Pomoc w identyfikacji

Tematy ogólne związane z ptakami drapieżnymi
Godigisel
pisklę

Pomoc w identyfikacji

Post autor: Godigisel »

Witam.

Proszę się nie śmiać z mojego braku wiedzy n/t drapieżników ale mam pytanie - zastanawiam sie jaki to ptak, wydaje mi się że to jastrząb, ale jakby trochę za mały

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Post autor: kuba08111994 »

Krogulec (Accipiter nisus)
Godigisel
pisklę

Dzięki za pomoc :)
Właśnie coś mi tu nie pasowało na jastrzębia.
Cieszę się że to krogulec :)
Słyszałem że jest niezłym myśliwym, szalonym i niebezpiecznym np. dla gołębi, drozdów.
Awatar użytkownika
kuba08111994
młodszy sokolnik

Post autor: kuba08111994 »

Nie ma za co :smile: Fajnie nawet Ci te zdjęcia wyszły.
haggard
sokolnik

Post autor: haggard »

dodam jeszcze że ptak to samica w pierwszym piórze (czyt. w pierwszym roku życia)
Godigisel
pisklę

Jak Wy rozpoznajecie wiek, płeć ptaka?
Fajnie że to młodziutka samica, mam jeszcze nadzieję że znajdzie sobie samca i doczeka się potomstwa.
Nagrałem jeszcze filmiki, na razie ze względu na słabe łącze umieściłem najkrótszy.
Filmik
irek
młodszy sokolnik

Post autor: irek »

haggard pisze:dodam jeszcze że ptak to samica w pierwszym piórze (czyt. w pierwszym roku życia)
Witam
Jak dla mnie jest to samica, ale starsza niż 1 rok. Co najmniej drugie pióro.
A jak rozpoznać, każdy lepszy atlas ptaków Ci to wyjaśni.
Irek
JoHn DuMbaR
sokolnik

Post autor: JoHn DuMbaR »

Z tego co zaobserwowalem w tym okresie sierpowka stanowi dosyc duzy procent ofiar krogulca. Na pewno jednym z czynnikow jest glod i trudne warunki atmosferyczne, metabolizm tak malego ptaka robi swoje i musi zabijac czesto by przezyc, a duza ofiara to gwarancja odpowiedniego zasobu kalorii. Niemniej sierpowki to dla krogulca (samica) stosunkowo latwa zdobycz, zdecydowanie wolniejsze, slabe i malo zwrotne. Latem samice poluja raczej na mniejsze ptactwo ale to moze wynikac z behawioru tych drapoli. Okres odchowu mlodych sklania je do przebywania z dala od siedzib ludzkich. zima zdecydowanie czesciej widac je na obszarze zurbanizowanym gdzie o sierpowke latwiej, choc nie ona jest zapewne glownym powodem wizyt na osiedlach czy wielkomiejskich parkach.
Ladne zdjecia, filmik tez ok. mialem przyjemnosc ogladac identycznej sceny tyle ze z udzialem starej samicy tuz pod moim blokiem. Zlapana sierpowka nalezala do ''klanu'' balkonowego ktory dokarmialem i wlasnie z mojego balkonu rozpoczela sie cala akcja. efekt byl latwy do przewidzenia a serce i emocje rozdarte, nawet z lekkim wskazaniem na sierpowke :)
Godigisel
pisklę

Jeżeli w rozpoznaniu wieku pomoże zdjęcia z większym zbliżeniem to umieszczam:

zdjęcie1

zdjęcie2
Ostatnio zmieniony wt mar 02, 2010 10:05 pm przez Godigisel, łącznie zmieniany 1 raz.
irek
młodszy sokolnik

Post autor: irek »

Jednak młoda samica. hehe Na większym zdjęciu lepiej widać.
haggard
sokolnik

samica jest młoda. plamy w kształcie serduszek na klacie nie zawsze są pewnym kryterium. pamiętam już młode samice krogulca z taką klatą jak ta na zdjęciu. spójż na jasno-brązowe obrzeżenia na barkówkach. dorosła samica ma szary płaszcz bez obramówek na pokrywach. zresztą właśnie sie zdjęciu przyjżałem bliżej i widzę że chyba nawet owe "serduszka" na klacie widać :wink: a to że samica to właściwie pewne bo widać to po proporcjach w stosunku do upolowanej sierpówki i po grubości skoku. u samczyka jest niewiele grubszy od zapałki. zresztą jak ktoś sie krogulców naoglądał to wystarczy portrecik i proporcje głowy i dzioba młodego ptaka i będzie już znał odpowiedź.
JoHn DuMbaR
sokolnik

Plaszcz to chyba u nisusa najpewniejsze kryterium, nie kazda samica w 1 piorze wyglada tak - http://www.birdphoto.fi/lajikuvat/kuvah ... is205.html (typ sercowy;p) wiele jest wlasnie bardzo jasnych i podobnych do starych ptakow.
JoHn DuMbaR
sokolnik

ps - nie bez przyczyny zamiescilem ten link :) http://www.ibercajalav.net/img/118_Spar ... Anisus.pdf
haggard
sokolnik

fajny link Michale :)
haggard
sokolnik

młody krogulec którego zdjecie umieściłeś Michał to na bank samczyk :)
ODPOWIEDZ