Sokolnictwo
-
Rozbrykany
- pisklę
Sokolnictwo
Witam
Mam pytanie(a). Jestem skłonny pójść do jakiegoś sokolnika na praktyki, lecz najpierw chciał bym się dowiedzieć kilku istotnych rzeczy. Po pierwsze nie mieszkam w bloku, więc miejsce na wybudowanie [tutaj wstaw sobie fachową nazwę] mam. Jako, że mieszkam na peryferiach miasta blisko mam do łąk i lasów. Gdyby udało mi się rozpocząć przygodę z sokolnictwem wybrał bym oczywiście najbardziej łagodny gatunek [czyli ty wiesz mniej więcej jaki]. Oczywistym jest, że trzeba go codziennie karmić, lecz czy chodzić z nim, "żeby sobie polatał" też trzeba codziennie? A jeżeli tak, to (mniej więcej) ile to trwa? Następna rzecz - czy trzeba mieć silną rękę? Czy to jest niebezpieczne? Chyba tak, mógłby ktoś dać długi wykład na temat niebezpieczeństw? Czy utrzymanie jest drogie/ trudne? Narazie nic mi więcej nie przychodzi do głowy...
Pozdrawiam
Mam pytanie(a). Jestem skłonny pójść do jakiegoś sokolnika na praktyki, lecz najpierw chciał bym się dowiedzieć kilku istotnych rzeczy. Po pierwsze nie mieszkam w bloku, więc miejsce na wybudowanie [tutaj wstaw sobie fachową nazwę] mam. Jako, że mieszkam na peryferiach miasta blisko mam do łąk i lasów. Gdyby udało mi się rozpocząć przygodę z sokolnictwem wybrał bym oczywiście najbardziej łagodny gatunek [czyli ty wiesz mniej więcej jaki]. Oczywistym jest, że trzeba go codziennie karmić, lecz czy chodzić z nim, "żeby sobie polatał" też trzeba codziennie? A jeżeli tak, to (mniej więcej) ile to trwa? Następna rzecz - czy trzeba mieć silną rękę? Czy to jest niebezpieczne? Chyba tak, mógłby ktoś dać długi wykład na temat niebezpieczeństw? Czy utrzymanie jest drogie/ trudne? Narazie nic mi więcej nie przychodzi do głowy...
Pozdrawiam
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
-
Rozbrykany
- pisklę
W takim razie jutro biorę się za czytanie, a tymczasem napiszę, że jestem ze Sławkowa (są tu jacyś sokolnicy z tego forum?) i zadam jedno pytanie. Czy to, że jestem bardzo młody (dopiero 16lat) oznacza, że narazie mam tylko czytać, a poczekać z tym jeszcze jakiś czas muszę? Czy w tym wieku też można się tym zajmować?
Pozdrawiam : )
Re: Sokolnictwo
1. sprawdz znaczenie słowa woliera np w słowniczku na stronieRozbrykany pisze:Witam
Pozdrawiam
2. kilka razy wspominano ze dla poczatkujacych tudziez lataczy w zasadzie sa dwa gatunki do wyboru
3. codziennie nie choc byloby to idealne
4. ile dziennie trwa "latanie" zalezy od ciebie i ptaka
5. silna reka - jesli nie planujesz orła to nie
6. jesli nie bedziesz mial agresywnego imprinta lub skakal za ptakiem w nurt rzeki bo akurat tam zlapal kaczke (jesli zamierzasz polowac) to nie jest niebezpieczne
7. dla ludzi niebezpieczenstw w zasadzie nie ma - gorzej z ptakiem ktory na takowe jest narazony przy kazdym puszczeniu
mozna ale pamietaj ze ptak to obowiazek na kilka-kilkanascie lat i nie jest to pies ktorym sie ktos bez podstawowej wiedzy o sokolnictwie moze zajac pod twoja nieobecnoscRozbrykany pisze:W takim razie jutro biorę się za czytanie, a tymczasem napiszę, że jestem ze Sławkowa (są tu jacyś sokolnicy z tego forum?) i zadam jedno pytanie. Czy to, że jestem bardzo młody (dopiero 16lat) oznacza, że narazie mam tylko czytać, a poczekać z tym jeszcze jakiś czas muszę? Czy w tym wieku też można się tym zajmować?
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
-
JoHn DuMbaR
- sokolnik
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
- Pudlak Waldemar
- sokolnik
-
Rozbrykany
- pisklę
szukam, szukam, ale w FAQ nic ciekawego nie ma (są problemy typu nie mogę się zalogować - a to nie jest mi potrzebne), a we wszelkich tematach które znalazłem jest napisane, że to wiele razy zostało omówione, że X, że Y, nie ma żadnych treści z których dowiedział bym się czegoś nowego. Czy może mi ktoś wskazać jakiś konkretny temat? W sklepiku są różne filmy i książki - co jest najbardziej polecane, z czego się najwięcej dowiem?
Mam jeszcze takie pytanie, tzn. w jednym temacie znalazłem taką wypowiedź:
Mam jeszcze takie pytanie, tzn. w jednym temacie znalazłem taką wypowiedź:
Pytanie, na które ja ani "me", ani "be"garbus2 pisze:najpierw zastanow sie czy chcesz isc w kierunku "jastrzebi" czy "sokolów"