Początek
Początek
Chwal Ćwik! Zdaję sobie sprawę, że może was denerwować kolejny post jakiegoś żółtodzioba, ale ze względu na brak czasu (kończę gimnazjum i muszę jednak przygotować się do egzaminów) nie jestem w stanie przeczytać forum od deski do deski. Byłbym wdzięczny za wyrozumiałość i podanie mi pewnych informacji.
Czy w obrębie Katowic, Pszczyny lub Tarnowskich Gór, Brynka znajdę jakichś czynnych sokolników, którzy mogli by mi pomóc?
Czy jest coś co muszę koniecznie wiedzieć, a czego ewentualnie nie opisano w FAQ?
Jak to wygląda aktualnie od strony prawnej, przeczytałem i słyszałem o pewnych zmianach, uproszczeniach, więc moglibyście podać mi faktyczny stan prawny na ten moment?
Jak ewentualnie mogę skontaktować się z hodowcą?
Jakie warunki powinienem zapewnić podopiecznemu, gdy uda mi się spełnić warunki i formalności?
Jak dostarczane są (poczta, kurier, odbiór własny) i w jakim, pi razy oko, czasie zamówienia ze strony i jaka jest forma płatności?
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za ewentualne przejawy niedouctwa, czy ignorancji.
Czy w obrębie Katowic, Pszczyny lub Tarnowskich Gór, Brynka znajdę jakichś czynnych sokolników, którzy mogli by mi pomóc?
Czy jest coś co muszę koniecznie wiedzieć, a czego ewentualnie nie opisano w FAQ?
Jak to wygląda aktualnie od strony prawnej, przeczytałem i słyszałem o pewnych zmianach, uproszczeniach, więc moglibyście podać mi faktyczny stan prawny na ten moment?
Jak ewentualnie mogę skontaktować się z hodowcą?
Jakie warunki powinienem zapewnić podopiecznemu, gdy uda mi się spełnić warunki i formalności?
Jak dostarczane są (poczta, kurier, odbiór własny) i w jakim, pi razy oko, czasie zamówienia ze strony i jaka jest forma płatności?
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za ewentualne przejawy niedouctwa, czy ignorancji.
Re: Początek
skoro nie masz czasu poczytac to jak chcesz znaleźć czas na ptaka????kozioł94 pisze:Chwal Ćwik! Zdaję sobie sprawę, że może was denerwować kolejny post jakiegoś żółtodzioba, ale ze względu na brak czasu (kończę gimnazjum i muszę jednak przygotować się do egzaminów) nie jestem w stanie przeczytać forum od deski do deski. Byłbym wdzięczny za wyrozumiałość i podanie mi pewnych informacji.
na śląsku sokolnikó jak mrówków jak to mówią więc masz spore szansekozioł94 pisze:Czy w obrębie Katowic, Pszczyny lub Tarnowskich Gór, Brynka znajdę jakichś czynnych sokolników, którzy mogli by mi pomóc?
co najmniej rok czytania książek, forów itp. Jesli wydaje ci się ze po przeczytaniu FAQ w którym podano kilka najczęstszych pytań będziesz miał dostateczną wiedze by zająć się ptakiem to się grubo myliszkozioł94 pisze:Czy jest coś co muszę koniecznie wiedzieć, a czego ewentualnie nie opisano w FAQ?
zalezy od gatunku ale jest prościej niż 2 lata temu. Wszystkie ptaki podlegają rejestracji w starostwie, a część musi posiadać cites (wyjatek to np harris gdzie wystarcza samo swiadectwo)kozioł94 pisze:Jak to wygląda aktualnie od strony prawnej, przeczytałem i słyszałem o pewnych zmianach, uproszczeniach, więc moglibyście podać mi faktyczny stan prawny na ten moment?
a po co skoro nie masz ani wiedzy, ani warunkow i w najblizszy miesiac nawet intensywnej nauki nie zdobedziesz zadnej z tych dwoch rzeczy na dostatecznym poziomie?kozioł94 pisze:Jak ewentualnie mogę skontaktować się z hodowcą?
to pytanie jest tak absurdalne ze nie wypada na nie odpowiadackozioł94 pisze:Jakie warunki powinienem zapewnić podopiecznemu, gdy uda mi się spełnić warunki i formalności?
