliższych rejonów...
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Proszę coś dla Ciebie !
http://klubciconia.ptaki.info.pl/forum/ ... php?t=4331
A tu w ciekawej szacie !
http://www.youtube.com/watch?v=Qs2omPK0 ... 1&index=24
http://klubciconia.ptaki.info.pl/forum/ ... php?t=4331
A tu w ciekawej szacie !
http://www.youtube.com/watch?v=Qs2omPK0 ... 1&index=24
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
Hymmm…. napisałeś ,że jesteś na dobrej drodze- tak się zastanawiam na jakiej ?Bo mi to wygląda na polną po ulewnym deszczu ! 
Ostatnio zmieniony śr cze 09, 2010 9:01 am przez Pudlak Waldemar, łącznie zmieniany 1 raz.
łatwo zauważyć że początkujący zawsze próbują być nowatorami i wymyslają zwłaszcza z doborem gatunku i sposobów układania. podobnie jak z wyborem rasy psa podsokolego. zamiast zacząć od sprawdzonych rozwiązań próbują zabłysnąć czymś całkiem nowym. Sokolnictwo jest tak stare jak ludzkość. gdyby kurchannik był wdzięcznym ptakiem do polowania znalazłoby sie grono miłośników latajacych z tym gatunkiem juz dawno temu. jeśli chcesz myszaka do polowania to idealny jest redtail. a co do "dywanów" to raczej pochopna opinia. jak ktoś lata z wędrownymi na bażanty i weżmie gyrsakera po czym spróbuje go ułożyć w ten sam sposób to raczej odniesie porażkę bo wymagają nieco innego podejścia. to świetne ptaki do polowania spod kaptura ale radzą sobie również w polowaniu na kaczki. radzą sobie również ze zwierzyną naziemną i to jest problem w slaskich warunkach- często kończą na kurach. ale to nie powód by uznać je za łowieckie beztalencie. kwestia doboru ptaka do warunków i zwierzyny.garbus2 pisze:widzisz kombinujesz niepotrzebnie i szukasz udziwnien. Tych gatunkow w Polsce nikt nie wykorzystuje bo sie u nas nie sprawdzaja podobnie jak dywany. Pamietaj ze w Polsce w zasadzie "latacze" dopiero sie pojawiaja wiec jak sie uprzesz to bedziesz pionierem ale pamietaj ze kazdy pionier ma zawsze pod gore i wiatr w oczyFoinix pisze: No właśnie z tym "bo i po co" chciałbym się dowiedzieć, jak jest z ich użytecznością w sokolnictwie...