Początek

Informacje dla początkujących sokolników i osób chcących nimi zostać
kozioł94
pisklę

Początek

Post autor: kozioł94 »

Chwal Ćwik! Zdaję sobie sprawę, że może was denerwować kolejny post jakiegoś żółtodzioba, ale ze względu na brak czasu (kończę gimnazjum i muszę jednak przygotować się do egzaminów) nie jestem w stanie przeczytać forum od deski do deski. Byłbym wdzięczny za wyrozumiałość i podanie mi pewnych informacji.
Czy w obrębie Katowic, Pszczyny lub Tarnowskich Gór, Brynka znajdę jakichś czynnych sokolników, którzy mogli by mi pomóc?
Czy jest coś co muszę koniecznie wiedzieć, a czego ewentualnie nie opisano w FAQ?
Jak to wygląda aktualnie od strony prawnej, przeczytałem i słyszałem o pewnych zmianach, uproszczeniach, więc moglibyście podać mi faktyczny stan prawny na ten moment?
Jak ewentualnie mogę skontaktować się z hodowcą?
Jakie warunki powinienem zapewnić podopiecznemu, gdy uda mi się spełnić warunki i formalności?
Jak dostarczane są (poczta, kurier, odbiór własny) i w jakim, pi razy oko, czasie zamówienia ze strony i jaka jest forma płatności?
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za ewentualne przejawy niedouctwa, czy ignorancji.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Re: Początek

Post autor: garbus2 »

kozioł94 pisze:Chwal Ćwik! Zdaję sobie sprawę, że może was denerwować kolejny post jakiegoś żółtodzioba, ale ze względu na brak czasu (kończę gimnazjum i muszę jednak przygotować się do egzaminów) nie jestem w stanie przeczytać forum od deski do deski. Byłbym wdzięczny za wyrozumiałość i podanie mi pewnych informacji.
skoro nie masz czasu poczytac to jak chcesz znaleźć czas na ptaka????
kozioł94 pisze:Czy w obrębie Katowic, Pszczyny lub Tarnowskich Gór, Brynka znajdę jakichś czynnych sokolników, którzy mogli by mi pomóc?
na śląsku sokolnikó jak mrówków jak to mówią więc masz spore szanse
kozioł94 pisze:Czy jest coś co muszę koniecznie wiedzieć, a czego ewentualnie nie opisano w FAQ?
co najmniej rok czytania książek, forów itp. Jesli wydaje ci się ze po przeczytaniu FAQ w którym podano kilka najczęstszych pytań będziesz miał dostateczną wiedze by zająć się ptakiem to się grubo mylisz
kozioł94 pisze:Jak to wygląda aktualnie od strony prawnej, przeczytałem i słyszałem o pewnych zmianach, uproszczeniach, więc moglibyście podać mi faktyczny stan prawny na ten moment?
zalezy od gatunku ale jest prościej niż 2 lata temu. Wszystkie ptaki podlegają rejestracji w starostwie, a część musi posiadać cites (wyjatek to np harris gdzie wystarcza samo swiadectwo)
kozioł94 pisze:Jak ewentualnie mogę skontaktować się z hodowcą?
a po co skoro nie masz ani wiedzy, ani warunkow i w najblizszy miesiac nawet intensywnej nauki nie zdobedziesz zadnej z tych dwoch rzeczy na dostatecznym poziomie?
kozioł94 pisze:Jakie warunki powinienem zapewnić podopiecznemu, gdy uda mi się spełnić warunki i formalności?
to pytanie jest tak absurdalne ze nie wypada na nie odpowiadac
kozioł94 pisze:Jak dostarczane są (poczta, kurier, odbiór własny) i w jakim, pi razy oko, czasie zamówienia ze strony i jaka jest forma płatności?
jesli mowisz o ksiazkach/filmach to zwykle od kilku godzin (wersje elektroniczne) do kilku dni (wysylka poczta polska). Forma platnosci do wyboru podczas skladania zamoiwenia - swoja droga wszystko jest tam opisane.
kozioł94 pisze:Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za ewentualne przejawy niedouctwa, czy ignorancji.
nie ma za co przepraszać - po prostu przemyslec pytania. Jesli nie masz czasu poczytac o sokolnictwie to tym bardziej nie bedziesz mial czasu na sokolnictwo wiec przemysl czy na pewno chesz sie w to pakowac
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

kozioł94 pisze:Czy jest coś co muszę koniecznie wiedzieć, a czego ewentualnie nie opisano w FAQ?
Pytasz o sprawy sokolnicze czy co? Bo na FAQu sa tylko sprawy organizacyjne dotyczące zachowania na forum i dookoła niego.

kozioł94 pisze:Jakie warunki powinienem zapewnić podopiecznemu, gdy uda mi się spełnić warunki i formalności?
No litości. To już znajdziesz bez szukania na forum w każdym zakątku.

