Proszę się nie śmiać z mojego braku wiedzy n/t drapieżników ale mam pytanie - zastanawiam sie jaki to ptak, wydaje mi się że to jastrząb, ale jakby trochę za mały
Dzięki za pomoc
Właśnie coś mi tu nie pasowało na jastrzębia.
Cieszę się że to krogulec
Słyszałem że jest niezłym myśliwym, szalonym i niebezpiecznym np. dla gołębi, drozdów.
Jak Wy rozpoznajecie wiek, płeć ptaka?
Fajnie że to młodziutka samica, mam jeszcze nadzieję że znajdzie sobie samca i doczeka się potomstwa.
Nagrałem jeszcze filmiki, na razie ze względu na słabe łącze umieściłem najkrótszy. Filmik
Z tego co zaobserwowalem w tym okresie sierpowka stanowi dosyc duzy procent ofiar krogulca. Na pewno jednym z czynnikow jest glod i trudne warunki atmosferyczne, metabolizm tak malego ptaka robi swoje i musi zabijac czesto by przezyc, a duza ofiara to gwarancja odpowiedniego zasobu kalorii. Niemniej sierpowki to dla krogulca (samica) stosunkowo latwa zdobycz, zdecydowanie wolniejsze, slabe i malo zwrotne. Latem samice poluja raczej na mniejsze ptactwo ale to moze wynikac z behawioru tych drapoli. Okres odchowu mlodych sklania je do przebywania z dala od siedzib ludzkich. zima zdecydowanie czesciej widac je na obszarze zurbanizowanym gdzie o sierpowke latwiej, choc nie ona jest zapewne glownym powodem wizyt na osiedlach czy wielkomiejskich parkach.
Ladne zdjecia, filmik tez ok. mialem przyjemnosc ogladac identycznej sceny tyle ze z udzialem starej samicy tuz pod moim blokiem. Zlapana sierpowka nalezala do ''klanu'' balkonowego ktory dokarmialem i wlasnie z mojego balkonu rozpoczela sie cala akcja. efekt byl latwy do przewidzenia a serce i emocje rozdarte, nawet z lekkim wskazaniem na sierpowke
samica jest młoda. plamy w kształcie serduszek na klacie nie zawsze są pewnym kryterium. pamiętam już młode samice krogulca z taką klatą jak ta na zdjęciu. spójż na jasno-brązowe obrzeżenia na barkówkach. dorosła samica ma szary płaszcz bez obramówek na pokrywach. zresztą właśnie sie zdjęciu przyjżałem bliżej i widzę że chyba nawet owe "serduszka" na klacie widać a to że samica to właściwie pewne bo widać to po proporcjach w stosunku do upolowanej sierpówki i po grubości skoku. u samczyka jest niewiele grubszy od zapałki. zresztą jak ktoś sie krogulców naoglądał to wystarczy portrecik i proporcje głowy i dzioba młodego ptaka i będzie już znał odpowiedź.
Plaszcz to chyba u nisusa najpewniejsze kryterium, nie kazda samica w 1 piorze wyglada tak - http://www.birdphoto.fi/lajikuvat/kuvah ... is205.html (typ sercowy;p) wiele jest wlasnie bardzo jasnych i podobnych do starych ptakow.