jesli mowisz o ksiazkach/filmach to zwykle od kilku godzin (wersje elektroniczne) do kilku dni (wysylka poczta polska). Forma platnosci do wyboru podczas skladania zamoiwenia - swoja droga wszystko jest tam opisane.kozioł94 pisze:Jak dostarczane są (poczta, kurier, odbiór własny) i w jakim, pi razy oko, czasie zamówienia ze strony i jaka jest forma płatności?
nie ma za co przepraszać - po prostu przemyslec pytania. Jesli nie masz czasu poczytac o sokolnictwie to tym bardziej nie bedziesz mial czasu na sokolnictwo wiec przemysl czy na pewno chesz sie w to pakowackozioł94 pisze:Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za ewentualne przejawy niedouctwa, czy ignorancji.
Pytasz o sprawy sokolnicze czy co? Bo na FAQu sa tylko sprawy organizacyjne dotyczące zachowania na forum i dookoła niego.kozioł94 pisze:Czy jest coś co muszę koniecznie wiedzieć, a czego ewentualnie nie opisano w FAQ?
No litości. To już znajdziesz bez szukania na forum w każdym zakątku.kozioł94 pisze:Jakie warunki powinienem zapewnić podopiecznemu, gdy uda mi się spełnić warunki i formalności?
Jeszcze raz warto powtórzyć, że w momencie, gdy już będziesz gotowy do sokolniczenia, telefony same się znajdą.kozioł94 pisze:Jak ewentualnie mogę skontaktować się z hodowcą?
Na usta ciśnie się żart, że ptaka wysyłasz gołębiem pocztowym. A tak na poważnie to patrz poprzednie Twoje pytanie i odpowiedź.kozioł94 pisze:Jak dostarczane są (poczta, kurier, odbiór własny) i w jakim, pi razy oko, czasie zamówienia ze strony i jaka jest forma płatności?
Chyba trochę źle mnie zrozumieliście. Chociaż to chyba moja wina bo źle sformułowałem pytania. Wiem doskonale że ptaka tak szybko mieć nie będę, wiem że na to trzeba czasu i wiąże się to z odpowiedzialnością. Z tym FAQ chodziło mi o takie sprawy podstawowe, jestem nowicjuszem ale nie jestem aż tak głupi, zdaje sobie sprawę z pewnych rzeczy. Z hodowcą chce się porozumieć w sprawie dokładniejszych warunków. Już zostałem złapany na złej budowie pytania, z tą wysyłką chodzi mi o książki. Czasu nie mam, ale ptaka nie planuje mieć szybko, na razie chodzi mi o lekturę i jeśli mi się uda o ćwiczenia praktyczne. Plan czynnego sokolnictwa uważam za długofalowy i jak na razie na I miejscu stawiam naukę i informację. Przepraszam za sformułowania, które wzbudziły duże kontrowersje, ale już tak mam. Jestem ścisłowcem nie humanistą 
- Nowogrodzki
- sokolnik
- Kontakt:
Jeśli jesteś "Ścisłowcem" to powinieneś kierować się logiką (poeta nie musi).
Wiedziałeś , że zirytują nas takie pytania a jednak je zadałeś. Niezłe "wejście".
Jednak masz rację, poczytaj, poszukaj sokolnika, poćwicz i jak znajdziesz czas, najlepiej po studiach, po zdobyciu uprawnień łowieckich, zabierz się poważnie za sokolnictwo.
Wiedziałeś , że zirytują nas takie pytania a jednak je zadałeś. Niezłe "wejście".
Jednak masz rację, poczytaj, poszukaj sokolnika, poćwicz i jak znajdziesz czas, najlepiej po studiach, po zdobyciu uprawnień łowieckich, zabierz się poważnie za sokolnictwo.
to nie jest dobra droga - to ze raz na skroty sie udalo wcale nie znaczy ze bedzie sie udawac wiecznie. W sokolnictwie niczego na skroty nie osiagnieszkozioł94 pisze:Zadałem je nie ze względu na brak logiki, tylko ze względu na przewidywaną szybkość reakcji. W ciągu około godziny otrzymałem sporo przydatnych informacji, których zdobycie zajęłoby mi znacznie więcej czasu, a tak mogłem zrobić kilka innych rzeczy.