kozioł94 pisze:Jak ewentualnie mogę skontaktować się z hodowcą?
Jeszcze raz warto powtórzyć, że w momencie, gdy już będziesz gotowy do sokolniczenia, telefony same się znajdą.

kozioł94 pisze:Jak dostarczane są (poczta, kurier, odbiór własny) i w jakim, pi razy oko, czasie zamówienia ze strony i jaka jest forma płatności?
Na usta ciśnie się żart, że ptaka wysyłasz gołębiem pocztowym. A tak na poważnie to patrz poprzednie Twoje pytanie i odpowiedź.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

Stachu - mysle ze pytanie do FAQ i wysyłki zamówien tyczą się strony sokolnictwo.pl wiec FAQ na niej ( a tam jest tylko o sokolnictwie) oraz wysyłki/zamówień książek
Awatar użytkownika
Stachu
sokolnik

Post autor: Stachu »

Rzeczywiście, trochę podniosło mi się ciśnienie po pierwszym spojrzeniu i stąd te słowa. Przepraszam :sad:
kozioł94
pisklę

Chyba trochę źle mnie zrozumieliście. Chociaż to chyba moja wina bo źle sformułowałem pytania. Wiem doskonale że ptaka tak szybko mieć nie będę, wiem że na to trzeba czasu i wiąże się to z odpowiedzialnością. Z tym FAQ chodziło mi o takie sprawy podstawowe, jestem nowicjuszem ale nie jestem aż tak głupi, zdaje sobie sprawę z pewnych rzeczy. Z hodowcą chce się porozumieć w sprawie dokładniejszych warunków. Już zostałem złapany na złej budowie pytania, z tą wysyłką chodzi mi o książki. Czasu nie mam, ale ptaka nie planuje mieć szybko, na razie chodzi mi o lekturę i jeśli mi się uda o ćwiczenia praktyczne. Plan czynnego sokolnictwa uważam za długofalowy i jak na razie na I miejscu stawiam naukę i informację. Przepraszam za sformułowania, które wzbudziły duże kontrowersje, ale już tak mam. Jestem ścisłowcem nie humanistą :smile:
garbus2
Site Admin
Kontakt:

no to zacznij od przeczytania chocby jednej ksiazki/filmu to zobaczysz jak wiele informacji i z jakich zakresow ci potrzeba bo teraz jestes na etapie nieswiadomej niekompetencji czyli nie wiesz co powinieneś wiedzieć :)
kozioł94
pisklę

inaczej, nie wiem o co zapytać :smile: ale w tym momencie pomogłyby mi informacje na temat wysyłki tych KSIĄŻEK.
kozioł94
pisklę

żeby nie było że chce wysyłać ptaki pocztą :razz: aż tak okrutnym człowiekiem nie jestem
garbus2
Site Admin
Kontakt:

kozioł94 pisze:inaczej, nie wiem o co zapytać :smile: ale w tym momencie pomogłyby mi informacje na temat wysyłki tych KSIĄŻEK.
a na to juz odpowiedziałem w drugim poscie tego tematu
kozioł94
pisklę

dziękuję za informacje
Awatar użytkownika
Nowogrodzki
sokolnik
Kontakt:

Post autor: Nowogrodzki »

Jeśli jesteś "Ścisłowcem" to powinieneś kierować się logiką (poeta nie musi).
Wiedziałeś , że zirytują nas takie pytania a jednak je zadałeś. Niezłe "wejście".
Jednak masz rację, poczytaj, poszukaj sokolnika, poćwicz i jak znajdziesz czas, najlepiej po studiach, po zdobyciu uprawnień łowieckich, zabierz się poważnie za sokolnictwo.
kozioł94
pisklę

Zadałem je nie ze względu na brak logiki, tylko ze względu na przewidywaną szybkość reakcji. W ciągu około godziny otrzymałem sporo przydatnych informacji, których zdobycie zajęłoby mi znacznie więcej czasu, a tak mogłem zrobić kilka innych rzeczy.
kozioł94
pisklę

Nie przewidziałem jedynie skutków ubocznych własnego pośpiechu i głupoty, ale cóż reprymenda zmusza czasami do myślenia i "otrzeźwia", więc tak czy siak wyszło mi to na dobre.
garbus2
Site Admin
Kontakt:

kozioł94 pisze:Zadałem je nie ze względu na brak logiki, tylko ze względu na przewidywaną szybkość reakcji. W ciągu około godziny otrzymałem sporo przydatnych informacji, których zdobycie zajęłoby mi znacznie więcej czasu, a tak mogłem zrobić kilka innych rzeczy.
to nie jest dobra droga - to ze raz na skroty sie udalo wcale nie znaczy ze bedzie sie udawac wiecznie. W sokolnictwie niczego na skroty nie osiagniesz
ODPOWIEDZ